AFRIKANSKE ORDKUNSTNERE PÅ BESØG

FORFATTER

AFRIKANSKE ORDKUNSTNERE UNDERVISTE FORFATTERELEVER
Identitet, levende poesi og forestillinger om Afrika var på programmet, da spoken word performere fra Zimbabwe, Ghana og Madagaskar underviste Vallekilde Højskoles forfatterlinje den 24. september 2015.

Under workshoppen ’Speaking of Identity’ mødte eleverne en række afrikanske ordkunstnere: Sir Black, der i Ghana performer digte om sit tilhørsforhold til Afrika og koloniale spor i relationen mellem europæere og afrikanere. Sista Zai, der sætter livet som zimbabwisk indvandrer i Australien på vers, og Crystal Tettey, der på fem forskellige sprog skriver poetiske sange om, hvordan det er at føle sig hjemme flere steder samtidigt samt den danske poetry slammer Frank Langmack. I samarbejde med de fire kunstnere, som tilsammen har rødder i mindst otte forskellige lande, skrev og performede eleverne selv tekster om, hvor de kommer fra og føler sig hjemme.

International dimension er vigtig
”Jeg synes, det er meget vigtigt at tilføje en international dimension til undervisningen. Derudover giver workshoppen med de afrikanske spoken word performere en fantastisk mulighed for at vise eleverne, at litteraturen er et kæmpe felt med en meget bred vifte af genrer. Jo bredere et felt eleverne præsenteres for, desto nemmere får de ved at finde sig selv og deres eget litterære udtryk,” siger forfatter Simon Fruelund, som underviser på forfatterlinjen.

”Spoken word er en meget vigtig udtryksform, som udvikler sig eksplosivt i Ghana og andre afrikanske lande. Under workshoppen vil vi vise eleverne, hvor mangfoldig spoken word er, og hvordan genren kan rejse vigtige spørgsmål om identitet,” siger Sir Black.

Det er Images Ung under Center for Kultur og Udvikling (CKU), der organiserer workshoppen med spoken word performerne. I samarbejde med en række danske uddannelsesinstitutioner har Images Ung siden 2010 organiseret kreative workshops med kunstnere fra Asien, Afrika og Mellemøsten. Det er anden gang, Vallekilde Højskoles forfatterlinje samarbejder med Images Ung. I 2014 underviste to kvindelige digtere fra Afghanistan sammen med Asta Olivia Nordenhof højskolens forfatterelever.
Læs mere her.

FOTO: Crystal Tettey fotograferet af Nii Odzenma

FORFATTER

JONAS EIKA HOLDT FOREDRAG

Forfatter Jonas Eika læste op og fortalte om sin seneste udgivelse, Efter solen.

Læs mere

ELEVER LAVER LITTERATUR-FESTIVAL

Den første weekend i februar 2018 var Vallekilde Højskole igen vært for litteratur-festivalen Litt Talk. Klik her og se en stemningsvideo fra dagene.

Læs mere

REDIGERING AF EGNE BØGER

På højskolens Forfatter-linje lærer du først og fremmest at skrive godt, men udover det får du også mulighed at lave design til egen bog.

Læs mere

BESØG AF JENS BLENDSTRUP

Forfatterholdet har netop haft besøg af den anmelderroste Jens Blendstrup til en snak om hans specielle skrivestil og fantastiske fader-fortællinger.

Læs mere

DANMARKSMESTER I STORY SLAM

Vallekilde-eleven Elisabeth Platz blev onsdag aften danmarksmester i Story Slam. To personlige historier og en masse god fortælleteknik sikrede hende sejren.

Læs mere

DIGTOPLÆSNING MED THEIS ØRNTOFT

Digteren Theis Ørntoft gæstede Vallekilde Højskole den 3. maj, hvor han læste op af sine digte.

Læs mere

SOFIE DIEMER PÅ BESØG

Sofie Diemer debuterede i 2016 med en hudløst ærlig digtsamling om en ung kvinde, der søger efter en mening med det hele. Hun besøgte Vallekilde den 17. april med oplæsning og foredrag.

Læs mere

EN WEEKEND MED LITTERÆR OVERFLOD

Der var både rutinerede forfattere og nye stjernefrø på programmet, da vi første weekend af februar igen slog dørene op til Vallekildes egen litteraturfestival, Litt Talk.

Læs mere

FORFATTERELEV UDGIVER ROMAN

Thomas Korsgaard gik på Forfatter-holdet i foråret 2016. Nu udkommer hans debutroman.

Læs mere

FOREDRAG MED KASPAR COLLING

Forfatteren bag Den Danske Borgerkrig 2018-24, Kaspar Colling, gæstede Vallekilde.

Læs mere

SUZANNE BRØGGER KOM FORBI

I samtale med Forfatter-elev Thomas Korsgaard fortalte Suzanne Brøgger 1. juni om sit arbejde, om friheden og ensomheden, skammen og døden.

Læs mere

NY SCENE TIL LITT TALK

Elever fornyer Vallekildes litteraturfestival, Litt Talk, med en helt ny scene.

Læs mere

INGEN LITT TALK UDEN ELEVERNE

Igen i år var der litteraturfestival på Vallekilde Højskole. Den 6. og 7. februar bød Litt Talk indenfor til de helt store navne som Kim Leine og Pia Juul og de allernyeste stemmer, som højskolens egne forfatterelever.

Læs mere

CASPAR ERIC UNDERVISTE FORFATTERNE

Den prisvindende unge poet Caspar Eric besøgte Vallekilde, hvor han underviste Forfatterholdet og læste op af sine digtsamlinger.

Læs mere

THEILGAARD OM KLIMAFORANDRINGER

Metrolog fra DR Jesper Theilgaard fortalte om klimaforandringerne som optakt til, at Forfatter- og Spiludviklingselever skal arbejde med klima i den kommende tid.

Læs mere