SKUESPILLERE TIL UNGE: KVAJ JER!

Ikke kategoriseret

FILMHOLD PÅ VALLEKILDE
En gigantisk projektør sender et hvidligt, kunstigt lys ind ad vinduet i Øvelseshuset. Kasser med kabler fylder terrassen, og indimellem skratter en stemme i et headset: ”Stille på settet. Klar til optagelse.”
I august 2015 havde Vallekilde Højskole i to uger besøg af et filmhold, der indspillede en række scener til filmen Klassefesten 3 i de 150 år gamle lokaler.

Af Pia Beltoft

Filmtrilogoens hovedroller udfyldes af tre af dansk films største mandlige skuespillere, Anders W. Berthelsen, Troels Lyby og Nikolaj Kopernikus. Over frokost i Hjørnestuen talte vi om, hvilket råd de ville give deres 20-årige jeg.

”Tag på højskole!” siger Troels Lyby og griner lidt af det temmelig oplagte svar.
”Jeg mener det faktisk, jeg vil godt forsvare ideen om at tage på højskole,” tilføjer han. ”Det er fantastisk at komme et sted hen, hvor der ikke er nogen konkrete krav om, at man skal levere et resultat. Et sted, hvor der er fokus på proces frem for resultat. Den ide synes jeg – med et fortærsket udtryk – er mere aktuel end nogensinde. At man kan få lov til at fokusere på processen, fordi alting ellers handler om resultater både på skolerne og i erhvervslivet. Jeg sagde faktisk til Anders (W. Berthelsen red.) forleden dag: Det kunne sgu være dejligt at tage på højskole. Jeg kan godt ærgre mig lidt over, jeg aldrig selv kom af sted.”

”I forlængelse af det Troels siger, med at alting skal være så målrettet, så kommer her en rigtig gammel kommentar fra en gammel mand,” siger Nikolaj Kopernikus, læner sig frem og lægger armene på den farveplettede bordplade.
”Jeg synes, at de ting, jeg har lært af gennem livet, er fejlene. Der er sådan en tendens til, at man ikke må fejle, at alting skal være så perfekt. Jeg vil gerne opfordre alle tyveårige til at gå ud og kvaje sig helt grotesk meget, for på en eller anden måde udvikler det ens sans for, hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer.”

Anders W. Berthelsen supplerer: ”Jeg er helt enig i, hvad Troels og Nikolaj siger, og så vil jeg tilføje, at man skal ud og få en masse oplevelser og få suget så meget til sig som overhovedet muligt. Man skal ikke være så bange for alt det der med, at alting skal være så rigtigt.”

Livsbekræftende at være blandt Vallekildes elever
De tre skuespillere er enige om, at det har været fedt at arbejde omgivet af 85 glade højskoleelever.
”Det har virkelig været hyggeligt og fantastisk og ikke mindst meget livsbekræftende med al den energi, der findes her på højskolen,” siger Anders W. Berthelsen.

Højskolelivet er da heller ikke helt fremmed for de tre skuespillere. Troels Lyby er vokset op lige ved siden af Ask Højskole, hvor hans far underviste og sad i bestyrelsen, og Nikolaj Kopernikus underviste som nyuddannet skuespiller en kort periode på Vallekilde Højskole.
Hans yndlingssted er stadig Øvelseshuset.
”Det er jo fantastisk, at man kan få lov at bruge det og slide det,” siger han.

Anders W. Berthelsens favoritsted på højskolen er blevet Billedsalen og Hjørnestuen.
”Og så har vi talt om, at vi er helt vilde med de her borde. De ligner nærmest et Jens Jørgen Thorsen maleri,” siger skuespilleren og peger på bordet, vi sidder ved, som er fyldt med farvestænk som en hilsen til dengang kunst og maleri fyldte mere på Vallekilde Højskole, end det gør i dag.

For tiden kan du se Vallekilde Højskole på det store lærred i biografer over hele landet.

Ikke kategoriseret

UDSOLGT PÅ EVENT & LEDERSKAB

Der har endnu engang været stor rift om pladserne på vores Event & Lederskabs-linje, som i foråret blandt andet er med til at arrangere Clean Out Loud på Roskilde Festival. Klik her for at komme på venteliste.

Læs mere

UDSOLGT PÅ JOURNALISTIK

Alle pladser på forårets journalisthold er nu væk. Du kan dog stadig komme et seksugers drømmeforløb. Klik her og læs mere.

Læs mere

FOREDRAG OM ISLAMISK STAT

Hvordan stopper vi radikalisering af unge i Danmark – inklusiv dem, der nu vender tilbage til DK fra Syrien? Deniz Serinci gæster Vallekilde Højskole med sit foredrag om Islamisk Stat.

Læs mere

FORÅRSHOLDET TÆT PÅ UDSOLGT

Det går lige nu rigtig stærkt med tilmeldingerne til forårsholdet. Vi anbefaler dig derfor at tilmelde dig nu, hvis du vil være sikker på at få en plads.

Læs mere

NAZILA KIVI GÆSTEDE VALLEKILDE

Iran og feminisme. Nazila Kivi besøgte tirsdag Vallekilde Højskole med to forskellige foredrag. “Iran i midten” og “Feminisme: Krop, magt og identitet”

Læs mere

ELEVER UDGIVER I BERLINGSKE

Journalisteleverne Signe Stoumann Fosgrau og Sara Hodzic har fået en af deres historier solgt til Berlingske. Den handler om at være jomfru i tyverne, og hvorfor det kan være et tabu.

Læs mere

BESØG AF JENS BLENDSTRUP

Forfatterholdet har netop haft besøg af den anmelderroste Jens Blendstrup til en snak om hans specielle skrivestil og fantastiske fader-fortællinger.

Læs mere

VANDBAR TIL DISTORTION

Event-eleverne fra Vallekilde Højskole stod igen i år bag Bar’Vand til gadefesten Distortion. Hør, hvordan de har bygget baren op fra bunden.

Læs mere

TIDLIGERE ELEV VINDER KRAVLING-PRIS

Johanne Ramskov Erichsen vandt i weekenden en Kravling-pris for sin dækning af asyl- og flygtninge-området i Information.

Læs mere

FOREDRAG MED KASPAR COLLING

Forfatteren bag Den Danske Borgerkrig 2018-24, Kaspar Colling, gæstede Vallekilde.

Læs mere

SUZANNE BRØGGER KOM FORBI

I samtale med Forfatter-elev Thomas Korsgaard fortalte Suzanne Brøgger 1. juni om sit arbejde, om friheden og ensomheden, skammen og døden.

Læs mere

KRISTOFFER ERIKSEN PÅ BESØG

Hvordan kombinerer man satire med seriøs journalistik? Det fortalte morgenradiovært og satiriker Kristoffer Eriksen om 20. april 2016.

Læs mere

SPILFORSKER OM KUNSTEN AT TABE

Spilforsker Jesper Juul besøgte Vallekilde 15. januar og underviste eleverne på Spiludvikling. Han fortalte om, hvordan det kan være, at vi spiller spil, der er urimeligt svære og derfor meget svære at gennemføre.

Læs mere

MEDIELEJR LANDEDE PÅ VALLEKILDE

Danmarks næste generation af journalister deltog sammen med Vallekildes elever i Medielejr 2015. Et flot program blev i kombination med fest og årets første sne til en helt særlig weekend.

Læs mere

TRIERS GÅDERUM

Vallekildes grundlægger, Ernst Trier, har taget en skæbnesvanger beslutning. Han vil tage sit eget liv. Dramaet udspiller sig i et gåderum på Vallekilde Højskole.

Læs mere