VALGFAG

BESKRIVELSE
På Vallekilde kombinerer du selv dit højskoleforløb. Alle valgfag tager som hovedregel udgangspunkt i højskolens hovedfag, men du kan vælge frit fra alle hylder. Så du kan for eksempel arbejde med spilpsykologi eller Photoshop i et valgfag, selv om dit hovedfag er Journalistik.

En del valgfag er værkstedsfag, og på Vallekilde har du mulighed for at arbejde videre i værkstederne døgnet rundt. Så det er alene dig, der sætter rammerne for, hvor langt du vil nå fagligt på dit ophold.
Der undervises i valgfag to dage om ugen, så du kan typisk have to-tre valgfag på en uge. Og du kan skifte valgfag flere gange i løbet af forløbet.

VALGMULIGHEDER
Valgfagene er delt op i fire grupper:
Den første gruppe er valgfag, der ligger tæt op ad et hovedfag, så du enten kan fokusere endnu mere på din hovedinteresse eller kombinere den med andre fagområder.

Den anden gruppe samler fag om debat og viden.

Den tredje gruppe valgfag er praktiske fag, hvor du skaber noget med dine hænder.

Og den sidste gruppe er sports- og naturfag.

EKSEMPLER PÅ VALGFAG
Nedenfor kan du se eksempler på nogle af de valgfag, vi tidligere har udbudt. Det skal nævnes, at det ikke er hundrede procent sikkert, at de fag, du ser herunder, bliver udbudt på lige præcis dit hold. Det skal også nævnes, at du er mere end velkommen til selv at foreslå et valgfag – så kan vi sikkert finde ud af at få det op at stå.

cameraobscura140520

VALGFAG RELATERET TIL HOVEDFAG
Valgfagene i denne kategori giver dig mulighed for at nørde helt igennem med dit hovedfag – eller supplere med fag fra de andre linjer.
JOURNALISTIK og TILRETTELÆGGER
Paratviden – klar til kamp
Hvornår, hvordan, hvem og hvorfor var det nu, det var? Vi skaber sammen et system for at huske almen viden. Og vi undersøger huskeregler, der sørger for at udenadslære og rækkefølger sidder fast. Vælg det her fag, hvis du vil bestå en videnstest eller bare vil til at vinde noget mere i Bezzerwizzer og Trivial Pursuit.

Live radio
Live radio er et valgfag, der handler om at fortælle historier med lyd. Hvordan fortæller man en historie med gode beskrivende billeder, og hvordan sætter man det sammen til en samlet fortælling, der kan fungere på radio? Det handler om dramaturgi, om personlighed og evnen til at få en historie til at fungere på radio. Du kommer til at stifte bekendtskab med redigeringsprogrammet Hindenburg, optageudstyr og kan blive kastet ud i lave spøgelseshistorier, ungdomsreportage fra Hørve eller lave din egen radiosatire.

Verdens bedste journalistik
Den allerbedste journalistik sætter tiden i stå. Du suges ind i magasinet, radioen eller tv’et, og du kommer ud en oplevelse, en viden og måske endda en erkendelse rigere. Vi skal tage os tiden til at læse de mest sublime features, høre de mest geniale radiomontager og se de fedeste journalistiske dokumentarfilm og tv-indslag. Husk at se på uret, ellers kommer vi ikke til frokost.

FORFATTER
Litterær salon
Har du en litterat eller en ivrig læsehest i maven? Så er Litterær salon faget for dig: vi læser, diskuterer og analyserer skønlitteratur – og så hygger vi os helt vildt.

Lejlighedssange
En hyldest til den stolte danske tradition for lejlighedssange. Vi skal digte vores egne sangtekster. Du vælger selv melodi og genre – alt fra Marken er mejet til noget med Lady Gaga, en hyldestsang eller en smædevise. Vi bliver eksperter i synonymer, rim og rytme og retoriske virkemidler som assonans og alliteration. Og så skal vi selvfølgelig synge vores værker og måske udbringe et trefoldigt leve for noget, vi godt kan lide.

DESIGN og MAKER
Adobe Suite
Dette Adobe Suite-kursus er et grundlæggende kursus for dig, der ingen forudsætning har for at bruge programmerne InDesign, Photoshop og Illustrator, men gerne vil kunne producere simple grafiske layouts til print og digitale medier.

Makerspace
Her kan alle dine vilde og kreative designideer blive til virkelighed. Vi skal arbejde med 3D-print, print på T-shirts og Vallekildes laserskærer og måske bygge vores egne pinhole-kameraer af dåser eller papæsker.

Designspil
Hjemmelavede designspil er gode at have med i kreative processer og ideudvikling. De er et godt redskab til at skabe dialog og ideudvikling i konceptualiseringsfasen af en designproces. Det kan være alt fra indretningen af en arbejdsplads, til hvordan man skaber det bedste flow omkring buffeten i Spisesalen eller for at få en uddybning af forskellige udfordringer.

SPILUDVIKLING
Pap-power
Glem sprog. Glem tale. Det vigtigste er alt det, du ikke siger. Pap-power er måske det eneste fag i verden, der kombinerer adfærdspsykologi og undervisning i kropssprog med at spille en hulens masse brætspil. I Pap-power dykker vi ned i, hvad du udtrykker gennem din krop og din mimik – og vi kigger på, hvordan du bliver bedre til at aflæse andres kropsprog f.eks. i interview-situationer, på gaden eller under sociale sammenkomster. Lær at se, om andre er bange, nervøse, nysgerrige, afvisende eller interesserede, og lær også at styre dit eget kropssprog bedre.

DEBAT OG VIDEN

Valgfagene her giver dig mulighed for at dykke ned i en markant personlighed, en tendens, et stykke historie eller en måde at tænke på samtidig med at du bliver øvet i at formidle din viden.

Amerikanske TV-serier
De amerikanske serier har i løbet af det sidste årti fået folk over hele kloden til at være klistret til skærmen. Man kalder det for tv-seriens tredje guldalder, og det vil faget ”amerikanske tv-serier” forsøge at finde ud af hvad det er, som har gjort dem så populære og hvorfor vi holder så meget af dem. Historierne skal analyseres. Dramaturgien skal kortlægges og virkemidlerne kigges efter. Undervisningen vil dele sig imellem visning, teori og analyse og eleverne skal lave præsentationer af et givent serie-tema.

Kultursnobberne
Kan du komme med fornuftige pointer om Polanskis film? Udtale dig indsigtsrigt om Picassos værker? Kan du forklare om forskellen på sydlig og nordlig Rhone-vin ved cafeens skakbord (i et parti du selvfølgelig vinder)? I Kultursnobberne lærer vi om den ædle kunst: at være dannet, arrogant og overlegen i enhver tænkelig situation.

Film
Science fiction, rom-coms, isnende thrillers og actiondrøn. Vi ser nye og ældre film, diskuterer temaer og perspektiver og bliver klogere på både os selv og samfundet undervejs.

Små steder, store spørgsmål – en introduktion til antropologien
Antro: Menneske. Logos: Læren om. Antropologien er videnskab om menneskers liv i sociale og kulturelle fællesskaber – for eksempel på en højskole. Med antropologens briller på er alt spændende. Vi skimmer teorien, taler om de store spørgsmål, som studiet af små steder rejser og giver os i kast med antropologens fremmeste redskab: Feltarbejdet.

How to adult
Et talefag, hvor vi kommer ind på nogle af livets store, akavede eller svære spørgsmål. Hvordan betaler man en regning? Hvad er en andelsbolig? Hvordan lægger man et budget? Hvordan forhandler man løn? Hvordan håndterer man stress? Hvordan undgår man overspringshandlinger? Vi bestemmer selv, hvad vi vil snakke om, og hvad vi synes, der er interessant.

Retorik
Lær at argumentere for din sag, bliv fortrolig med at stå på en talerstol, indtag rummet og bliv bedre til at bruge dit kropssprog og din stemme, når du skal formidle mundtligt. Vi skal skrive læserbreve, holde taler og debattere – og så skal vi gumle som kameler og massere vores tunger.

Alt om Amerika
Vi skal sætte os ind i det amerikanske samfund og forstå, hvorfor det liiige var, at Donald Trump kunne vinde det amerikanske præsidentvalg. Og hvorfor kan man egentlig sagsøge McD for at spilde kaffe ud over sig selv? Hvad er agent orange, og hvorfor er der så mange, der flytter ud i Wyomings skove og laver sølvpapirshatte? This and more after the break…

PRAKTISKE FAG

Ingen får en god idé uden at være i gang med noget. Valgfagene i denne kategori handler om at holde hoved og hænder i gang, så der opstår nye uventede idéer.

Pizzaovn
Vallekilde har en hjemmebygget pizzaovn i haven, og du kan være med til at nørde, hvad der gør en pizza ikke bare god men genial, når vi skal eksperimentere med fyringstemperaturer, dej, tomatsovs, ost og fyld.

Haandarbejdets fremme
Strik dit eget halstørklæde, sy en ny taske, brodér et unikt cover til din telefon eller lær at hækle – bare fordi det er hyggeligt. Her er valgfaget for dig, der har lyst til at sysle med håndarbejde og hygge dig imens.

Croquis
Lær at tegne efter nøgenmodel, og se hvordan du hurtigt bliver teknisk bedre. Vi skal lære om komposition, skygger, lynskitser og meget mere.

Sønderjysk Kagebord
Dyk ned i de bagte egnsretter og stift bekendtskab med de forskellige egne af landet. Vi skal fortælle gode historier om, hvor vi kommer fra, og hvor vi er på vej hen. Alt sammen mens vi bager hindbærroulader, brødtorte, citronmåner, fastelavnsboller, ikke-for-to-øre-godt-kage, kringler og andre lækkerier.

Partyband
I Partyband søger vi fortsat efter det perfekte musikalske repertoire til tante Mettes 60-års. Vi spiller festmusik for laveste fællesnævner. Faget er for alle – så længe du efterlader dine kunstneriske ambitioner ved døren og omfavner 1980’erne som det ultimative festårti.

SPORT, NATUR OG KROP

Hold dig i gang fysisk og brug naturen omkring højskolen – vælg et valgfag, der giver sved på panden, syre i benene og udendørs udfordringer.

Sport
Udlev din indre Messi, slå Hørves længste friløber, vind Vallekilde-mesterskabet i bordtennis eller bliv høvding med en bold. Dette kursus er for dig, der godt kan lide at få brændt noget energi af.

Roller Derby
Roller derby er en form for rugby på rulleskøjter. Vi skal køre på quad skates (side by side), lære at falde og stoppe på hjul, mens vi leger på skates og flirter med at komme ud af vores komfortzone. Når vi føler os sikre introducerer vi kontakt og strategi, således at vi kan besøge en derby-klub og spille med på begynderniveau.
Roller Derby kan spilles af alle uanset køn, alder, fitnessniveau og erfaring på rulleskøjter – det handler mest om at prøve noget nyt og udfordre sig selv.

Yoga
Hundestrækket. Solhilsen. Kriger 2. Volapyk? Så vælg yoga, hvor vi skal igennem alle de klassiske yogaøvelser, så du bliver både smidigere og stærkere.

TILMELDING

DIT NAVN

DIN E-MAIL

DIT TELEFONNUMMER

ØNSKET STARTDATO

ØNSKET SLUTDATO

ØNSKET HOVEDFAG

EVENTUELLE SPØRGSMÅL

ROBOTFILTER
captcha
Indtast ovenstående bogstaver og tal her

VALGFAG SENDER PENGE TIL LESBOS

Valgfaget Velkommen til Danmark har indsamlet 7922 kr. til Starfish Foundation, der tager imod bådflygtninge på Lesbos. Pengene vil gå til mad, vand, tæpper og medicin.

Læs mere

KAGEBORD SOM VALGFAG

Vallekilde har fået et nyt valgfag: sønderjysk kagebord. Hindbærroulader, citronmåner, kringler og småkager blander sig med gode historier om, hvor vi kommer fra, og hvor vi er på vej hen.

Læs mere

STOP MOTION

Som led i Guerilla værktøjer i valgfaget Visuel Kommunikation blev 6 elever sat over for opgaven at udvikle 2 korte stop motion film på 2 timer.

Læs mere

TYPOGRAFISKE EKSPERIMENTER

I onsdags afsluttede eleverne 1,5 måneds typografiundervisning med en fernisering i ART STUFF. Eleverne skulle lave typografiske linoleumstryk på skolens gamle trykpresse.

Læs mere