Men hvordan får man som ung spil-interesseret foden indenfor i spilbranchen? Hvordan kommer man videre, hvis man har siddet og nørklet med sit eget spil hjemme ved spisebordet?
Der findes ikke en organiseret talentudvikling i Danmark indenfor udvikling af digitale spil. Det vil Vallekilde Højskole, Interactive Denmark og en række gymnasier gøre noget ved med initiativet Spiltalent.
“Spiltalent er et bud på at skabe et samlet nationalt fokus på næste generation af unge spiltalenter. Gennem forløbet får de unge sparring på deres spil-prototyper og snuser til spilbranchen, som jo er i voldsom vækst både økonomisk og kulturelt i disse år,” siger Thomas Vigild, der er projektleder på Spiltalent og til daglig underviser i spiludvikling på Vallekilde Højskole.
“Et af målene er at skabe kontakt mellem de unge danske spiltalenter og de bedste professionelle spiludviklere fra den danske spilbranche. Men en anden ambition er at skabe et stærkt netværk, hvor unge spilskabere kan møde hinanden på kryds og tværs af landet. Det kan forhåbentlig øge deres nysgerrighed for spildesign, og hvordan spil bliver udviklet og udgivet,” uddyber Thomas Vigild.
Behov for spilnetværk
Spiltalent vil samle næste generation af danske spiludviklere og øge interessen for digital spiludvikling blandt unge.
Og netværket for spiltalenter har ikke kun betydning for den enkelte unge med interesse for spiludvikling. Det er også vigtigt i et internationalt perspektiv.
”Hvis Danmark skal på omgangshøjde med vores nabolande i Sverige og Finland, der lige nu er verdensledende indenfor spiludvikling, så skal vi blive endnu bedre til at få talenterne frem i lyset,” siger Jan Neiiendam, bestyrelsesformand i Interactive Denmark, der støtter Spiltalent. Han understreger behovet for at synliggøre de danske spiltalenter:
“Spilbranchens mange virksomheder søger mere end nogensinde efter kvalificeret arbejdskraft, men nye talenter kommer ofte ikke på radaren hos arbejdsgiverne, netop fordi de ikke er så synlige, og fordi deres netværk i branchen er begrænset. Det er meget vigtigt med initiativer som Spiltalent, der udvikler og fører de unge talenter sammen med den danske spilbranche,” siger Jan Neiiendam.
Prototyper kommer på Spiltalent-camp
Alle mellem 16 og 25 år kan være med i Spiltalent.
Deltagerne skulle indsende en prototype af et digitalt spil til et kurator-udvalg senest 5. november 2018, hvorefter de bedste prototyper blev udvalgt til videreudvikling over tre dages intensiv Spiltalent-camp på Vallekilde Højskole den 23.-25. november 2018.
Her var der udover finpudsning af prototyperne også foredrag og workshops samt masser af sparring med mentorer fra spilbranchen indenfor discipliner såsom programmering, visuelt design og spildesign.
Spiltalent-campen bød også på brætspilshygge, højskolestemning og fest og sluttede søndag 25. november med en åben spilfernisering.
De deltagende gymnasier i Spiltalent 2018 er Zealand Business College i Ringsted, Game College i Grenaa og NEXT – Københavns Mediegymnasium.
Spiltalent er skabt af Vallekilde Højskole i samarbejde med ZBC i Ringsted, NEXT i København, Game College i Grenå og Interactive Denmark.