TRIERS GÅDERUM

Spil

GÅDER PÅ VALLEKILDE

Vallekilde Højskole lægger nu lokaler til Odsherreds første ’Escape room’, hvor du kan redde menneskeliv, hvis du løser gåderne i tide.

Af Peter Thomsen, elev på Journalistik-holdet efteråret 2015

Kaminen ulmer i det dunkle forstanderkontor. Halvdelen af rummet er domineret af det gamle skrivebord, og over vaskebassinet hænger et billede af en bistert udseende herre med kravat og fuldskæg. Året er 1874, og vi befinder os på Vallekilde-grundlægger, Ernst Triers kontor. Men han er her ikke. Han er på vej ud for at gøre en ende på det hele, efter både hans kone og døtre er døde.

Det er nu op til os at finde det kodeord, der vil give ham livsglæden tilbage. En skærm i rummets ene hjørne blinker, idet timeren tæller ned. Spillet er i gang.

Den gådefulde scene udspiller sig i et såkaldt ’Escape room’ på Vallekilde Højskole. Mens et ur tæller ned og med Triers skæbnesvangre beslutning om at tage sig eget liv som dramatisk bagkant er det op til deltagerne i spillet at finde det gådeord i kontoret, som kan bringe ham til fornuft. De har en halv time til følge alle de skjulte spor og redde både Trier og Vallekilde Højskole.

Leg til læring
Gåderummet blev åbnet i forbindelse med højskolen 150 års jubilæum den 1. november 2015.

“Jeg synes, det er en interessant måde at vise Vallekilde Højskoles historie på,” forklarer Thomas Vigild, der til daglig underviser på Spiludvikling og er drivkraften bag projektet.

“I stedet for bare at have en planche med lidt fakta gjorde jeg det til aktiv formidling, og det lod til, at det gik rent hjem,” fortæller Thomas Vigild, der først fik frokost efter kl. 17.00 på jubilæumsdagen på grund af gæsternes interesse for gåderummet.

Populære gåder nu i Nordvestsjælland
De såkaldte ’escape rooms’, et samarbejds- og gådebaseret spilfænomen, handler om hurtigst muligt at slippe ud af et låst lokale ved hjælp af spor efterladt i rummet.

De første gåderum blev åbnet i Japan i 2008, men fænomenet har de seneste år fået et stadigt større publikum og er i dag også at finde i København – og nu altså også i Vallekilde.

Ernst Triers kontor er skabt i samarbejde med scenograf Rasmus Bæk.

Foto: Benjamin Pim Vairagi Nørskov

Spil

SPILFORSKER OM KUNSTEN AT TABE

Spilforsker Jesper Juul besøgte Vallekilde 15. januar og underviste eleverne på Spiludvikling. Han fortalte om, hvordan det kan være, at vi spiller spil, der er urimeligt svære og derfor meget svære at gennemføre.

Læs mere

JOURNALISTIK OG SPIL I EET

Fotojournalist Steven Achiam fortalte om den prisvindende interaktive dokumentar Deadline Athen på Vallekilde Højskole den 8. december 2015.

Læs mere

TRIERS GÅDERUM

Vallekildes grundlægger, Ernst Trier, har taget en skæbnesvanger beslutning. Han vil tage sit eget liv. Dramaet udspiller sig i et gåderum på Vallekilde Højskole.

Læs mere

THEILGAARD OM KLIMAFORANDRINGER

Metrolog fra DR Jesper Theilgaard fortalte om klimaforandringerne som optakt til, at Forfatter- og Spiludviklingselever skal arbejde med klima i den kommende tid.

Læs mere

ELEVER AFVIKLEDE SPILDAG I DR BYEN

Vallekilde-elever afviklede kæmpe spildag i DR Byen den 27. september 2015. Over 2000 mennesker kom forbi og spillede alverdens spil – både digitale og dem af pap.

Læs mere

EN LYDNØRD KOM FORBI

Niels Böttcher, kreativ teknologist, lydnørd, performer, forsker og pladeselskabsejer, holdt foredrag om lyd 27. august.

Læs mere

INSPIRERENDE FOREDRAG

Forfatter, billedskaber og instruktør Gunnar Wille besøgte Vallekilde Højskole i september. Han talte om hvordan vi skaber gode idéer og derefter arbejder videre med dem.

Læs mere

SPIL SOM KOMMUNIKATION

Anne Mette Thorhauge, lektor på KU, holdt foredrag på Vallekilde Højskole om brugen af computerspil og spilmekanikker som dokumentar.

Læs mere

LYDEN AF ET SPIL

Game Academy fik besøg af den erfarne spilkomponist og lydskaber Morten Mygind, som gæsteunderviste eleverne i at skabe lyd og musik til spil.

Læs mere

GAME JAM AMOK

Første weekend i maj var det atter tid til Exile Spring Jam – et kombineret eksperimentarium, hyggeweekend og spil-jamming for 70 danske som udenlandske spilskabere.

Læs mere

‘SUBWAY SURFERS’ PÅ BESØG

Produktionschef for Kiloo Games, Jeppe Bisbjerg, står blandt andet bag mobilspillet “Subway Surfers”, der har over 20 millioner daglige brugere. I uge 23 gæsteunderviste han på Game Academy.

Læs mere

CONCEPT ART

Vallekildes Game Academy-elever har arbejdet intenst med “concept art” – grafiske skitser til nye spilkoncepter. Se de fine tegninger her.

Læs mere

SPIL MED GAME ACADEMY

Download en række mini-spil, designet og programmet af eleverne på vores spiludviklingslinje, og få en smagsprøve på, hvad vi blandt andet arbejder med på Game Academy.

Læs mere

KULTURELT SPILDESIGN

Spildesigner Esben Kjær Ravn, grundlægger af firmaet Kong Orange, gæsteforelæste om leveldesign, grafiske verdener og spildesign set i en kulturel kontekst.

Læs mere

NOVEMBER ER SPILUDVIKLING

Første weekend i november er det tid til Exile Jam igen. DK´s mest hyggelige game jam hvor 70 danske og udenlandske spilskabere leger og eksperimenterer sammen med Vallekildes Game Academy.

Læs mere