VALGFAG

BESKRIVELSE
På Vallekilde kombinerer du selv dit højskoleforløb. Alle valgfag tager som hovedregel udgangspunkt i højskolens hovedfag, men du kan vælge frit fra alle hylder. Så du kan for eksempel arbejde med Spilpsykologi eller Photoshop i et valgfag, selv om dit hovedfag er Journalistik.

En del valgfag er værkstedsfag, og på Vallekilde har du mulighed for at arbejde videre i værkstederne døgnet rundt. Så det er alene dig, der sætter rammerne for, hvor langt du vil nå fagligt på dit ophold.
Der undervises i valgfag to dage om ugen, så du kan typisk have to-tre valgfag på en uge. Og du kan skifte valgfag flere gange i løbet af forløbet.

VALGMULIGHEDER

Valgfagene er delt op i fire grupper:

Den første gruppe er valgfag, der ligger tæt op ad et hovedfag, så du enten kan fokusere endnu mere på din hovedinteresse eller kombinere den med andre fagområder.

Den anden gruppe samler fag om debat og viden.

Den tredje gruppe valgfag er praktiske fag, hvor du skaber noget med dine hænder.

Og den sidste gruppe er sports- og naturfag.

Nedenfor kan du se eksempler på nogle af de valgfag, vi tidligere har udbudt. Det skal nævnes, at det ikke er hundrede procent sikkert, at de fag du ser herunder bliver udbudt på lige dit hold. Det skal også nævnes, at du er mere end velkommen til selv at foreslå et valgfag – så kan vi sikkert finde ud af at få det op at stå.

cameraobscura140520

VALGFAG RELATERET TIL HOVEDFAG
Valgfagene i denne kategori giver dig mulighed for at nørde helt igennem med dit hovedfag – eller supplere med fag fra de andre linjer.
JOURNALISTIK og TILRETTELÆGGER
Er du kilden?
Underviser: Susanne Junker
Er Lars’ historie om katten, der blev syg af kærlighed og måtte dø, sand? Hvad skriver forfatterne egentlig om? Hvilken temafest scorer seks ud af seks killinger, og hvordan ville Torbens spacenews se ud, hvis man skulle tegne dem?
Her får vi tid til at producere Vallekildes eget magasin med både digte, noveller, illustrationer og hårdtslående nyheder. Det betyder, at vi har brug for både designere, forfatterne, journalister og alle andre, der har lyst til at være med. Vi har tid og plads til at eksperimentere med form, men målet er, at vi udkommer hver anden uge. Vi vil jo så gerne læse om os selv.

Podcast
Underviser: Mie Tast
Intet medie kan lige så ubesværet og effektivt flytte en fortælling i tid og rum som radio. Det bliver du klædt på til at udnytte, inden du skal ud og lave optagelser til dine redigerede indslag. Du lærer de grundlæggende færdigheder inden for radio og kommer til at interviewe mennesker, der har gode historier at byde på. Når du har været igennem Podcast-faget, er du klar til at udgive radiofortællinger på nettet.

Live radio
Underviser: Kristian Burmeister
Live radio er et valgfag, der handler om at fortælle historier med lyd. Hvordan fortæller man en historie med gode beskrivende billeder, og hvordan sætter man det sammen til en samlet fortælling, der kan fungere på radio? Det handler om dramaturgi, om personlighed og evnen til at få en historie til at fungere på radio. Du kommer til at stifte bekendtskab med redigeringsprogrammet Hindenburg, optageudstyr og kan blive kastet ud i lave spøgelseshistorier, ungdomsreportage fra Hørve eller lave din egen radiosatire.

Live-TV
Underviser: Mie Tast
Mærk sveden i håndfladerne og adrenalinsuset sætte ind, når du er live om 3,2,1. Du får prøvet kræfter med livet som live-reporter og studievært og lært at forberede dig og at skarpvinkle et interview. Du får kendskab til afvikling af live TV og får skærpet dine evner til at improvisere og være “på”.

FORFATTER
Litterær salon
Underviser: Gitte Karen Rosenqvist
Har du en litterat eller en ivrig læsehest i maven? Så er Litterær salon faget for dig: vi læser, diskuterer og analyserer skønlitteratur – og så hygger vi os helt vildt.

Urimelige rim
Underviser: Mathias Obdrup
Er du tosset med rim, eller er du bare smaskforelsket i det danske sprog og legen med ord, så er dette valgfaget for dig. Vi kommer forbi alt fra Halfdans ABC til MC’s Fight Night, og i løbet af ugerne kommer du til at skrive din egen festsang, lave dine egne børnerim, og så slutter vi hele balladen af med et fælles freestyle-rap-show for resten af højskolen. Det bliver rimelig fedt.

DESIGN & MAKER
Adobe Suite
Underviser: Anne Digens
Få en grundlæggende introduktion til Adobe-pakken. Vi skal arbejde med fotoredigering og skitsering i Photoshop, lave lækre layouts og billedopsætning i InDesign og arbejde med vektorgrafik i Illustrator. Du behøver ikke at have nogen erfaring, bare en appetit på Adobes forunderlige univers.

Makerspace
Underviser: Anne Digens
Her kan alle dine vilde og kreative designideer blive til virkelighed. Vi skal arbejde med 3D-print, print på T-shirts og Vallekildes laserskærer og måske bygge vores egne pinhole-kameraer af dåser eller papæsker.

SPILUDVIKLING
Pap-power
Underviser: Thomas Vigild
Glem sprog. Glem tale. Det vigtigste er alt det, du ikke siger. Pap-power er måske det eneste fag i verden, der kombinerer adfærdspsykologi og undervisning i kropssprog med at spille en hulens masse brætspil. I Pap-power dykker vi ned i, hvad du udtrykker gennem din krop og din mimik – og vi kigger på, hvordan du bliver bedre til at aflæse andres kropsprog f.eks. i interview-situationer, på gaden eller under sociale sammenkomster. Lær at se, om andre er bange, nervøse, nysgerrige, afvisende eller interesserede, og lær også at styre dit eget kropssprog bedre.
DEBAT OG VIDEN

Valgfagene her giver dig mulighed for at dykke ned i en markant personlighed, en tendens, et stykke historie eller en måde at tænke på samtidig med at du bliver øvet i at formidle din viden.

Hukommelsespaladset
Underviser: Mathias Obdrup
Kunne du tænke dig at lære at huske alt? I dette valgfag lærer du mnemoteknikkens ædle kunst. Du lærer at skabe mentale huskeruter, lave skøre associationer og ikke mindst udnytte din hjernes fulde kapacitet. Vi skal nørde hovedstæder, præsidentrækker, pi, historiske årstal, navne og ikke mindst have det for vildt i vores hjerner.

Amerikanske tv-serier
Underviser: Kristian Burmeister
De amerikanske serier har i løbet af det sidste årti fået folk over hele kloden til at være klistret til skærmen. Man kalder det for tv-seriens tredje guldalder, og det vil faget ”amerikanske tv-serier” forsøge at finde ud af hvad det er, som har gjort dem så populære og hvorfor vi holder så meget af dem. Historierne skal analyseres. Dramaturgien skal kortlægges og virkemidlerne kigges efter. Undervisningen vil dele sig imellem visning, teori og analyse og eleverne skal lave præsentationer af et givent serie-tema.

Madpsykologi
Underviser: Mette Thy
Find ud af, om junk food hjælper på tømmermænd og undersøg hvorfor vi har så svært ved at spise sunde insekter. Faget handler også om ernæring og om, hvordan du holder kroppen sund med den rigtige mad.

Film, film film
Underviser: Kristian Burmeister
Et fag både for filmelskere og for dig, der gerne vil blive klogere på filmens forunderlige historie. I en blanding af oplæg og filmklip vil vi sammen på holdet finde et tema, en instruktør eller en genre og dykke ned i og diskutere virkemidlerne. Faget er kort sagt for dig, der gerne vil være klogere på verdens bedste film – og på selve livet.

Små steder, store spørgsmål – en introduktion til antropologien
Underviser: Rasmus Thirup Beck
Antro: Menneske. Logos: Læren om. Antropologien er videnskab om menneskers liv i sociale og kulturelle fællesskaber – for eksempel på en højskole. Med antropologens briller på er alt spændende. Vi skimmer teorien, taler om de store spørgsmål, som studiet af små steder rejser og giver os i kast med antropologens fremmeste redskab: Feltarbejdet.

Retorik
Lær at argumentere for din sag, bliv fortrolig med at stå på en talerstol, indtag rummet og bliv bedre til at bruge dit kropssprog og din stemme, når du skal formidle mundtligt. Vi skal skrive læserbreve, holde taler og debattere – og så skal vi gumle som kameler og massere vores tunger.

PRAKTISKE FAG

Ingen får en god idé uden at være i gang med noget. Valgfagene i denne kategori handler om at holde hoved og hænder i gang, så der opstår nye uventede idéer.

Pizzaovn
Underviser: Søren la Cour Bergmann
Vallekilde har en hjemmebygget pizzaovn i haven, og du kan være med til at nørde, hvad der gør en pizza ikke bare god men genial, når vi skal eksperimentere med fyringstemperaturer, dej, tomatsovs, ost og fyld.

Haandarbeidets fremme
Underviser: Gitte Karen Rosenqvist
Strik dit eget halstørklæde, sy en ny taske, brodér et unikt cover til din telefon eller lær at hækle – bare fordi det er hyggeligt. Her er valgfaget for dig, der har lyst til at sysle med håndarbejde og hygge dig imens.

Møbler på SU
Underviser: Frigg Bonde
På med arbejdstøjet! Du vil blive introduceret til alle de relevante maskiner til bearbejdning af træ gennem en bunden opgave: et møbel, som vil gøre sig godt på dit højskoleværelse eller i din kommende lejlighed. Efter dette modul vil du være en haj i værkstedet, og dit møbel vil blive udstillet i København og vurderet af nogle af Danmarks dygtigste snedker-hænder.

Croquis
Underviser: Charlotte Krogh
Lær at tegne med billedkunstner Charlotte Krogh. Vi skal tegne croqius, altså efter nøgenmodel, og vi skal lære om komposition, skygger, lynskitser og meget mere. Erfaringen viser, at du hurtigt bliver en bedre tegner. Faget er for alle – uanset tegneforudsætninger.

Masterchef
Underviser: Mette Thy
Kokkehuen kommer til at sidde rigtigt, når du tager Masterchef som valgfag. Faget gør dig klar til alt lige fra fest-til scoremiddage, og vi skal også prøve kræfter med mad-events for resten af højskolen. Faget er et heldagsfag, så vi kan nå at lave en hel masse lækker mad.

Konditoriet
Underviser: Mette Thy
I konditoriet lærer du at lave lækre kager, sunde kager, smukke kager og kager til festlige lejligheder. Vi skal arbejde med forskellige dejtyper som mørdej, butterdej, sukkersødbrødsdej og i krig med den altid drilske chokoladetemperering. Du lærer at lave cremer og mousser, og faget munder selvfølgelig ud i en stor kagedyst.

Partyband
Underviser: Mette Thy
I Partyband søger vi fortsat efter det perfekte musikalske repertoire til tante Mettes 60-års. Vi spiller festmusik for laveste fællesnævner. Faget er for alle – så længe du efterlader dine kunstneriske ambitioner ved døren og omfavner 1980’erne som det ultimative festårti.

SPORT, NATUR OG KROP

Hold dig i gang fysisk og brug naturen omkring højskolen – vælg et valgfag, der giver sved på panden, syre i benene og udendørs udfordringer.

Sport
Underviser: Rasmus Thirup Beck
Udlev din indre Messi, slå Hørves længste friløber, vind Vallekilde-mesterskabet i bordtennis eller bliv høvding med en bold. Dette fag er for dig, der godt kan lide at få brændt noget energi af.

Roller Derby
Underviser: Mika Christoffersen
Roller derby er en form for rugby på rulleskøjter. Vi skal køre på quad skates (side by side), lære at falde og stoppe på hjul, mens vi leger på skates og flirter med at komme ud af vores komfortzone. Når vi føler os sikre introducerer vi kontakt og strategi, således at vi kan besøge en derby-klub og spille med på begynderniveau.
Roller Derby kan spilles af alle uanset køn, alder, fitnessniveau og erfaring på rulleskøjter – det handler mest om at prøve noget nyt og udfordre sig selv.

TILMELDING

DIT NAVN

DIN E-MAIL

DIT TELEFONNUMMER

ØNSKET STARTDATO

ØNSKET SLUTDATO

ØNSKET HOVEDFAG

EVENTUELLE SPØRGSMÅL

ROBOTFILTER
captcha
Indtast ovenstående bogstaver og tal her

VALGFAG SENDER PENGE TIL LESBOS

Valgfaget Velkommen til Danmark har indsamlet 7922 kr. til Starfish Foundation, der tager imod bådflygtninge på Lesbos. Pengene vil gå til mad, vand, tæpper og medicin.

Læs mere

KAGEBORD SOM VALGFAG

Vallekilde har fået et nyt valgfag: sønderjysk kagebord. Hindbærroulader, citronmåner, kringler og småkager blander sig med gode historier om, hvor vi kommer fra, og hvor vi er på vej hen.

Læs mere

STOP MOTION

Som led i Guerilla værktøjer i valgfaget Visuel Kommunikation blev 6 elever sat over for opgaven at udvikle 2 korte stop motion film på 2 timer.

Læs mere

TYPOGRAFISKE EKSPERIMENTER

I onsdags afsluttede eleverne 1,5 måneds typografiundervisning med en fernisering i ART STUFF. Eleverne skulle lave typografiske linoleumstryk på skolens gamle trykpresse.

Læs mere