VERDENSMAND I VALLEKILDE

Journalistik, Om Vallekilde

EsbenB3
FOTO: Mie Laurenberg.

VERDENSMAND INDTAGER VALLEKILDE
Skrevet af Cille Holm Højvang, Vallekildes Journalistlinje

Det er med en vis nervøsitet i maven, at Esben Bjerre går til talerstolen på Vallekilde Højskole. Han er på skolen for at fortælle de kommende journaliststuderende om sin rejse til drømmejobbet som vært på P3’s populære radioprogram, Monte Carlo.

Det er første gang, at den 26-årige radiovært sætter sine ben på en højskole. Det er også første gang, at han holder et foredrag. Og så det er første gang, han benytter et manuskript.
Selvom man ikke skulle tro det, lider Esben Bjerre faktisk en lille smule af sceneskræk.
”Jeg synes, det er meget værre at stille sig op og holde et foredrag fremfor at tale ud til en halv million lyttere i radioen,” siger Esben Bjerre.

Esben Bjerre blev sidste år kåret til årets radiovært sammen med makkeren, Peter Falktoft, og hans rejse frem til en sådan succes er imponerende.

LYNKARRIERE
Det var på Silkeborg Gymnasium, at det gik op for Esben Bjerre, at et job ikke behøver at være røv sygt.
”Jeg er, sikkert ligesom mange af jer, søn af en skolelærer og en pædagog, som gennem hele min barndom jævnligt brokkede sig over deres jobs,” fortæller Esben.
Han var derfor fast besluttet på, at han skulle lave noget, der virkelig interesserede ham.

”Af alle jobs i hele verden har jeg altid drømt om at blive hemmelig agent hos CIA, men det kræver, at man enten har været i militæret eller politimand, og jeg har ikke prøvet kræfter med nogen af delene,” siger Esben Bjerre smilende.

Derfor måtte valget i stedet stå mellem statskundskab eller journalistik. Han kom dog hurtigt frem til, at jobmulighederne ved statskundskab ikke ville være ligeså spændende, som hvis man var journalist. Og derfor valgte Esben Bjerre at melde sig til optagelsesprøven på Journalisthøjskolen i Århus.
”Jeg søgte ind på DMJX, mens jeg gik på gymnasiet. Jeg havde ikke nogen forventning om, at jeg ville komme ind, for jeg var elendig til at sætte komma,” lyder det fra Esben Bjerre.

Men han kom ind og i februar 2008 startede Esben Bjerre på Journalisthøjskolen i Århus.
”Det var fedt at være sammen med folk, som havde de samme interesser som mig,” siger han.

Esben Bjerre drømte om at komme i praktik hos DR-Nyhederne. Og denne drøm gik også i opfyldelse. Efter halvandet års praktik på DR og et halvt år på Christiansborg var det igen tid for Esben at vende tilbage til Århus.

FRA STUDERENDE TIL RADIOSTJERNE
Det varede dog ikke længe, før han igen var på vej mod nye eventyr. Denne gang stod den på et udvekslingssemester i USA.
”Allerede efter 14 dage i San Francisco fik jeg en lang mail fra min ven, Peter Falktoft. Han havde fået et tilbud om at sende to timers radio alle hverdage fra kl. 14-16, og han ville gerne have mig med,” fortæller Esben Bjerre.

Dette blev startskuddet til Danmarks mest populære radioprogram, Monte Carlo. Et radioprogram, hvor de to drengerøve på bedste vis formår at ping-ponge med hinanden og flette dagsaktuelle nyheder ind på original vis.
”Vi synes, det er sjovt at tage alle de vigtige og ikke vigtige nyheder, og fortælle dem som de rigtigt skal fortælles. Folk skal synes, det er fedt at tænde for os, og ikke bare tænde for radioen mellem kl. 14-16,” fortæller Esben Bjerre om idéen bag radioprogrammet.

”I starten var vores chefer skeptiske overfor idéen, og sagde til os, at hvis ikke folk kan lide hvad I laver, kan de ikke lide jer. Folk er ret konservative, og ikke altid klar på noget nyt, men heldigvis var de vilde med programmet,” siger Esben Bjerre med et smil.

SKÆRMTROLD
Successen førte makkerparret videre til en 2’er. Nu var de klar til at lave TV. Det blev til en programserie på seks afsnit med titlen ’Monte Carlo elsker Putin.’
”Tv-programmet skulle foregå på samme præmisser som radioprogrammet, ’Går den, så går den’,” siger Esben Bjerre om Tv-programmet, som gik i luften i februar på DR3.

Der er ingen tvivl om, at Esben Bjerre allerede har opnået rigtig meget i sin karrier som journalist, og alt dette på trods af, at han faktisk ikke er færdiguddannet endnu. Esben mangler nemlig stadig at aflevere sin hovedopgave, og til spørgsmålet om, han har tænkt sig at færdiggøre den, svarer han: ”Ja, jeg skal nok – jeg har stadig to år at løbe på.”

OPFØR JER ORDENTLIGT
Esben Bjerre har gjort meget for at opnå sit drømmejob. Og han deler gerne ud af gode råd.
”Man skal altid huske at opføre sig ordentligt i den her branche, for det er sku en lille branche at opføre sig som en nar i. Lige pludselig kan en af jeres venner fra studiet blive jeres chef,” siger han.

”Et godt netværk er det vigtigste. Det er den nemmeste vej til det fede job. Lær at drik kaffe, og drik kaffe med de mennesker i møder på jeres vej,” siger Esben Bjerre, som glædeligt delte ud af gode råd til de mange kommende journaliststuderende på Vallekilde Højskole.

FOTO: Mie Laurenberg.
EsbenBjerre

Journalistik, Om Vallekilde

NY ELEVFORENINGSBESTYRELSE

Til gammel elev-weekend den 5.-7. maj blev der valgt nye kræfter ind i elevforeningens bestyrelse.

Læs mere

ELEV HOLDT 1. MAJ-TALE PÅ P1

På arbejdernes internationale kampdag 2017 kunne man høre en ganske særlig tale i P1: Vallekilde-elev Amie Arense Bah holdt 1. maj-tale.

Læs mere

HØJSKOLERNES DAG – HVER DAG

Har du lyst til at besøge Vallekilde Højskole? Her kan du læse mere om, hvordan du arrangerer et besøg.

Læs mere

VALLEKILDE BAG TALERSKOLE FOR UNGE

Vallekilde Højskole står bag projektet Røst – en ny talerskole for unge på landets højskoler.

Læs mere

ELEVER SKRIVER FOR EUROMAN.DK

Elever fra Journalistik-holdet udkommer med artikler på Euroman.dk og netmediet Udpost.

Læs mere

TJEK PÅ TANZANIA FØR STUDIETUR

Professor emeritus Holger Bernt Hansen fra Center for Afrikastudier holdt foredrag om aktuelle samfundsforhold, politik og økonomi i Tanzania – destinationen for en af forårets studieture.

Læs mere

2 KILLINGER TIL KLASSEFESTEN 3

Journalist-elever tog i biografen og anmeldte Klassefesten 3, der er optaget på Vallekilde Højskole.

Læs mere

MADS BRÜGGER PÅ BESØG

For Mads Brügger er langskaftede ridestøvler et journalistisk værktøj. Han er kendt for sin gonzo-tilgang til journalistikken – og 26. oktober besøgte han Vallekilde.

Læs mere

FOTOKUNST OM RUMVÆSNER

Vallekilde kom i nærkontakt med en virkelighed befolket af rumvæsner, da de tre fotografer bag fotobogen Phenomena om USAs UFO-miljø besøgte højskolen.

Læs mere

ESBEN BJERRE PÅ VALLEKILDE

Radio- og tv-vært Esben Bjerre besøgte Vallekilde Højskole, for at fortælle om sin karriere fra journalistpraktikant til kendis og stilikon med egen slipsekollektion.

Læs mere

USA-KORRESPONDENT PÅ BESØG

Journalist Oliver Routhe Skov besøgte Vallekilde og gav et indblik i det delte USA, hvor eliten holder en fest, som størstedelen af befolkningen ikke er inviteret med til.

Læs mere

JOURNALISTIK OG SPIL I EET

Fotojournalist Steven Achiam fortalte om den prisvindende interaktive dokumentar Deadline Athen på Vallekilde Højskole den 8. december 2015.

Læs mere

MEDIELEJR LANDEDE PÅ VALLEKILDE

Danmarks næste generation af journalister deltog sammen med Vallekildes elever i Medielejr 2015. Et flot program blev i kombination med fest og årets første sne til en helt særlig weekend.

Læs mere

SENESTE NYT FRA LIBANON

Lilleputnationen Libanon formår trods umulige odds at opretholde fred og orden midt i et overophedet Mellemøsten. Det fortalte journalist Asger Gørup Nielsen på Vallekilde en regnvåd novemberaften.

Læs mere

FOREDRAG MED TROELS MYLENBERG

Chefredaktør på Fyns Amts Avis og tidligere forstander på Vallekilde, Troels Mylenberg, gæstede højskolen med et foredrag om politik og journalistik den 9. november 2015.

Læs mere