ELEVER INTERVIEWER HAARDER

Journalistik, TILRETTELÆGGER

Haarder 746x300

HAARDER OG LEJLIGHEDSSANGENE
Lad være med at skrive lejlighedssange, hvis ikke du er god til det. Det råd kunne de tre Vallekilde-elever Asbjørn Hildebrandt Christensen, Nana Nordentoft og Kristoffer Kvalvik tage med hjem fra Christiansborg efter et interview med Bertel Haarder om hans store passion: lejlighedssange. De tre journalist-spirer var ellers sikre på, at interviewaftalen den 27. maj kl. 15.00 blev aflyst, for om formiddagen kunne de på storskærmen i Vallekildes foredragssal se Helle Thorning udskrive folketingsvalg. Men Haarder aflyste ikke.

“At være på Borgen er i sig selv en kæmpe oplevelse, men når det ovenikøbet sker på dagen, hvor valget bliver udskrevet, så bliver man ekstra spændt,” fortæller Asbjørn Hildebrandt Christensen om turen til Christiansborg. “Der var en fed stemning derinde, og en masse prominente folk rendte rundt og lavede aftaler på kryds og tværs. Det var virkelig sjovt at opleve – og så er Bertel Haarder jo en hyggelig fyr med en masse livserfaring og en masse anekdoter at fortælle. Jeg har stor respekt for, at han valgte at deltage i vores projekt på den hektiske dag,” siger Asbjørn Hildebrandt Christensen.

Bertel Haarders interesse for lejlighedssange startede i barndomshjemmet på Rønshoved Højskole, hvor de hjemmedigtede sange ikke var velset. Hvad skulle man med dem, når nu man havde højskolesangbogen? Men Haarder begyndte alligevel at digte nye tekster til velkendte melodier, og igennem tiden har han skrevet over 300 lejlighedssange. Han gav vallekillingerne en række gode råd til andre, der kaster sig ud i genren.

Bertel Haarders gode råd om lejlighedssange:
– Man skal være selvkritisk. Hvis du ikke er god til det, så lad være.
– Det er ikke nok, at en sang rimer. En sjov sang, der ikke rimer, er bedre end en kedelig sang, der rimer.
– Lejlighedssange skal gerne slutte med en pointe, og derfor kan det være godt at skrive bagfra.
– Der skal være noget sjovt, pudsigt eller underfundigt i hvert vers.
– Hvis du kun har fire gode vers, så hold dig til dem.
– Kill your darlings.
– Vælg en melodi, andre også kender.
– Søg inspiration hos andre der skriver eller på internettet.
– Hvis der er akkompagnement, så husk at aftale tonelejet. (“Der er ikke noget værre, end hvis tonen er sat alt for højt eller alt for lavt.”)

Journalistik, TILRETTELÆGGER
01

MADS BRÜGGER PÅ BESØG

For Mads Brügger er langskaftede ridestøvler et journalistisk værktøj. Han er kendt for sin gonzo-tilgang til journalistikken – og 26. oktober besøgte han Vallekilde.

Læs mere

phenomena_746x400

FOTOKUNST OM RUMVÆSNER

Vallekilde kom i nærkontakt med en virkelighed befolket af rumvæsner, da de tre fotografer bag fotobogen Phenomena om USAs UFO-miljø besøgte højskolen.

Læs mere

Esben_Bjerre_selfie_238x120160428

ESBEN BJERRE PÅ VALLEKILDE

Radio- og tv-vært Esben Bjerre besøgte Vallekilde Højskole, for at fortælle om sin karriere fra journalistpraktikant til kendis og stilikon med egen slipsekollektion.

Læs mere

OliverRoutheSkov_238x120

USA-KORRESPONDENT PÅ BESØG

Journalist Oliver Routhe Skov besøgte Vallekilde og gav et indblik i det delte USA, hvor eliten holder en fest, som størstedelen af befolkningen ikke er inviteret med til.

Læs mere

kristoffer%20eriksen

KRISTOFFER ERIKSEN PÅ BESØG

Hvordan kombinerer man satire med seriøs journalistik? Det fortalte morgenradiovært og satiriker Kristoffer Eriksen om 20. april 2016.

Læs mere

DR3_238x120

DR3-REDAKTØR PÅ BESØG

En tv-kanal, der ikke laver tv. Øøh… Vallekilde havde besøg af redaktør Lasse From fra DR3, der fortalte at arbejde med sociale medier i en ny medie-virkelighed, hvor de traditionelle tv-kanaler ikke nødvendigvis er seernes favorit.

Læs mere

AnnetteKOlesen_238x120

FILMINSTRUKTØR PÅ BESØG

Filminstruktør Annette K. Olesen gæstede Vallekilde den 5. april og fortalte om sit arbejde med bl.a. tv-serierne Borgen og Bankerot.

Læs mere

steven achiam

JOURNALISTIK OG SPIL I EET

Fotojournalist Steven Achiam fortalte om den prisvindende interaktive dokumentar Deadline Athen på Vallekilde Højskole den 8. december 2015.

Læs mere

Haarder_238x120

ELEVER INTERVIEWER HAARDER

Tre Vallekilde-elever var på Christiansborg, den dag valget blev udskrevet. De skulle interviewe Bertel Haarder om hans store passion: lejlighedssange. Læs hans gode råd her.

Læs mere

Zetland-samlet_thumb

ZETLAND FORTALTE OM AT SKABE EN Ø

Lea Korsgaard og Jakob Moll fra det publicistiske, digitale medie Zetland fortalte eleverne om at skabe en ø til indsigt og fordybelse i et medielandskab, der flyder over med hurtige nyheder.

Læs mere

Tunesien_demo238x120

BAGOM DET ARABISKE FORÅR

Vallekildes Journalistik-elever så en anden side af det arabiske forår på deres studietur til Tunesien.

Læs mere

EBPlakat_thumbnail

‘UDEN FOR CITAT’ PÅ VALLEKILDE

Instruktør Mikala Krogh besøgte Vallekilde og fortalte om sit arbejde med filmen ‘Uden for citat’, der går helt tæt på Ekstra Bladet i en tid med fyringer og skæbnesvangre læsertal.

Læs mere

I 2011 vandt Sophie Bremer den store journalistpris for studerende, da Anders Breinholdt overrakte hende Kravlingprisen for artikelserierne om DONG og DSB. (Foto: EB/Kristian Linnemann)

TV2 REPORTER PÅ BESØG

Sophie Bremer er tidligere vallekilling og politisk reporter for TV2. Hun besøgte højskolen for at fortælle om sin vej fra højskolens journalistlinje til Christiansborgs bonede gulve.

Læs mere

bxl238_2

VI SKRIVER TIL MAGASINET EUROPA

Journalister og tilrettelæggere har været på studietur i Bruxelles. Her har de interviewet og skrevet artikler om de danske parlamentarikere til Magasinet Europa.

Læs mere

Annika Wetterling sammen med den irakiske blogger Noor Ahmed.

JOURNALISTELEV SKRIVER FOR ATLAS

Annika Wetterling, elev på forårets journalisthold, skriver hjem fra Irak til det danske samtidsmagasin Atlas.

Læs mere