VERDENSMAND I VALLEKILDE

Ikke kategoriseret

EsbenB3
FOTO: Mie Laurenberg.

VERDENSMAND INDTAGER VALLEKILDE
Skrevet af Cille Holm Højvang, Vallekildes Journalistlinje

Det er med en vis nervøsitet i maven, at Esben Bjerre går til talerstolen på Vallekilde Højskole. Han er på skolen for at fortælle de kommende journaliststuderende om sin rejse til drømmejobbet som vært på P3’s populære radioprogram, Monte Carlo.

Det er første gang, at den 26-årige radiovært sætter sine ben på en højskole. Det er også første gang, at han holder et foredrag. Og så det er første gang, han benytter et manuskript.
Selvom man ikke skulle tro det, lider Esben Bjerre faktisk en lille smule af sceneskræk.
”Jeg synes, det er meget værre at stille sig op og holde et foredrag fremfor at tale ud til en halv million lyttere i radioen,” siger Esben Bjerre.

Esben Bjerre blev sidste år kåret til årets radiovært sammen med makkeren, Peter Falktoft, og hans rejse frem til en sådan succes er imponerende.

LYNKARRIERE
Det var på Silkeborg Gymnasium, at det gik op for Esben Bjerre, at et job ikke behøver at være røv sygt.
”Jeg er, sikkert ligesom mange af jer, søn af en skolelærer og en pædagog, som gennem hele min barndom jævnligt brokkede sig over deres jobs,” fortæller Esben.
Han var derfor fast besluttet på, at han skulle lave noget, der virkelig interesserede ham.

”Af alle jobs i hele verden har jeg altid drømt om at blive hemmelig agent hos CIA, men det kræver, at man enten har været i militæret eller politimand, og jeg har ikke prøvet kræfter med nogen af delene,” siger Esben Bjerre smilende.

Derfor måtte valget i stedet stå mellem statskundskab eller journalistik. Han kom dog hurtigt frem til, at jobmulighederne ved statskundskab ikke ville være ligeså spændende, som hvis man var journalist. Og derfor valgte Esben Bjerre at melde sig til optagelsesprøven på Journalisthøjskolen i Århus.
”Jeg søgte ind på DMJX, mens jeg gik på gymnasiet. Jeg havde ikke nogen forventning om, at jeg ville komme ind, for jeg var elendig til at sætte komma,” lyder det fra Esben Bjerre.

Men han kom ind og i februar 2008 startede Esben Bjerre på Journalisthøjskolen i Århus.
”Det var fedt at være sammen med folk, som havde de samme interesser som mig,” siger han.

Esben Bjerre drømte om at komme i praktik hos DR-Nyhederne. Og denne drøm gik også i opfyldelse. Efter halvandet års praktik på DR og et halvt år på Christiansborg var det igen tid for Esben at vende tilbage til Århus.

FRA STUDERENDE TIL RADIOSTJERNE
Det varede dog ikke længe, før han igen var på vej mod nye eventyr. Denne gang stod den på et udvekslingssemester i USA.
”Allerede efter 14 dage i San Francisco fik jeg en lang mail fra min ven, Peter Falktoft. Han havde fået et tilbud om at sende to timers radio alle hverdage fra kl. 14-16, og han ville gerne have mig med,” fortæller Esben Bjerre.

Dette blev startskuddet til Danmarks mest populære radioprogram, Monte Carlo. Et radioprogram, hvor de to drengerøve på bedste vis formår at ping-ponge med hinanden og flette dagsaktuelle nyheder ind på original vis.
”Vi synes, det er sjovt at tage alle de vigtige og ikke vigtige nyheder, og fortælle dem som de rigtigt skal fortælles. Folk skal synes, det er fedt at tænde for os, og ikke bare tænde for radioen mellem kl. 14-16,” fortæller Esben Bjerre om idéen bag radioprogrammet.

”I starten var vores chefer skeptiske overfor idéen, og sagde til os, at hvis ikke folk kan lide hvad I laver, kan de ikke lide jer. Folk er ret konservative, og ikke altid klar på noget nyt, men heldigvis var de vilde med programmet,” siger Esben Bjerre med et smil.

SKÆRMTROLD
Successen førte makkerparret videre til en 2’er. Nu var de klar til at lave TV. Det blev til en programserie på seks afsnit med titlen ’Monte Carlo elsker Putin.’
”Tv-programmet skulle foregå på samme præmisser som radioprogrammet, ’Går den, så går den’,” siger Esben Bjerre om Tv-programmet, som gik i luften i februar på DR3.

Der er ingen tvivl om, at Esben Bjerre allerede har opnået rigtig meget i sin karrier som journalist, og alt dette på trods af, at han faktisk ikke er færdiguddannet endnu. Esben mangler nemlig stadig at aflevere sin hovedopgave, og til spørgsmålet om, han har tænkt sig at færdiggøre den, svarer han: ”Ja, jeg skal nok – jeg har stadig to år at løbe på.”

OPFØR JER ORDENTLIGT
Esben Bjerre har gjort meget for at opnå sit drømmejob. Og han deler gerne ud af gode råd.
”Man skal altid huske at opføre sig ordentligt i den her branche, for det er sku en lille branche at opføre sig som en nar i. Lige pludselig kan en af jeres venner fra studiet blive jeres chef,” siger han.

”Et godt netværk er det vigtigste. Det er den nemmeste vej til det fede job. Lær at drik kaffe, og drik kaffe med de mennesker i møder på jeres vej,” siger Esben Bjerre, som glædeligt delte ud af gode råd til de mange kommende journaliststuderende på Vallekilde Højskole.

FOTO: Mie Laurenberg.
EsbenBjerre

Ikke kategoriseret

UDSOLGT PÅ JOURNALISTIK

Alle pladser på forårets journalisthold er nu væk. Du kan dog stadig komme et seksugers drømmeforløb. Klik her og læs mere.

Læs mere

FOREDRAG OM ISLAMISK STAT

Hvordan stopper vi radikalisering af unge i Danmark – inklusiv dem, der nu vender tilbage til DK fra Syrien? Deniz Serinci gæster Vallekilde Højskole med sit foredrag om Islamisk Stat.

Læs mere

FORÅRSHOLDET TÆT PÅ UDSOLGT

Det går lige nu rigtig stærkt med tilmeldingerne til forårsholdet. Vi anbefaler dig derfor at tilmelde dig nu, hvis du vil være sikker på at få en plads.

Læs mere

NAZILA KIVI GÆSTEDE VALLEKILDE

Iran og feminisme. Nazila Kivi besøgte tirsdag Vallekilde Højskole med to forskellige foredrag. “Iran i midten” og “Feminisme: Krop, magt og identitet”

Læs mere

ELEVER UDGIVER I BERLINGSKE

Journalisteleverne Signe Stoumann Fosgrau og Sara Hodzic har fået en af deres historier solgt til Berlingske. Den handler om at være jomfru i tyverne, og hvorfor det kan være et tabu.

Læs mere

BESØG AF JENS BLENDSTRUP

Forfatterholdet har netop haft besøg af den anmelderroste Jens Blendstrup til en snak om hans specielle skrivestil og fantastiske fader-fortællinger.

Læs mere

VANDBAR TIL DISTORTION

Event-eleverne fra Vallekilde Højskole stod igen i år bag Bar’Vand til gadefesten Distortion. Hør, hvordan de har bygget baren op fra bunden.

Læs mere

TIDLIGERE ELEV VINDER KRAVLING-PRIS

Johanne Ramskov Erichsen vandt i weekenden en Kravling-pris for sin dækning af asyl- og flygtninge-området i Information.

Læs mere

FOREDRAG MED KASPAR COLLING

Forfatteren bag Den Danske Borgerkrig 2018-24, Kaspar Colling, gæstede Vallekilde.

Læs mere

SUZANNE BRØGGER KOM FORBI

I samtale med Forfatter-elev Thomas Korsgaard fortalte Suzanne Brøgger 1. juni om sit arbejde, om friheden og ensomheden, skammen og døden.

Læs mere

KRISTOFFER ERIKSEN PÅ BESØG

Hvordan kombinerer man satire med seriøs journalistik? Det fortalte morgenradiovært og satiriker Kristoffer Eriksen om 20. april 2016.

Læs mere

SPILFORSKER OM KUNSTEN AT TABE

Spilforsker Jesper Juul besøgte Vallekilde 15. januar og underviste eleverne på Spiludvikling. Han fortalte om, hvordan det kan være, at vi spiller spil, der er urimeligt svære og derfor meget svære at gennemføre.

Læs mere

MEDIELEJR LANDEDE PÅ VALLEKILDE

Danmarks næste generation af journalister deltog sammen med Vallekildes elever i Medielejr 2015. Et flot program blev i kombination med fest og årets første sne til en helt særlig weekend.

Læs mere

TRIERS GÅDERUM

Vallekildes grundlægger, Ernst Trier, har taget en skæbnesvanger beslutning. Han vil tage sit eget liv. Dramaet udspiller sig i et gåderum på Vallekilde Højskole.

Læs mere

FOREDRAG MED TROELS MYLENBERG

Chefredaktør på Fyns Amts Avis og tidligere forstander på Vallekilde, Troels Mylenberg, gæstede højskolen med et foredrag om politik og journalistik den 9. november 2015.

Læs mere