TRIERS GÅDERUM

SPILUDVIKLING

GÅDER PÅ VALLEKILDE

Vallekilde Højskole lægger nu lokaler til Odsherreds første ’Escape room’, hvor du kan redde menneskeliv, hvis du løser gåderne i tide.

Af Peter Thomsen, elev på Journalistik-holdet efteråret 2015

Kaminen ulmer i det dunkle forstanderkontor. Halvdelen af rummet er domineret af det gamle skrivebord, og over vaskebassinet hænger et billede af en bistert udseende herre med kravat og fuldskæg. Året er 1874, og vi befinder os på Vallekilde-grundlægger, Ernst Triers kontor. Men han er her ikke. Han er på vej ud for at gøre en ende på det hele, efter både hans kone og døtre er døde.

Det er nu op til os at finde det kodeord, der vil give ham livsglæden tilbage. En skærm i rummets ene hjørne blinker, idet timeren tæller ned. Spillet er i gang.

Den gådefulde scene udspiller sig i et såkaldt ’Escape room’ på Vallekilde Højskole. Mens et ur tæller ned og med Triers skæbnesvangre beslutning om at tage sig eget liv som dramatisk bagkant er det op til deltagerne i spillet at finde det gådeord i kontoret, som kan bringe ham til fornuft. De har en halv time til følge alle de skjulte spor og redde både Trier og Vallekilde Højskole.

Leg til læring
Gåderummet blev åbnet i forbindelse med højskolen 150 års jubilæum den 1. november 2015.

“Jeg synes, det er en interessant måde at vise Vallekilde Højskoles historie på,” forklarer Thomas Vigild, der til daglig underviser på Spiludvikling og er drivkraften bag projektet.

“I stedet for bare at have en planche med lidt fakta gjorde jeg det til aktiv formidling, og det lod til, at det gik rent hjem,” fortæller Thomas Vigild, der først fik frokost efter kl. 17.00 på jubilæumsdagen på grund af gæsternes interesse for gåderummet.

Populære gåder nu i Nordvestsjælland
De såkaldte ’escape rooms’, et samarbejds- og gådebaseret spilfænomen, handler om hurtigst muligt at slippe ud af et låst lokale ved hjælp af spor efterladt i rummet.

De første gåderum blev åbnet i Japan i 2008, men fænomenet har de seneste år fået et stadigt større publikum og er i dag også at finde i København – og nu altså også i Vallekilde.

Ernst Triers kontor er skabt i samarbejde med scenograf Rasmus Bæk.

Foto: Benjamin Pim Vairagi Nørskov

SPILUDVIKLING

SPIL UDEN STRØM

Spiludviklingslærer Thomas Vigild var igen i år medarrangør af det gratis seminar Spil uden strøm på Aalborg Universitet i København.

Læs mere

BOOST AF SPILTALENTER

Sidste weekend i november havde vi premiere på det nye initiativ Spiltalent, der vil øge interessen for digital spiludvikling blandt unge.

Læs mere

VIDEO: ESCAPE ROOM

Eleverne på Spiludvikling har lavet deres helt eget Escape Room. Kig med her og få en guidet rundvisning.

Læs mere

BØRNESPIL UDVIKLET PÅ VALLEKILDE

Hvert år afholdes Exile Game Jam på Vallekilde Højskole. Her mødes ildsjæle fra spilbranchen og udvikler nye spil. Nu har de lavet et til børn.

Læs mere

LAV ET SPIL PÅ 36 TIMER

Kan man lave sit eget spil på under 3 dage? Philip og David fra linjen Spiludvikling viser her, hvordan de har designet og programmeret et simpelt fodboldspil.

Læs mere

SPILUDVIKLERE PÅ KONFERENCE

Spiludviklerne har netop været tre dage i Malmø på Nordic Game Conference, hvor de lærte om alt fra lyddesign til storytelling i spil.

Læs mere

SPIL SOM PTSD-BEHANDLING

Kan computerspil hjælpe PTSD-ramte krigsveteraner med at overkomme dagligdags opgaver som besøg i supermarkedet? Det gjorde spiludvikler Christoffer Holmgård os klogere på, da han besøgte Vallekilde.

Læs mere

ELEVER BAG NORDIC GAME JAM

Elever fra Event og Spiludvikling havde – bogstaveligt talt – en finger med i spillet, da verdens største game jam blev afholdt i København den 8. til 10. april 2016.

Læs mere

SPILFORSKER OM KUNSTEN AT TABE

Spilforsker Jesper Juul besøgte Vallekilde 15. januar og underviste eleverne på Spiludvikling. Han fortalte om, hvordan det kan være, at vi spiller spil, der er urimeligt svære og derfor meget svære at gennemføre.

Læs mere

JOURNALISTIK OG SPIL I EET

Fotojournalist Steven Achiam fortalte om den prisvindende interaktive dokumentar Deadline Athen på Vallekilde Højskole den 8. december 2015.

Læs mere

TRIERS GÅDERUM

Vallekildes grundlægger, Ernst Trier, har taget en skæbnesvanger beslutning. Han vil tage sit eget liv. Dramaet udspiller sig i et gåderum på Vallekilde Højskole.

Læs mere

FÆLLESPROJEKT OM SPILFESTIVAL

Børn og voksne kom og legede med Vallekilde til spilfestivalen w00t på Frederiksberg. Elever fra Spiludvikling og Bureauet designede legende installationer i det offentlige rum.

Læs mere

SPIL SOM KOMMUNIKATION

Anne Mette Thorhauge, lektor på KU, holdt foredrag på Vallekilde Højskole om brugen af computerspil og spilmekanikker som dokumentar.

Læs mere

LYDEN AF ET SPIL

Game Academy fik besøg af den erfarne spilkomponist og lydskaber Morten Mygind, som gæsteunderviste eleverne i at skabe lyd og musik til spil.

Læs mere

GAME JAM AMOK

Første weekend i maj var det atter tid til Exile Spring Jam – et kombineret eksperimentarium, hyggeweekend og spil-jamming for 70 danske som udenlandske spilskabere.

Læs mere