ELEVER STOPPER MADSPILD

ELEVER, TILRETTELÆGGER

Skraldemiddag_5_F17_746x300

SKRALDEMIDDAG
10 kg kartofler. En rest røget laks. Et stykke spegepølse. En større mængde lettere tørt rugbrød.

Ovenstående lyder som et kedeligt kig i køleskabet, men i virkeligheden er det en del af ingredienserne i et festmåltid lavet af overskudsfødevarer samlet ind i Vallekilde og omegn.

Bag projektet står fire elever fra Tilrettelægger-holdet, som havde fået til opgave at lave en video til Altivisten, Alternativets digitale medieplatform.

Her fortæller Emma, Malte, Amanda og Siff om deres projekt.

Hvordan fik I ideen?
“Vi fik idéen efter, at vi havde haft fokus på madspild her på højskolen. Den opgave vi fik stillet af Altivisten, lød på, at vi skulle tage udgangspunkt i et lokalt problem, og vi ville gerne undersøge de lokales forhold til madspild.”


Var der noget, der overraskede jer ved projektet?

“Det overraskede os, da vi var rundt ved de lokale fødevareproducenter, hvor meget mad de smider ud dagligt. På kartoffelvaskeriet fik vi doneret to ton kartofler, som de betragtede som affald pga. små fejl på kartoflerne – fx at de er deforme eller har små pletter. Men egentlig fejlede de ikke noget!
En positiv overraskelse var, at de lokale i Vallekilde generelt var meget bevidste om madspild, og bruger det mad op som de køber.”

(Eleverne endte dog med at nøjes med at tage imod ti kg kartofler, da to ton var lige i overkanten.)

Hvad sagde folk i byen til det?
“De var meget begejstrede, og vi oplevede, at de blev overraskede over at se, hvad deres madrester kunne bruges til. De lagde også vægt på, at de synes, det var fedt, at det var en gruppe unge mennesker, som havde fokus på problemet.
Der var en gruppe unge drenge fra Vallekilde, som efter middagen aftalte, at de skulle skiftes til at lave middag med rodfrugter til hinanden – folk blev inspirerede!
Der var også et par lokale, der for første gang i mange år fik ryddet op i deres køkkenskabe – win win.”

Hvad ville I opnå med projektet?
“Vi ville gerne inspirere folk til at have mere fokus på problemet og vise dem, hvor nemt det er at bruge det mad, som de alligevel ville have smidt ud eller ikke ville få brugt.”

Skraldemiddag_menu_F17_746x400

SKRALDEMENU
Med hjælp fra højskolens madøre nummer et, Mette Thy, havde eleverne sammensat en flot menu af de madvarer, de havde indsamlet. en rest spegepølse endte som smagsgiver i en chili con kylling, og lakseresten blev brugt i en velsmagende fiskesymfoni med rygeostcreme.

Skraldemiddag_3_F17_746x400

LIDT SØDT TIL SIDST
Eleverne havde fået doneret en større mængde rugbrød, som de endte med at lave lækre rugbrødslagkager af som et sødt punktum på middagen.
ELEVER, TILRETTELÆGGER

FØLG MED PÅ INSTAGRAM

Flere gange om ugen overtager højskolens elever vores Instagram og viser dig skolen – set med elevernes øjne. Følg os på @vallekildehojskole.

Læs mere

VIDEO: EN DAG PÅ VALLEKILDE

Hvordan er livet på en højskole? Se denne video, og hør hvad Jonathan og Alma laver på en typisk dag.

Læs mere

REJS UD I VERDEN MED VALLEKILDE

Alle vores hovedfag tager på studieture til spændende destinationer. Læs mere om forårets rejser her.

Læs mere

PANIKDAG BLEV TIL PRAKTIKDAG

Rigtig mange gamle vallekillinger har fået deres drømmepraktik på den såkaldte Panikdag, hvor journalist- og mediestuderende skal finde praktikplads.

Læs mere

EVENT & LEDERSKAB PÅ SKOLEBESØG

Event & Lederskab var tidligere på foråret på studietur i Jordan. Nu tager de rundt på folkeskoler med IBIS-projektet Læseraketten og fortæller om deres oplevelser.

Læs mere

ELEV VINDER PODCASTKONKURRENCE

Alma Kjær Agergaard fra Journalist-linjen har vundet publikumsprisen til dette års P1 Shortdox. Det startede med en opgave i valgfaget Podcast.

Læs mere

VIDEO AF HVERDAGEN

Hvordan ser hverdagen ud på Vallekilde Højskole? Klik her og få et indblik i højskolelivet.

Læs mere

TILRETTELÆGGERE TIL ZULU AWARDS

Til årets Zulu Awards var tilrettelæggerne med bag kulisserne til showet. Mie Tast, som til daglig underviser på tilrettelægger-linjen, har været redaktionschef på showet og viste rundt.

Læs mere

TIL KAMP MOD MADSPILD

På valgfaget Klimakamp har de sat et lille initiativ i gang, som skal mindske højskolens madspild.

Læs mere

BESØG PÅ ARKEN

Som en del af introforløbet kommer de nye forårselever rundt og ser en masse ting. Vi tog på udflugt og besøgte kunstmuseet Arken.

Læs mere

HØJSKOLENS GREENSCREEN-STUDIE

På højskolen har vi et greenscreen-studie, som vores tilrettelæggere bruger til en masse forskellige ting. Blandt andet på valgfaget Live-tv.

Læs mere

ELEVER UDGIVER I VICE

Efter journalisternes studierejse til Iran har Lise, Ida og Emma fået udgivet en artikel i webmagasinet Vice.

Læs mere

KAGE PÅ TVÆRS AF LANDEGRÆNSER

Ungdommens Røde Kors gæster i disse uger Vallekilde Højskole. Tirsdag aften blev der lavet lagkager på tværs af højskoleelever og frivillige fra hele verden.

Læs mere

TILRETTELÆGGERE LAVER QUIZSHOW

Tilrettelægger-eleverne har netop afsluttet deres hovedfag. En af grupperne havde lavet en “Kend din elev”-quiz for lærerne.

Læs mere

TIDLIGERE ELEV VINDER KRAVLING-PRIS

Johanne Ramskov Erichsen vandt i weekenden en Kravling-pris for sin dækning af asyl- og flygtninge-området i Information.

Læs mere