Nysgerrig i 150 år

Ikke kategoriseret

ernsttrierErnst Trier, Vallekilde Højskoles grundlægger (1837-1893)

Ernst Trier grundlægger Vallekilde Højskole
Ernst Trier er teolog og arbejder under krigen i 1864 som feltdegn. Han møder Grundtvig på præsteseminariet og inspireres af hans tanker om folkehøjskolen. Trier beslutter at starte en højskole selv. Han vælger Vallekilde, dels fordi han er nær ven af provsten der og fordi Grundtvig anbefaler området.

I starten får han elever ved at tage rundt i landet og hverve dem – og ved at annoncere i aviser. Det første hold starter i 1865. Det er kun mænd, og de fleste er landmænd. Undervisningen foregår om vinteren, hvor der ikke er så meget at lave på gårdene. Nedenfor ses det allerførste hold, der blev undervist i bygningen bagved. Ernst Trier er manden med skæg og pelshue tæt på fanen.

hold1
1865: Det første hold på Vallekilde. De fik bl.a. undervisning i jordbrug, landmåling og geometrisk tegning, lov og ret og stilskrivning.

Blot et par år efter er åbnes der også op for kvinder, men de kommer om sommeren, så kønnene ikke blandes.

hold1-damer1867: Første hold piger på Vallekilde Højskole. Hende med det røde kryds er Marie Trier, gift med Ernst Trier.

Trier tilpasser hele sit liv og højskolen efter de strømninger og idéer, han eller hans medarbejdere får. Det er læreren Andreas Bentsen, der inspirerer Trier til at åbne en håndværkerskole, så de elever, som er håndværkere, ligesom landbrugsfolkene også kan lære mere om deres fag.

Andreas Bentsen var selv uddannet tømrer og havde også gået på lærerseminariet. Nogle år senere skulle der også komme en afdeling for sømænd og fiskere ligesom Trier også igen lod sig inspirere af Sverige og tilføjede en særlig væveafdeling for kvinderne.

haendvaerkerskolen1890erne1890’erne: Et kig ind i Håndværkerskolen ledet af Andreas Bentsen og senere hans søn Ivar Bentsen. Læg mærke til skitserne til friser på væggene i typisk skønvirkestil fra perioden.

Triers tragedier
Ernst Trier oplever mange personlige tragedier samtidig med hele sit store arbejde med at køre skolen og udvide den både i ånden og helt konkret i form af nye bygninger.

Ernst Triers hustru, Marie Trier, som han blev gift med i 1867,  indgår i højskolelivet og hjælper med til husholdningen. I 1873, blot seks år efter de er blevet gift, dør hun, smittet af en elev på skolen. De har fire piger sammen, og to af dem dør også de følgende år. Tre år efter gifter han sig med Julie Marstrand, men også hun dør ung i 1881 efter sit femte barns fødsel. Efter Julies død gifter Trier sig ikke igen.
Heldigvis for ham indgår flere af hans børn i arbejdet på højskolen – både som undervisere og som hjælp til praktiske gøremål. Helt op til vores tid har efterkommere af Trier-familen arbejdet på eller for skolen.

hustruerne2
Hustruerne: (tv) Marie Trier, 1845-1873, (th) Julie Trier, 1850-1881

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ikke kategoriseret

MADS BRÜGGER PÅ BESØG

For Mads Brügger er langskaftede ridestøvler et journalistisk værktøj. Han er kendt for sin gonzo-tilgang til journalistikken – og 26. oktober besøgte han Vallekilde.

Læs mere

KONCERT: BREMER/MCCOY

5. oktober spillede den nytænkende jazzduo Bremer/McCoy en fabelagtig koncert på Vallekilde Højskole.

Læs mere

FOREDRAG MED KASPAR COLLING

Forfatteren bag Den Danske Borgerkrig 2018-24, Kaspar Colling, gæstede Vallekilde.

Læs mere

JAKOB BRO TRIO GAV KONCERT

Vallekilde og gæster kunne nyde den fabelagtige jazzguitarist Jakob Bro og hans trio, som gav koncert på højskolen den 28. november 2016.

Læs mere

VALLEKILDEBAR PÅ DISTORTION

Vallekilde Højskole var med på Distortion i København, klar til at servicere de mange festivalgængere med vand og spil.

Læs mere

SUZANNE BRØGGER KOM FORBI

I samtale med Forfatter-elev Thomas Korsgaard fortalte Suzanne Brøgger 1. juni om sit arbejde, om friheden og ensomheden, skammen og døden.

Læs mere

ELEVER BAG NORDIC GAME JAM

Elever fra Event og Spiludvikling havde – bogstaveligt talt – en finger med i spillet, da verdens største game jam blev afholdt i København den 8. til 10. april 2016.

Læs mere

KRISTOFFER ERIKSEN PÅ BESØG

Hvordan kombinerer man satire med seriøs journalistik? Det fortalte morgenradiovært og satiriker Kristoffer Eriksen om 20. april 2016.

Læs mere

SPILFORSKER OM KUNSTEN AT TABE

Spilforsker Jesper Juul besøgte Vallekilde 15. januar og underviste eleverne på Spiludvikling. Han fortalte om, hvordan det kan være, at vi spiller spil, der er urimeligt svære og derfor meget svære at gennemføre.

Læs mere

JOURNALISTIK OG SPIL I EET

Fotojournalist Steven Achiam fortalte om den prisvindende interaktive dokumentar Deadline Athen på Vallekilde Højskole den 8. december 2015.

Læs mere

FOREDRAG OM SYRIEN

Vallekilde Højskole inviterede den 7. december til foredrag om et af verdens brændpunkter Syrien ved professor Jakob Skovgaard-Petersen.

Læs mere

ELEVER BAG FESTIVALOPLEVELSE

Vallekilde-elever stod bag både opbygning, afvikling og en del af indholdet på innovationsfestivalen Afsnit I i november 2015.

Læs mere

MEDIELEJR LANDEDE PÅ VALLEKILDE

Danmarks næste generation af journalister deltog sammen med Vallekildes elever i Medielejr 2015. Et flot program blev i kombination med fest og årets første sne til en helt særlig weekend.

Læs mere

SENESTE NYT FRA LIBANON

Lilleputnationen Libanon formår trods umulige odds at opretholde fred og orden midt i et overophedet Mellemøsten. Det fortalte journalist Asger Gørup Nielsen på Vallekilde en regnvåd novemberaften.

Læs mere

TRIERS GÅDERUM

Vallekildes grundlægger, Ernst Trier, har taget en skæbnesvanger beslutning. Han vil tage sit eget liv. Dramaet udspiller sig i et gåderum på Vallekilde Højskole.

Læs mere