TRIERS TANKER I DAG

Ikke kategoriseret

Leder[1]

DER ER STADIG BRUG FOR TRIERS TANKER

Den 1. november 1865 skrev grundlæggeren af Vallekilde Højskole, Ernst Trier, et brev til sin elskede Marie. Han skrev med stolthed om mødet med højskolens første 29 elever, som han havde budt velkommen til Vallekilde og fortsatte: ”I morges kaldte jeg dem sammen for at for tælle dem om vort skoleliv – at det skulle bygges på et kærlighedssamliv”.

Jeg er stolt af at arbejde med en skoleform, der har kombineret ordene kærlighed og skole. Ernst Trier og de øvrige højskole-pionerer gjorde op med, at læring skal bygge på frygt og kontrol.

De ville ikke se deres elever gennem karakterer og præstationskrav. De ville se dem som mennesker og lade mødet mellem elever og lærere være præget af kærlighedens helt særlige egenskaber: tillid, rummelighed, hengivenhed og en betingelsesløs tro på et andet menneskes kvaliteter.

Efter 150 år er der stadig brug for højskolefædrenes tanker. I dag taber vi op mod hver fjerde ung på uddannelsessystemets gulv. Den årlige undersøgelse af folkeskoleelevers trivsel er alarmerende læsning, og alle uddannelser taler om, at de modtager for mange uegnede elever.

Men hvad nu hvis det ikke er de unge, men vores tilbud til dem, der er uegnede? Hvad nu hvis Trier og de andre højskole-pionerer havde fat i noget dengang, som kunne bidrage til at vende den dystre udvikling i dag?

Ønsket om at give flere mennesker lyst til at opsøge viden var en af de nationale udfordringer, der udgjorde gnisten for de nye højskoler, der blomstrede op sammen med Vallekilde i 1860 ́erne.

Højskoleeleverne skulle på den måde være bedre rustede til at bidrage til fællesskabet og skoleformen skulle være helt ny. Vallekilde Højskole tilbød nye generationer nye former for læring i 1865, og den ambition lever videre i dag.

Men det gør den desværre meget få steder. Det øvrige uddannelsessystem er fortsat præget af kontrol, målinger og præstationskrav, og den nationale udfordring om at få flere i uddannelse er ikke blevet mindre.

Der er stadig brug for folk med Ernst Triers evne til at kombinere ordene kærlighedssamliv og skoleliv. Den kombination har de unge, der dropper ud af uddannelsessystemet i dag, ikke oplevet. De har fået mindre selvværd af at gå i skole, og det er nedslående.

Derfor er der god grund til at fejre 150 år med Vallekilde Højskole og huske Ernst Triers ønske om, at læring skal bygge på kærlighed, tillid og nysgerrighed. Jeg håber, at flere skoler vil lade sig inspirere af Triers tanker de næste 150 år.

/Forstander Torben Smidt Hansen

Ikke kategoriseret

UDSOLGT PÅ JOURNALISTIK

Alle pladser på forårets journalisthold er nu væk. Du kan dog stadig komme et seksugers drømmeforløb. Klik her og læs mere.

Læs mere

FOREDRAG OM ISLAMISK STAT

Hvordan stopper vi radikalisering af unge i Danmark – inklusiv dem, der nu vender tilbage til DK fra Syrien? Deniz Serinci gæster Vallekilde Højskole med sit foredrag om Islamisk Stat.

Læs mere

FORÅRSHOLDET TÆT PÅ UDSOLGT

Det går lige nu rigtig stærkt med tilmeldingerne til forårsholdet. Vi anbefaler dig derfor at tilmelde dig nu, hvis du vil være sikker på at få en plads.

Læs mere

NAZILA KIVI GÆSTEDE VALLEKILDE

Iran og feminisme. Nazila Kivi besøgte tirsdag Vallekilde Højskole med to forskellige foredrag. “Iran i midten” og “Feminisme: Krop, magt og identitet”

Læs mere

ELEVER UDGIVER I BERLINGSKE

Journalisteleverne Signe Stoumann Fosgrau og Sara Hodzic har fået en af deres historier solgt til Berlingske. Den handler om at være jomfru i tyverne, og hvorfor det kan være et tabu.

Læs mere

BESØG AF JENS BLENDSTRUP

Forfatterholdet har netop haft besøg af den anmelderroste Jens Blendstrup til en snak om hans specielle skrivestil og fantastiske fader-fortællinger.

Læs mere

VANDBAR TIL DISTORTION

Event-eleverne fra Vallekilde Højskole stod igen i år bag Bar’Vand til gadefesten Distortion. Hør, hvordan de har bygget baren op fra bunden.

Læs mere

TIDLIGERE ELEV VINDER KRAVLING-PRIS

Johanne Ramskov Erichsen vandt i weekenden en Kravling-pris for sin dækning af asyl- og flygtninge-området i Information.

Læs mere

FOREDRAG MED KASPAR COLLING

Forfatteren bag Den Danske Borgerkrig 2018-24, Kaspar Colling, gæstede Vallekilde.

Læs mere

SUZANNE BRØGGER KOM FORBI

I samtale med Forfatter-elev Thomas Korsgaard fortalte Suzanne Brøgger 1. juni om sit arbejde, om friheden og ensomheden, skammen og døden.

Læs mere

KRISTOFFER ERIKSEN PÅ BESØG

Hvordan kombinerer man satire med seriøs journalistik? Det fortalte morgenradiovært og satiriker Kristoffer Eriksen om 20. april 2016.

Læs mere

SPILFORSKER OM KUNSTEN AT TABE

Spilforsker Jesper Juul besøgte Vallekilde 15. januar og underviste eleverne på Spiludvikling. Han fortalte om, hvordan det kan være, at vi spiller spil, der er urimeligt svære og derfor meget svære at gennemføre.

Læs mere

MEDIELEJR LANDEDE PÅ VALLEKILDE

Danmarks næste generation af journalister deltog sammen med Vallekildes elever i Medielejr 2015. Et flot program blev i kombination med fest og årets første sne til en helt særlig weekend.

Læs mere

TRIERS GÅDERUM

Vallekildes grundlægger, Ernst Trier, har taget en skæbnesvanger beslutning. Han vil tage sit eget liv. Dramaet udspiller sig i et gåderum på Vallekilde Højskole.

Læs mere

FOREDRAG MED TROELS MYLENBERG

Chefredaktør på Fyns Amts Avis og tidligere forstander på Vallekilde, Troels Mylenberg, gæstede højskolen med et foredrag om politik og journalistik den 9. november 2015.

Læs mere