TRIERS GÅDERUM

Ikke kategoriseret

GÅDER PÅ VALLEKILDE

Vallekilde Højskole lægger nu lokaler til Odsherreds første ’Escape room’, hvor du kan redde menneskeliv, hvis du løser gåderne i tide.

Af Peter Thomsen, elev på Journalistik-holdet efteråret 2015

Kaminen ulmer i det dunkle forstanderkontor. Halvdelen af rummet er domineret af det gamle skrivebord, og over vaskebassinet hænger et billede af en bistert udseende herre med kravat og fuldskæg. Året er 1874, og vi befinder os på Vallekilde-grundlægger, Ernst Triers kontor. Men han er her ikke. Han er på vej ud for at gøre en ende på det hele, efter både hans kone og døtre er døde.

Det er nu op til os at finde det kodeord, der vil give ham livsglæden tilbage. En skærm i rummets ene hjørne blinker, idet timeren tæller ned. Spillet er i gang.

Den gådefulde scene udspiller sig i et såkaldt ’Escape room’ på Vallekilde Højskole. Mens et ur tæller ned og med Triers skæbnesvangre beslutning om at tage sig eget liv som dramatisk bagkant er det op til deltagerne i spillet at finde det gådeord i kontoret, som kan bringe ham til fornuft. De har en halv time til følge alle de skjulte spor og redde både Trier og Vallekilde Højskole.

Leg til læring
Gåderummet blev åbnet i forbindelse med højskolen 150 års jubilæum den 1. november 2015.

“Jeg synes, det er en interessant måde at vise Vallekilde Højskoles historie på,” forklarer Thomas Vigild, der til daglig underviser på Spiludvikling og er drivkraften bag projektet.

“I stedet for bare at have en planche med lidt fakta gjorde jeg det til aktiv formidling, og det lod til, at det gik rent hjem,” fortæller Thomas Vigild, der først fik frokost efter kl. 17.00 på jubilæumsdagen på grund af gæsternes interesse for gåderummet.

Populære gåder nu i Nordvestsjælland
De såkaldte ’escape rooms’, et samarbejds- og gådebaseret spilfænomen, handler om hurtigst muligt at slippe ud af et låst lokale ved hjælp af spor efterladt i rummet.

De første gåderum blev åbnet i Japan i 2008, men fænomenet har de seneste år fået et stadigt større publikum og er i dag også at finde i København – og nu altså også i Vallekilde.

Ernst Triers kontor er skabt i samarbejde med scenograf Rasmus Bæk.

Foto: Benjamin Pim Vairagi Nørskov

Ikke kategoriseret

FOREDRAG MED KASPAR COLLING

Forfatteren bag Den Danske Borgerkrig 2018-24, Kaspar Colling, gæstede Vallekilde.

Læs mere

SUZANNE BRØGGER KOM FORBI

I samtale med Forfatter-elev Thomas Korsgaard fortalte Suzanne Brøgger 1. juni om sit arbejde, om friheden og ensomheden, skammen og døden.

Læs mere

KRISTOFFER ERIKSEN PÅ BESØG

Hvordan kombinerer man satire med seriøs journalistik? Det fortalte morgenradiovært og satiriker Kristoffer Eriksen om 20. april 2016.

Læs mere

SPILFORSKER OM KUNSTEN AT TABE

Spilforsker Jesper Juul besøgte Vallekilde 15. januar og underviste eleverne på Spiludvikling. Han fortalte om, hvordan det kan være, at vi spiller spil, der er urimeligt svære og derfor meget svære at gennemføre.

Læs mere

MEDIELEJR LANDEDE PÅ VALLEKILDE

Danmarks næste generation af journalister deltog sammen med Vallekildes elever i Medielejr 2015. Et flot program blev i kombination med fest og årets første sne til en helt særlig weekend.

Læs mere

TRIERS GÅDERUM

Vallekildes grundlægger, Ernst Trier, har taget en skæbnesvanger beslutning. Han vil tage sit eget liv. Dramaet udspiller sig i et gåderum på Vallekilde Højskole.

Læs mere

FOREDRAG MED TROELS MYLENBERG

Chefredaktør på Fyns Amts Avis og tidligere forstander på Vallekilde, Troels Mylenberg, gæstede højskolen med et foredrag om politik og journalistik den 9. november 2015.

Læs mere

TRIERS TANKER I DAG

Vallekilde Højskole fyldte 150 år søndag den 1. november. Læs forstander Torben Smidt Hansens bud på, hvorfor grundlægger Ernst Triers tanker om skoleformen stadig er højst relevante i dag.

Læs mere

ELEVER HOLDT LITTERÆR SALON

Forfattereleverne holdt Litterær Salon med forfatterne Lea Løppenthin og Emeli Bergman samt en række af Vallekildes egne forfattertalenter onsdag den 23. september 2015.

Læs mere

SKUESPILLERE TIL UNGE: KVAJ JER!

Premiereaktuelle Klassefesten 3 er optaget på Vallekilde. Læs hvad skuespillerne Anders W. Berthelsen, Nikolaj Kopernikus og Troels Lybys har at sige til unge.

Læs mere

250 HØJSKOLEELEVER TIL HIPHOPFEST

Vallekilde eksploderede i hiphop og rap, da vi lagde højskole til en koncert med egyptiske og danske rappere fra projektet BOOST, som Vallekilde også er en del af.

Læs mere

150 ÅRS FEST MED GÅDER OG DRONER

1. november 2015 fyldte Vallekilde Højskole 150 år. Rigtig mange kom og fejrede en af Danmarks ældste højskoler til en festlig jubilæumsdag, hvor vi både rejste frem og tilbage i tiden.

Læs mere

KONCERT MED UKULELE-EKVILIBRIST

Elever og gæster kunne nyde en unik koncert på Vallekilde Højskole med jazzduoen Bremer/McCoy og ukulele-ekvilibrist Tobias Elof den 3. september 2015.

Læs mere

VALLEKILDES DISTORTION-VANDBAR

Elever fra Bureauet skænkede vand til de tørstige på gadefestivalen Distortion i København fredag 5. juni. De har bygget vandbaren, Bar’Vand.

Læs mere

FÆLLESPROJEKT OM SPILFESTIVAL

Børn og voksne kom og legede med Vallekilde til spilfestivalen w00t på Frederiksberg. Elever fra Spiludvikling og Bureauet designede legende installationer i det offentlige rum.

Læs mere