AFRIKANSKE ORDKUNSTNERE PÅ BESØG

FORFATTER

AFRIKANSKE ORDKUNSTNERE UNDERVISTE FORFATTERELEVER
Identitet, levende poesi og forestillinger om Afrika var på programmet, da spoken word performere fra Zimbabwe, Ghana og Madagaskar underviste Vallekilde Højskoles forfatterlinje den 24. september 2015.

Under workshoppen ’Speaking of Identity’ mødte eleverne en række afrikanske ordkunstnere: Sir Black, der i Ghana performer digte om sit tilhørsforhold til Afrika og koloniale spor i relationen mellem europæere og afrikanere. Sista Zai, der sætter livet som zimbabwisk indvandrer i Australien på vers, og Crystal Tettey, der på fem forskellige sprog skriver poetiske sange om, hvordan det er at føle sig hjemme flere steder samtidigt samt den danske poetry slammer Frank Langmack. I samarbejde med de fire kunstnere, som tilsammen har rødder i mindst otte forskellige lande, skrev og performede eleverne selv tekster om, hvor de kommer fra og føler sig hjemme.

International dimension er vigtig
”Jeg synes, det er meget vigtigt at tilføje en international dimension til undervisningen. Derudover giver workshoppen med de afrikanske spoken word performere en fantastisk mulighed for at vise eleverne, at litteraturen er et kæmpe felt med en meget bred vifte af genrer. Jo bredere et felt eleverne præsenteres for, desto nemmere får de ved at finde sig selv og deres eget litterære udtryk,” siger forfatter Simon Fruelund, som underviser på forfatterlinjen.

”Spoken word er en meget vigtig udtryksform, som udvikler sig eksplosivt i Ghana og andre afrikanske lande. Under workshoppen vil vi vise eleverne, hvor mangfoldig spoken word er, og hvordan genren kan rejse vigtige spørgsmål om identitet,” siger Sir Black.

Det er Images Ung under Center for Kultur og Udvikling (CKU), der organiserer workshoppen med spoken word performerne. I samarbejde med en række danske uddannelsesinstitutioner har Images Ung siden 2010 organiseret kreative workshops med kunstnere fra Asien, Afrika og Mellemøsten. Det er anden gang, Vallekilde Højskoles forfatterlinje samarbejder med Images Ung. I 2014 underviste to kvindelige digtere fra Afghanistan sammen med Asta Olivia Nordenhof højskolens forfatterelever.
Læs mere her.

FOTO: Crystal Tettey fotograferet af Nii Odzenma

FORFATTER
tinehoeg_238

EN WEEKEND MED LITTERÆR OVERFLOD

Der var både rutinerede forfattere og nye stjernefrø på programmet, da vi første weekend af februar igen slog dørene op til Vallekildes egen litteraturfestival, Litt Talk.

Læs mere

Thomas Korsgaard_238x120

FORFATTERELEV UDGIVER ROMAN

Thomas Korsgaard gik på Forfatter-holdet i foråret 2016. Nu udkommer hans debutroman.

Læs mere

Emilie_LauraMarie_238x120

NY SCENE TIL LITT TALK

Elever fornyer Vallekildes litteraturfestival, Litt Talk, med en helt ny scene.

Læs mere

Thomas_Sara_238X120

INGEN LITT TALK UDEN ELEVERNE

Igen i år var der litteraturfestival på Vallekilde Højskole. Den 6. og 7. februar bød Litt Talk indenfor til de helt store navne som Kim Leine og Pia Juul og de allernyeste stemmer, som højskolens egne forfatterelever.

Læs mere

Caspar Eric_238x120

CASPAR ERIC UNDERVISTE FORFATTERNE

Den prisvindende unge poet Caspar Eric besøgte Vallekilde, hvor han underviste Forfatterholdet og læste op af sine digtsamlinger.

Læs mere

Jesper_Theilgaard_238x120

THEILGAARD OM KLIMAFORANDRINGER

Metrolog fra DR Jesper Theilgaard fortalte om klimaforandringerne som optakt til, at Forfatter- og Spiludviklingselever skal arbejde med klima i den kommende tid.

Læs mere

CrystalTettey-238x120

AFRIKANSKE ORDKUNSTNERE PÅ BESØG

Afrikanske ordkunstnere besøgte Vallekildes forfatterelever 24. september til en dag om identitet, levende ord og masser af poetry slam.

Læs mere

MU_thumb

GENSYN MED LITT TALK

Litt Talk 2015 kan nu opleves online. Se eller gense blandt andre Carsten Jensen, Maren Uthaug og Lene Kaaberbøl på litteraturfestivalens egen internet-kanal, Litt Talk Channel.

Læs mere

Peter Øvig Knudsen thumbnail

ØVIG FORTALTE OM ETIK

Forfatter og journalist Peter Øvig Knudsen besøgte Vallekilde med et foredrag om sit arbejde som dokumentarist og om de etiske dilemmaer, han er stødt på undervejs.

Læs mere

asta olivia nordentoft

NORDENHOF PÅ FORFATTER-LINJEN

Forfatter-eleverne har haft besøg af den prisvindende forfatter, Asta Olivia Nordenhof, der især er kendt for sine barske prosa-digte.

Læs mere

zambra238

CHILENSK FORFATTERBESØG

Forfatterlinjen fik besøg af den prisbelønnede chilenske forfatter Alejandro Zambra, der er aktuel med sin roman Bonsai på dansk.

Læs mere

CF_thumb

CATHERINE VENDTE HJEM

Catherine François, der gik på Vallekilde Højskoles forfatterlinje i 2011, læste op af sin debut-digtsamling på Litt Talk.

Læs mere

marjelthumb

1. FEB – MINISTER PÅ BESØG

Kulturminister Marianne Jelved lagde vejen forbi Vallekilde Højskole til en snak om litteraturens udfordringer og muligheder.

Læs mere

litt-talk-thumb-2

1.-2. FEB – TEKSTER BLEV TESTET

Under Litt Talk fik flere unge vurderet deres prosa og lyrik af forlagsredaktør Louise Kønigsfelt fra Rosinante & Co.

Læs mere

collingthumb

KASPAR COLLING NIELSEN

Forfatteren Kaspar Colling Nielsen underviser på Vallekilde Højskole. Læs en af elevernes korte venindebogsinterview med ham her.

Læs mere