SKUESPILLERE TIL UNGE: KVAJ JER!

Om Vallekilde

FILMHOLD PÅ VALLEKILDE
En gigantisk projektør sender et hvidligt, kunstigt lys ind ad vinduet i Øvelseshuset. Kasser med kabler fylder terrassen, og indimellem skratter en stemme i et headset: ”Stille på settet. Klar til optagelse.”
I august 2015 havde Vallekilde Højskole i to uger besøg af et filmhold, der indspillede en række scener til filmen Klassefesten 3 i de 150 år gamle lokaler.

Af Pia Beltoft

Filmtrilogoens hovedroller udfyldes af tre af dansk films største mandlige skuespillere, Anders W. Berthelsen, Troels Lyby og Nikolaj Kopernikus. Over frokost i Hjørnestuen talte vi om, hvilket råd de ville give deres 20-årige jeg.

”Tag på højskole!” siger Troels Lyby og griner lidt af det temmelig oplagte svar.
”Jeg mener det faktisk, jeg vil godt forsvare ideen om at tage på højskole,” tilføjer han. ”Det er fantastisk at komme et sted hen, hvor der ikke er nogen konkrete krav om, at man skal levere et resultat. Et sted, hvor der er fokus på proces frem for resultat. Den ide synes jeg – med et fortærsket udtryk – er mere aktuel end nogensinde. At man kan få lov til at fokusere på processen, fordi alting ellers handler om resultater både på skolerne og i erhvervslivet. Jeg sagde faktisk til Anders (W. Berthelsen red.) forleden dag: Det kunne sgu være dejligt at tage på højskole. Jeg kan godt ærgre mig lidt over, jeg aldrig selv kom af sted.”

”I forlængelse af det Troels siger, med at alting skal være så målrettet, så kommer her en rigtig gammel kommentar fra en gammel mand,” siger Nikolaj Kopernikus, læner sig frem og lægger armene på den farveplettede bordplade.
”Jeg synes, at de ting, jeg har lært af gennem livet, er fejlene. Der er sådan en tendens til, at man ikke må fejle, at alting skal være så perfekt. Jeg vil gerne opfordre alle tyveårige til at gå ud og kvaje sig helt grotesk meget, for på en eller anden måde udvikler det ens sans for, hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer.”

Anders W. Berthelsen supplerer: ”Jeg er helt enig i, hvad Troels og Nikolaj siger, og så vil jeg tilføje, at man skal ud og få en masse oplevelser og få suget så meget til sig som overhovedet muligt. Man skal ikke være så bange for alt det der med, at alting skal være så rigtigt.”

Livsbekræftende at være blandt Vallekildes elever
De tre skuespillere er enige om, at det har været fedt at arbejde omgivet af 85 glade højskoleelever.
”Det har virkelig været hyggeligt og fantastisk og ikke mindst meget livsbekræftende med al den energi, der findes her på højskolen,” siger Anders W. Berthelsen.

Højskolelivet er da heller ikke helt fremmed for de tre skuespillere. Troels Lyby er vokset op lige ved siden af Ask Højskole, hvor hans far underviste og sad i bestyrelsen, og Nikolaj Kopernikus underviste som nyuddannet skuespiller en kort periode på Vallekilde Højskole.
Hans yndlingssted er stadig Øvelseshuset.
”Det er jo fantastisk, at man kan få lov at bruge det og slide det,” siger han.

Anders W. Berthelsens favoritsted på højskolen er blevet Billedsalen og Hjørnestuen.
”Og så har vi talt om, at vi er helt vilde med de her borde. De ligner nærmest et Jens Jørgen Thorsen maleri,” siger skuespilleren og peger på bordet, vi sidder ved, som er fyldt med farvestænk som en hilsen til dengang kunst og maleri fyldte mere på Vallekilde Højskole, end det gør i dag.

For tiden kan du se Vallekilde Højskole på det store lærred i biografer over hele landet.

Om Vallekilde

VALLEKILDE FÅR ET HÆKLET BYSKILT

Vallekilde er på mange måder en by, som skiller sig ud. Nu får byen sågar også det første hjemmehæklede byskilt i landet.

Læs mere

NY ELEVFORENINGSBESTYRELSE

Til gammel elev-weekend den 5.-7. maj blev der valgt nye kræfter ind i elevforeningens bestyrelse.

Læs mere

ELEV HOLDT 1. MAJ-TALE PÅ P1

På arbejdernes internationale kampdag 2017 kunne man høre en ganske særlig tale i P1: Vallekilde-elev Amie Arense Bah holdt 1. maj-tale.

Læs mere

HØJSKOLERNES DAG – HVER DAG

Har du lyst til at besøge Vallekilde Højskole? Her kan du læse mere om, hvordan du arrangerer et besøg.

Læs mere

VALLEKILDE BAG TALERSKOLE FOR UNGE

Vallekilde Højskole står bag projektet Røst – en ny talerskole for unge på landets højskoler.

Læs mere

TJEK PÅ TANZANIA FØR STUDIETUR

Professor emeritus Holger Bernt Hansen fra Center for Afrikastudier holdt foredrag om aktuelle samfundsforhold, politik og økonomi i Tanzania – destinationen for en af forårets studieture.

Læs mere

SKUESPILLERE TIL UNGE: KVAJ JER!

Premiereaktuelle Klassefesten 3 er optaget på Vallekilde. Læs hvad skuespillerne Anders W. Berthelsen, Nikolaj Kopernikus og Troels Lybys har at sige til unge.

Læs mere

KENDT FRA TV

Se eller gense DR-programmet, hvor højskolens elever får besøg af Anders Agger og Anne Hjernøe, der blandt andet griller en hest.

Læs mere

LITT TALK CHANNEL

Se eller gense de mange inspirerende talks fra de sidste års litteraturfestivaler.

Læs mere

TEATER I PARKEN

En vellykket aften i selskab med teatret Brændende Kærlighed.

Læs mere

BESØG FRA RWANDA

Menneskerettighedsaktivisterne Patrick og Serge gav os et sjældent og personligt indblik i folkemordet i Rwanda i 1994.

Læs mere

LYDPOET VAR PÅ BESØG

Musiker Kristian Harting gav en intim og stemningsfuld solokoncert på Vallekilde Højskole.

Læs mere

SE LITT TALKS FRA 2013

Se eller gense sidste års Litt Talks.

Læs mere

ELEVER SKRIVER TIL METROXPRESS

Vallekildes journalistelever skriver artikler til MetroXpress. Læs artiklerne og mere om journalistholdet.

Læs mere

EMIL THORUP VIL PÅ HØJSKOLE

Læs journalistelev Stefanie Mathers reportageinterview fra Emil Thorups jomfrurejse til Vallekilde Højskole.

Læs mere