DOKUMENTARIST: “SPRING UD I DET!”

TILRETTELÆGGER

FOREDRAG MED EMIL LANGBALLE
“Da hun pludselig besvimede, anede jeg virkelig ikke, om jeg skulle fortsætte med at filme eller slukke kameraet og ringe 1-1-2. Jeg endte med at gøre det sidste, og det kan jeg godt fortryde en lille smule.”

Sådan fortæller Emil Langballe i dag om sine oplevelser med i to år at følge den dansk-afghanske pige Rokhsar i hendes kamp for opholdstilladelse i Danmark. Han er instruktør på dokumentarfilmen “Mon de kommer om natten”, som højskoleeleverne tidligere på året har set, da den blev sendt på TV 2.

Tirsdag aften gæstede han Vallekilde Højskole til en snak om hans arbejde som dokumentarfilminstruktør, og hvilke dilemmaer det kan føre med sig at skulle være instruktør, men samtidig være så tæt på kilden, at man nærmest er venner.

Et af de sværeste scenarier udspillede sig, da den dengang 16-årige Rokshar en dag besvimede på gulvet. Familien anede ikke, hvordan de skulle slå alarm, så her måtte Emil selv træde til.

Men selvom det kan være ubehageligt at stå i sådanne situationer, er det samtidig også, når det virkelig brænder på, at de bedste optagelser kommer i kassen.

“De stærke scener er guld værd i forhold til at fortælle opsigtsvækkende historier. Selvfølgelig skal ingen komme til skade, men jeg stræber altid efter at turde at være fluen på væggen – også når det er svært,” siger han.

Mange af højskoleeleverne spurgte undervejs Emil, hvordan han gør, når han går ud i den barske virkelighed og finder vilde historier.

“Det er en god blanding af mod og nysgerrighed.”

Alle kan lave dokumentarer
Emil Langeballe er uddannet journalist, men blev i 2013 uddannet fra National Film and Television School med afgangsfilmen Beach Boy, som efterfølgende vandt flere priser.

Til foredraget viste han klip fra filmen, som han og en kollega filmede i Kenya tilbage i 2013. Men selvom en prisvindende dokumentarfilm måske kan virke som et utopisk fremtidsprojekt for en ung højskoleelev, så gjorde Emil meget ud af at fortælle, at en film som den ikke er lavet på meget andet end fortællelyst og en flybillet.

“Alle kan i princippet filme en dokumentar. Man kan få et fint kamera for 5.000 kroner, og det vrimler med gode historier derude. Det handler bare om at springe ud i det.”

TILRETTELÆGGER

TILRETTELÆGGERE LAVER QUIZSHOW

Tilrettelægger-eleverne har netop afsluttet deres hovedfag. En af grupperne havde lavet en “Kend din elev”-quiz for lærerne.

Læs mere

DOKUMENTARIST: “SPRING UD I DET!”

Hvilke udfordringer er der ved at lave dokumentarfilm? Dokumentarfilmsinstruktør Emil Langballe gæstede Vallekilde med et foredrag om sit liv som filmskaber.

Læs mere

SAMARBEJDE PÅ TVÆRS AF LINJER

Journalist- og tilrettelægger-eleverne har de seneste uger arbejdet sammen på tværs af hovedfag. De skulle finde en sjov historie i lokalområdet og lave deres eget nyhedsindslag.

Læs mere

ELEVER STOPPER MADSPILD

Elever fra Tilrettelægger-holdet inviterede hele byen til skraldemiddag lavet af overskudsfødevarer for at sætte fokus på madspild.

Læs mere

MADS BRÜGGER PÅ BESØG

For Mads Brügger er langskaftede ridestøvler et journalistisk værktøj. Han er kendt for sin gonzo-tilgang til journalistikken – og 26. oktober besøgte han Vallekilde.

Læs mere

FOTOKUNST OM RUMVÆSNER

Vallekilde kom i nærkontakt med en virkelighed befolket af rumvæsner, da de tre fotografer bag fotobogen Phenomena om USAs UFO-miljø besøgte højskolen.

Læs mere

ESBEN BJERRE PÅ VALLEKILDE

Radio- og tv-vært Esben Bjerre besøgte Vallekilde Højskole, for at fortælle om sin karriere fra journalistpraktikant til kendis og stilikon med egen slipsekollektion.

Læs mere

USA-KORRESPONDENT PÅ BESØG

Journalist Oliver Routhe Skov besøgte Vallekilde og gav et indblik i det delte USA, hvor eliten holder en fest, som størstedelen af befolkningen ikke er inviteret med til.

Læs mere

DR3-REDAKTØR PÅ BESØG

En tv-kanal, der ikke laver tv. Øøh… Vallekilde havde besøg af redaktør Lasse From fra DR3, der fortalte at arbejde med sociale medier i en ny medie-virkelighed, hvor de traditionelle tv-kanaler ikke nødvendigvis er seernes favorit.

Læs mere

FILMINSTRUKTØR PÅ BESØG

Filminstruktør Annette K. Olesen gæstede Vallekilde den 5. april og fortalte om sit arbejde med bl.a. tv-serierne Borgen og Bankerot.

Læs mere

JOURNALISTIK OG SPIL I EET

Fotojournalist Steven Achiam fortalte om den prisvindende interaktive dokumentar Deadline Athen på Vallekilde Højskole den 8. december 2015.

Læs mere

ELEVER INTERVIEWER HAARDER

Tre Vallekilde-elever var på Christiansborg, den dag valget blev udskrevet. De skulle interviewe Bertel Haarder om hans store passion: lejlighedssange. Læs hans gode råd her.

Læs mere

ZETLAND FORTALTE OM AT SKABE EN Ø

Lea Korsgaard og Jakob Moll fra det publicistiske, digitale medie Zetland fortalte eleverne om at skabe en ø til indsigt og fordybelse i et medielandskab, der flyder over med hurtige nyheder.

Læs mere

BAGOM DET ARABISKE FORÅR

Vallekildes Journalistik-elever så en anden side af det arabiske forår på deres studietur til Tunesien.

Læs mere

‘UDEN FOR CITAT’ PÅ VALLEKILDE

Instruktør Mikala Krogh besøgte Vallekilde og fortalte om sit arbejde med filmen ‘Uden for citat’, der går helt tæt på Ekstra Bladet i en tid med fyringer og skæbnesvangre læsertal.

Læs mere