DOKUMENTARIST: “SPRING UD I DET!”

JOURNALISTIK, TILRETTELÆGGER

FOREDRAG MED EMIL LANGBALLE
“Da hun pludselig besvimede, anede jeg virkelig ikke, om jeg skulle fortsætte med at filme eller slukke kameraet og ringe 1-1-2. Jeg endte med at gøre det sidste, og det kan jeg godt fortryde en lille smule.”

Sådan fortæller Emil Langballe i dag om sine oplevelser med i to år at følge den dansk-afghanske pige Rokhsar i hendes kamp for opholdstilladelse i Danmark. Han er instruktør på dokumentarfilmen “Mon de kommer om natten”, som højskoleeleverne tidligere på året har set, da den blev sendt på TV 2.

Tirsdag aften gæstede han Vallekilde Højskole til en snak om hans arbejde som dokumentarfilminstruktør, og hvilke dilemmaer det kan føre med sig at skulle være instruktør, men samtidig være så tæt på kilden, at man nærmest er venner.

Et af de sværeste scenarier udspillede sig, da den dengang 16-årige Rokshar en dag besvimede på gulvet. Familien anede ikke, hvordan de skulle slå alarm, så her måtte Emil selv træde til.

Men selvom det kan være ubehageligt at stå i sådanne situationer, er det samtidig også, når det virkelig brænder på, at de bedste optagelser kommer i kassen.

“De stærke scener er guld værd i forhold til at fortælle opsigtsvækkende historier. Selvfølgelig skal ingen komme til skade, men jeg stræber altid efter at turde at være fluen på væggen – også når det er svært,” siger han.

Mange af højskoleeleverne spurgte undervejs Emil, hvordan han gør, når han går ud i den barske virkelighed og finder vilde historier.

“Det er en god blanding af mod og nysgerrighed.”

Alle kan lave dokumentarer
Emil Langeballe er uddannet journalist, men blev i 2013 uddannet fra National Film and Television School med afgangsfilmen Beach Boy, som efterfølgende vandt flere priser.

Til foredraget viste han klip fra filmen, som han og en kollega filmede i Kenya tilbage i 2013. Men selvom en prisvindende dokumentarfilm måske kan virke som et utopisk fremtidsprojekt for en ung højskoleelev, så gjorde Emil meget ud af at fortælle, at en film som den ikke er lavet på meget andet end fortællelyst og en flybillet.

“Alle kan i princippet filme en dokumentar. Man kan få et fint kamera for 5.000 kroner, og det vrimler med gode historier derude. Det handler bare om at springe ud i det.”

JOURNALISTIK, TILRETTELÆGGER

AT BLIVE VEN MED SIG SELV

Journalistik-elev Alina Yasmin Manniche Jensen beskriver i denne modige klumme om højskoleliv, hvordan det føles at bliver ven med sig selv.

Læs mere

SOM EN KO PÅ EN GRÆSMARK

“Højskole er muligheden for, at alle os staldkøer kan nyde livet,” skriver Journalistik-elev Silas Moody Jakobsen i denne klumme om højskoleliv.

Læs mere

FARVEL TIL MASKEN PÅ VALLEKILDE

Isabella Canto Nielsen fra Journalistik skrev i foråret 2019 en fin klumme om højskolekærlighed, om at tage masken af og om at føle sig elsket, når man føler sig grim.

Læs mere

DOBBELT CAVLING-VINDER PÅ BESØG

Kan journalistik gøre en forskel? Det spørgsmål besvarede den dobbelte Cavling-vinder journalist Anders-Peter Mathiasen, da han besøgte Vallekilde Højskole 20. marts.

Læs mere

PANIKDAG BLEV TIL PRAKTIKDAG

Rigtig mange gamle vallekillinger har fået deres drømmepraktik på den såkaldte Panikdag, hvor journalist- og mediestuderende skal finde praktikplads.

Læs mere

TILRETTELÆGGERE TIL ZULU AWARDS

Til årets Zulu Awards var tilrettelæggerne med bag kulisserne til showet. Mie Tast, som til daglig underviser på tilrettelægger-linjen, har været redaktionschef på showet og viste rundt.

Læs mere

HØJSKOLENS GREENSCREEN-STUDIE

På højskolen har vi et greenscreen-studie, som vores tilrettelæggere bruger til en masse forskellige ting. Blandt andet på valgfaget Live-tv.

Læs mere

ELEVER UDGIVER I VICE

Efter journalisternes studierejse til Iran har Lise, Ida og Emma fået udgivet en artikel i webmagasinet Vice.

Læs mere

ELEVER UDGIVER I BERLINGSKE

Journalisteleverne Signe Stoumann Fosgrau og Sara Hodzic har fået en af deres historier solgt til Berlingske. Den handler om at være jomfru i tyverne, og hvorfor det kan være et tabu.

Læs mere

TILRETTELÆGGERE LAVER QUIZSHOW

Tilrettelægger-eleverne har netop afsluttet deres hovedfag. En af grupperne havde lavet en “Kend din elev”-quiz for lærerne.

Læs mere

DOKUMENTARIST: “SPRING UD I DET!”

Hvilke udfordringer er der ved at lave dokumentarfilm? Dokumentarfilmsinstruktør Emil Langballe gæstede Vallekilde med et foredrag om sit liv som filmskaber.

Læs mere

SAMARBEJDE PÅ TVÆRS AF LINJER

Journalist- og tilrettelægger-eleverne har de seneste uger arbejdet sammen på tværs af hovedfag. De skulle finde en sjov historie i lokalområdet og lave deres eget nyhedsindslag.

Læs mere

ELEVER STOPPER MADSPILD

Elever fra Tilrettelægger-holdet inviterede hele byen til skraldemiddag lavet af overskudsfødevarer for at sætte fokus på madspild.

Læs mere

MADS BRÜGGER PÅ BESØG

For Mads Brügger er langskaftede ridestøvler et journalistisk værktøj. Han er kendt for sin gonzo-tilgang til journalistikken – og 26. oktober besøgte han Vallekilde.

Læs mere

FOTOKUNST OM RUMVÆSNER

Vallekilde kom i nærkontakt med en virkelighed befolket af rumvæsner, da de tre fotografer bag fotobogen Phenomena om USAs UFO-miljø besøgte højskolen.

Læs mere