AT BLIVE VEN MED SIG SELV

ELEVER, JOURNALISTIK

HØJSKOLELIV
På Vallekilde arbejder vi hver dag for at skabe en omsorgsfuld ramme, hvori eleverne kan bo og skabe og feste og lære og være sammen i et fællesskab, hvor der er plads til alle.
Indimellem sker der noget inde i den ramme, som kan være svært at sætte ord på. For hvordan forklarer man, hvordan det føles at blive ven med sig selv?

Journalistik-elev Alina Yasmin Manniche Jensen gør det i denne blændende og modige klumme, som vi bringer her med den dybeste respekt for Alinas mod til at sætte ord på sit allerdybeste sår – og dele de ord med os andre.
Teksten er blevet til på et klummeforløb på Journalistik i foråret 2019 med Politikens Sarah Skarum.
Læs med her.

OM KNUDER OG VENSKABER
Ordet ’venskab’ har ofte sat gang i en lille sammenkrusning i min mave. En lille kvalmende følelse, der somme tider voksede sig større.

I sjette klasse mistede jeg min bedste veninde. Hun var det eneste ægte venskab, som jeg nogensinde havde haft. En dag gad hun ikke være sammen med mig mere.
Jeg fik aldrig at vide hvorfor, men jeg er sikker på, at hun havde en god grund, for hendes liv var ikke en luksusvare. Men det gjorde stadig ondt, for jeg troede, at jeg var mere værd end dét.

Efter hende havde jeg i lang tid kun sporadiske venskaber og samvittighedsvenskaber. Altså den slags venskaber, som man har, fordi man ikke kan få sig selv til at lade være, og man skal jo have nogen.

Da jeg gik i niende klasse, mente mine forældre, at jeg skulle direkte i gymnasiet. For jeg havde jo det hele. Jeg havde gode karakterer, god arbejdsmoral, jeg var ansvarlig og vellidt blandt mine medmennesker. Men jeg kunne ikke binde mig til dem og slet ikke fortælle dem, hvordan jeg havde det.

Derfor tog jeg på efterskole. Jeg landede desværre i en uheldig, hierarkisk årgang, hvor jeg havde svært ved at finde mine gode venskaber. Jeg snakkede fint med de fleste, men passede ikke ind i en gruppe. Jeg fandt én god ven, og hun var det hele værd. Men jeg kunne ikke finde ud af at slappe af, og jeg turde ikke fastsætte mig.

Det gjorde mig usikker, ensom og det fik knuden i min mave til at vokse sig så stor, at den senere, i gymnasiet, etablerede sig i hele min krop og udviklede sig til en depression. Ordet ’venskab’ og synet af andre mennesker, som havde sådan et, fik mig til at ryste.

Det virkede som om, at alle andre havde været på et venskabskursus, som jeg havde misset.
Men jeg havde venner. Jeg havde venner, som fik mig overtalt til at se en psykolog, og jeg havde venner, som fest efter fest sad med mig, når jeg græd. Jeg kunne bare ikke binde mig til de venner.

Derfor var det med den største frygt, at jeg trådte gennem de høje, bøgebladsfarvede døre i foyeren på Vallekilde Højskole tilbage i januar. Det var en frygt for at udsætte mig selv for det samme ræs som på efterskolen. En frygt for ikke at leve op til de forventninger, som folk havde til mit sociale liv. En frygt for at stå på den anden side uden nogen at kramme farvel med ægte savn.

Men så er der sket et eller andet. Jeg ville ønske, at jeg kunne fortælle, hvad det er, men det kan jeg ikke. Måske var det en viden om, at jeg har den bagage, som jeg har. Måske var det en viden om, at jeg da fik én god ven på efterskolen. Måske er det bare den mystiske højskoleånd. Hvis jeg kendte kursusfacit, ville jeg fortælle jer det.

Det eneste, jeg ved med sikkerhed, er, at jeg føler, jeg kan slappe af her. Jeg føler, at jeg har fået venner, som jeg ikke har skullet kæmpe for. Jeg føler, at jeg har fået venner, som godt må læse om mit dybeste sår. Og så føler jeg, at jeg er blevet ven med mig selv. Og det er nok det venskab, som jeg mindst havde forventet.

ELEVER, JOURNALISTIK

KOM PÅ BESØG

Hvis du overvejer at tage på højskole, vil vi gerne invitere dig på besøg til en rundvisning og en snak.
Vi betaler din transport (op til 500 kr.) og giver en god frokost.

Læs mere

AT BLIVE VEN MED SIG SELV

Journalistik-elev Alina Yasmin Manniche Jensen beskriver i denne modige klumme om højskoleliv, hvordan det føles at bliver ven med sig selv.

Læs mere

SOM EN KO PÅ EN GRÆSMARK

“Højskole er muligheden for, at alle os staldkøer kan nyde livet,” skriver Journalistik-elev Silas Moody Jakobsen i denne klumme om højskoleliv.

Læs mere

FARVEL TIL MASKEN PÅ VALLEKILDE

Isabella Canto Nielsen fra Journalistik skrev i foråret 2019 en fin klumme om højskolekærlighed, om at tage masken af og om at føle sig elsket, når man føler sig grim.

Læs mere

DOBBELT CAVLING-VINDER PÅ BESØG

Kan journalistik gøre en forskel? Det spørgsmål besvarede den dobbelte Cavling-vinder journalist Anders-Peter Mathiasen, da han besøgte Vallekilde Højskole 20. marts.

Læs mere

ELEVER HOLDT BYTTEMARKED

Valgfaget Klimakampen inviterede til byttemarked i Øvelseshuset 31. marts.

Læs mere

KLIMA PÅ DAGSORDENEN

Vi blev klædt på til det kommende folketingsvalg, da en række politikere gæstede Vallekilde til en debat om tidens største spørgsmål: klimaet.

Læs mere

VINTERJAZZ MED JAKOB BRO

Den danske jazz-guitarist Jakob Bro besøgte Vallekilde Højskole 11. februar 2019 med nyt materiale i form af albummet Bay of Rainbows.

Læs mere

FØLG MED PÅ INSTAGRAM

Følg med i højskolens daglige liv på Instagram, hvor du får et indblik i elevernes og din (måske) kommende hverdag. Find os på @vallekildehojskole.

Læs mere

VIDEO: EN DAG PÅ VALLEKILDE

Hvordan er livet på en højskole? Se denne video, og hør hvad Jonathan og Alma laver på en typisk dag.

Læs mere

PANIKDAG BLEV TIL PRAKTIKDAG

Rigtig mange gamle vallekillinger har fået deres drømmepraktik på den såkaldte Panikdag, hvor journalist- og mediestuderende skal finde praktikplads.

Læs mere

EVENT & LEDERSKAB PÅ SKOLEBESØG

Event & Lederskab var tidligere på foråret på studietur i Jordan. Nu tager de rundt på folkeskoler med IBIS-projektet Læseraketten og fortæller om deres oplevelser.

Læs mere

ELEV VINDER PODCASTKONKURRENCE

Alma Kjær Agergaard fra Journalist-linjen har vundet publikumsprisen til dette års P1 Shortdox. Det startede med en opgave i valgfaget Podcast.

Læs mere

VIDEO AF HVERDAGEN

Hvordan ser hverdagen ud på Vallekilde Højskole? Klik her og få et indblik i højskolelivet.

Læs mere

TIL KAMP MOD MADSPILD

På valgfaget Klimakamp har de sat et lille initiativ i gang, som skal mindske højskolens madspild.

Læs mere