VALGFAG

BESKRIVELSE
På Vallekilde kombinerer du selv dit højskoleforløb. Alle valgfag tager som hovedregel udgangspunkt i højskolens hovedfag, men du kan vælge frit fra alle hylder. Så du kan for eksempel arbejde med Spilpsykologi eller Photoshop i et valgfag, selv om dit hovedfag er Journalistik.

En del valgfag er værkstedsfag, og på Vallekilde har du mulighed for at arbejde videre i værkstederne døgnet rundt. Så det er alene dig, der sætter rammerne for, hvor langt du vil nå fagligt på dit ophold.
Der undervises i valgfag to dage om ugen, så du kan typisk have to-tre valgfag på en uge. Og du kan skifte valgfag flere gange i løbet af forløbet.

VALGMULIGHEDER

Valgfagene er delt op i fire grupper:

Den første gruppe er valgfag, der ligger tæt op ad et hovedfag, så du enten kan fokusere endnu mere på din hovedinteresse eller kombinere den med andre fagområder.

Den anden gruppe samler fag om debat og viden.

Den tredje gruppe valgfag er praktiske fag, hvor du skaber noget med dine hænder.

Og den sidste gruppe er sports- og naturfag.

Nedenfor kan du se eksempler på nogle af de valgfag, vi tidligere har udbudt. Det skal nævnes, at det ikke er hundrede procent sikkert, at de fag du ser herunder bliver udbudt på lige dit hold. Det skal også nævnes, at du er mere end velkommen til selv at foreslå et valgfag – så kan vi sikkert finde ud af at få det op at stå.

cameraobscura140520

VALGFAG RELATERET TIL HOVEDFAG
Valgfagene i denne kategori giver dig mulighed for at nørde helt igennem med dit hovedfag – eller supplere med fag fra de andre linjer.
JOURNALISTIK og TILRETTELÆGGER
Podcast
Underviser: Mie Tast
Intet medie kan lige så ubesværet og effektivt flytte en fortælling i tid og rum som radio. Det bliver du klædt på til at udnytte, inden du skal ud og lave optagelser til dine redigerede indslag. Du lærer de grundlæggende færdigheder inden for radio og kommer til at interviewe mennesker, der har gode historier at byde på. Når du har været igennem Podcast-faget, er du klar til at udgive radiofortællinger på nettet.

Live radio
Underviser: Kristian Burmeister
Klar, parat, skarp! Prøv dig selv af som radiovært, tekniker eller producer i Live radio. På højskolens helt egen radiostation er holdet med til at sende live radio ud til skolens lyttere – og andre der potentielt lytter med. I undervisningen lytter vi til gode eksempler, får øvelser i at speake og forbereder de live udsendelser, du selv er med til at finde på. Live radio er ikke kun et journalistisk fag. Det er for alle, der har lyst til at finde ud af, hvad det vil sige at lave radio – live.

Live-TV
Underviser: Mie Tast
Mærk sveden i håndfladerne og adrenalinsuset sætte ind, når du er live om 3,2,1. Du får prøvet kræfter med livet som live-reporter og studievært og lært at forberede dig og at skarpvinkle et interview. Du får kendskab til afvikling af live TV og får skærpet dine evner til at improvisere og være “på”.

FORFATTER
Litterær salon
Underviser: Gitte Karen Rosenqvist
Har du en litterat eller en ivrig læsehest i maven? Så er Litterær salon faget for dig: vi læser, diskuterer og analyserer skønlitteratur – og så hygger vi os helt vildt.

Urimelige rim
Underviser: Mathias Obdrup
Er du rimsmed eller digterspire? Eller kan du bare godt lide ord? I Urimelige rim skal vi granske vort modersmål for vanvittige rim og kreative gloser. Vi skal forbi Halfdans ABC, Piet Heins gruk, MC’s Fight Night og meget andet. I løbet af ugerne kommer du til at skrive din egen festsang, lave dine egne børnerim, og formentlig lærer du også at freestyle-rappe.

DESIGN & MAKER
Adobe Suite
Underviser: Anne Digens
Få en grundlæggende introduktion til Adobe-pakken. Vi skal arbejde med fotoredigering og skitsering i Photoshop, lave lækre layouts og billedopsætning i InDesign og arbejde med vektorgrafik i Illustrator. Du behøver ikke at have nogen erfaring, bare en appetit på Adobes forunderlige univers.

Makerspace
Underviser: Anne Digens
I Makerspace kan alle dine vilde og kreative designidéer blive til virkelighed. Faget er en grundig introduktion til værkstedet, hvor vi blandt andet skal arbejde med højskolens fabelagtige laserskærere, lave fede klistermærker på folieskæreren og printe figurer på 3D printerne.

SPILUDVIKLING
Pap-power
Underviser: Thomas Vigild
Glem sprog. Glem tale. Det vigtigste er alt det, du ikke siger. Pap-power er måske det eneste fag i verden, der kombinerer adfærdspsykologi og undervisning i kropssprog med at spille en hulens masse brætspil. I Pap-power dykker vi ned i, hvad du udtrykker gennem din krop og din mimik – og vi kigger på, hvordan du bliver bedre til at aflæse andres kropsprog f.eks. i interview-situationer, på gaden eller under sociale sammenkomster. Lær at se, om andre er bange, nervøse, nysgerrige, afvisende eller interesserede, og lær også at styre dit eget kropssprog bedre.

Arduino
Undervisere: Christoffer Vincent og Mads Lund Pedersen
Kan det tænkes, kan det bygges. Sådan lyder mantraet i dette valgfag, hvor du lærer at programmere fra bunden. Arduino er et simpelt værktøj, som både øvede og nybegyndere kan bruge til at realisere vilde idéer. Første opgave giver dig en plante til dit værelse, der kan vande sig selv. Næste udfordring er det kun din fantasi, der sætter grænser for. Du kan for eksempel give en stol eller en lampe personlighed, gøre usynlige fænomener synlige, eller påvirke et publikum og dine højskolevenner til at ændre vaner. Med Arduino får dine idéer et helt nyt liv!

DEBAT OG VIDEN

Valgfagene her giver dig mulighed for at dykke ned i en markant personlighed, en tendens, et stykke historie eller en måde at tænke på samtidig med at du bliver øvet i at formidle din viden.

Hukommelsespaladset
Underviser: Mathias Obdrup
Kunne du tænke dig at lære at huske alt? I dette valgfag lærer du mnemoteknikkens ædle kunst. Du lærer at skabe mentale huskeruter, lave skøre associationer og ikke mindst udnytte din hjernes fulde kapacitet. Vi skal nørde hovedstæder, præsident-rækker, pi, historiske årstal, navne og ikke mindst have det for vildt i vores hjerner.

Amerikanske tv-serier
Underviser: Kristian Burmeister
De amerikanske serier har i løbet af det seneste årti fået folk over hele kloden til at være klistret til skærmen. Man kalder det for tv-seriens tredje guldalder, og i faget ”amerikanske tv-serier” vil vi forsøge at finde ud af, hvad der gør dem så populære, og hvorfor vi holder så meget af dem. Historierne skal analyseres. Dramaturgien skal kortlægges, og virkemidlerne kigges efter. Undervisningen vil dele sig mellem visning, teori og analyse, og eleverne skal lave præsentationer af et givent serie-tema.

Madpsykologi
Underviser: Mette Thy
Find ud af, om junk food hjælper på tømmermænd og undersøg hvorfor vi har så svært ved at spise sunde insekter. Faget handler også om ernæring og om, hvordan du holder kroppen sund med den rigtige mad.

Film, film film
Underviser: Kristian Burmeister
Et fag både for filmelskere og for dig, der gerne vil blive klogere på filmens forunderlige historie. I en blanding af oplæg og filmklip vil vi sammen på holdet finde et tema, en instruktør eller en genre og dykke ned i og diskutere virkemidlerne. Faget er kort sagt for dig, der gerne vil være klogere på verdens bedste film – og på selve livet.

Små steder, store spørgsmål – en introduktion til antropologien
Underviser: Rasmus Thirup Beck
Antro: Menneske. Logos: Læren om. Antropologien er videnskab om menneskers liv i sociale og kulturelle fællesskaber – for eksempel på en højskole. Med antropologens briller på er alt spændende. Vi skimmer teorien, taler om de store spørgsmål, som studiet af små steder rejser og giver os i kast med antropologens fremmeste redskab: Feltarbejdet.

Retorik
Underviser: Lærke Skærlund
Ord er magtfulde, hvis de bruges rigtigt. Vi skal lære at skrive fængende taler – og ikke mindst formidle dem. Dybe vejrtrækninger og et dragende kropssprog kan i den grad trænes, og nervøsiteten ved at tale for mange mennesker kan styres ved hjælp af ret simple teknikker. I Retorik lærer du at debattere, analysere og argumentere klart og forståeligt. Du bliver bedre til at lytte, til at fortælle historier og bruge teknikker der gør at din stemme bliver hørt.

PRAKTISKE FAG

Ingen får en god idé uden at være i gang med noget. Valgfagene i denne kategori handler om at holde hoved og hænder i gang, så der opstår nye uventede idéer.

Noget i ovnen
Underviser: Søren la Cour Bergmann
Vi skal have gang i højskolens pizzaovn og lave lækkerier over åben ild. Hvilken temperatur kræver det at lave den perfekte bund på pizzaen? Er det egentlig lækkert med banan på en pizza? Udekøkkenet skal ligeledes udbygges yderligere, og vi skal sammen finde ud af, hvad der mangler, for at rammerne omkring pizzaovnen fungerer: alt fra krydderurtekasser, mursten, mel og sprøde bunde – alt sammen i en varm stemning i det hyggeligste hjørne af haven.

#NO FILTER – Kend dit kamera
Underviser: Martin Skarregaard
På #NO FILTER vil vi beskæftige os med dit kamera (eget kamera påkrævet), uanset om du har en mobiltelefon eller et splinternyt spejlrefleks. Vi kommer til at gennemgå grundlæggende kameratekninkker og kigger på, hvordan og hvad der skaber et godt billede ved at tage på små fotoopgaver på og uden for højskolen. Alle er velkomne. Hvis du er ny til fotografering er der masser at lære, mens de øvede får tid til at udfolde sig.

Haandarbeidets fremme
Underviser: Gitte Karen Rosenqvist
Strik dit eget halstørklæde, sy en ny taske, brodér et unikt cover til din telefon eller lær at hækle – bare fordi det er hyggeligt. Her er valgfaget for dig, der har lyst til at sysle med håndarbejde og hygge dig imens.

Ma(d)terialelære
Underviser: Frigg Bonde
Tænk hvis man kunne slå to fluer med ét smæk og skabe noget smukt ved at eksempelvis at udnytte vores madrester til at bygge noget fint og brugbart. Det er ikke nyt at bruge ben og skind i møbelproduktion. Men hvad med kornstrå, krydderier eller gærkulturer?
Uden at snige os helt udenom de velkendte byggematerialer som træ, jern og beton, vil vi springe ud i at eksperimentere med alternative materialer.

Pas dig selv
Underviser: Frigg Bonde
Mor/far/Pedel-Finn har andet at lave, end at male og hænge lamper op, hver gang du finder et nyt sted at bo. Derfor skal du på dette fag lære de gør-det-selv-basics, der sikrer din overlevelse og bevarelse af dine nærmestes kærlighed. Vi gennemgår, hvornår man skal bruge hvilke skruer, søm og rawplugs, gennemgår typer af maling, behandling af trægulve, skifter et blandingsbatteri, og måske renser vi en vandlås eller to.

Croquis
Underviser: Charlotte Krogh
Lær at tegne med billedkunstner Charlotte Krogh. Vi skal tegne croquis, altså efter nøgenmodel, og vi skal lære om komposition, skygger, lynskitser og meget mere. Erfaringen viser, at du hurtigt vil blive en teknisk bedre tegner. Faget er for alle – uanset tegneforudsætninger.

Masterchef
Underviser: Mette Thy
Kokkehuen kommer til at sidde rigtigt, når du tager Masterchef som valgfag. Faget gør dig klar til alt lige fra fest-til scoremiddage, og vi skal også prøve kræfter med mad-events for resten af højskolen. Faget er et heldagsfag, så vi kan nå at lave en hel masse lækker mad.

Konditoriet
Underviser: Mette Thy
I konditoriet lærer du at lave lækre kager, sunde kager, smukke kager og kager til festlige lejligheder. Vi skal arbejde med forskellige dejtyper som mørdej, butterdej, sukkersødbrødsdej og i krig med den altid drilske chokoladetemperering. Du lærer at lave cremer og mousser, og faget munder selvfølgelig ud i en stor kagedyst.

Partyband
Underviser: Rasmus Todbjerg
I Partyband søger vi fortsat efter det perfekte musikalske repertoire til tante Mettes 60-års. Vi spiller festmusik for laveste fællesnævner. Faget er for alle – så længe du efterlader dine kunstneriske ambitioner ved døren og omfavner 1980’erne som det ultimative festårti.

SPORT, NATUR OG KROP

Hold dig i gang fysisk og brug naturen omkring højskolen – vælg et valgfag, der giver sved på panden, syre i benene eller anderledes udendørs udfordringer.

Sport
Underviser: Rasmus Thirup Beck
Udlev din indre Messi, slå Hørves længste friløber, vind Vallekilde-mesterskabet i bordtennis eller bliv høvding med en bold. Dette fag er for dig, der godt kan lide at få brændt noget energi af.

Spis dit ukrudt
Underviser: Mette Thy
Der er ingen undskyldning! Spis ukrudtet i stedet for at prøve at slå det ihjel. Der er masser af det, det er gratis, og ukrudt og vilde urter er nærmest, det bedste krudt vi har, hvis vi ser på indhold af vigtige vitaminer og mineraler. Samtidig kan det forvandles til den lækreste mad. På denne årstid byder naturen eksempelvis på havtorn, hyben, katost og røllike. Vi tager alle de skønne urter og bær, vi kan finde, med ind i køkkenet, og bruger dem til at bage brød og kager, lave urtesalt, kreere varme og kolde retter, og måske blive helt ”høj” af at det er muligt at lave så god, velsmagende og sund mad af de gratis gaver, der er lige ude foran vinduet.

TILMELDING

DIT NAVN

DIN E-MAIL

DIT TELEFONNUMMER

ØNSKET STARTDATO

ØNSKET SLUTDATO

ØNSKET HOVEDFAG

EVENTUELLE SPØRGSMÅL

ROBOTFILTER
captcha
Indtast ovenstående bogstaver og tal her

NYT VALGFAG: ARDUINO

Højskolen har fået en række nye valgfag. Et af dem hedder Arduino, og her kan eleverne lære at programmere helt fra bunden.

Læs mere