ELEVER STOPPER MADSPILD

ELEVER, TILRETTELÆGGER

Skraldemiddag_5_F17_746x300

SKRALDEMIDDAG
10 kg kartofler. En rest røget laks. Et stykke spegepølse. En større mængde lettere tørt rugbrød.

Ovenstående lyder som et kedeligt kig i køleskabet, men i virkeligheden er det en del af ingredienserne i et festmåltid lavet af overskudsfødevarer samlet ind i Vallekilde og omegn.

Bag projektet står fire elever fra Tilrettelægger-holdet, som havde fået til opgave at lave en video til Altivisten, Alternativets digitale medieplatform.

Her fortæller Emma, Malte, Amanda og Siff om deres projekt.

Hvordan fik I ideen?
“Vi fik idéen efter, at vi havde haft fokus på madspild her på højskolen. Den opgave vi fik stillet af Altivisten, lød på, at vi skulle tage udgangspunkt i et lokalt problem, og vi ville gerne undersøge de lokales forhold til madspild.”


Var der noget, der overraskede jer ved projektet?

“Det overraskede os, da vi var rundt ved de lokale fødevareproducenter, hvor meget mad de smider ud dagligt. På kartoffelvaskeriet fik vi doneret to ton kartofler, som de betragtede som affald pga. små fejl på kartoflerne – fx at de er deforme eller har små pletter. Men egentlig fejlede de ikke noget!
En positiv overraskelse var, at de lokale i Vallekilde generelt var meget bevidste om madspild, og bruger det mad op som de køber.”

(Eleverne endte dog med at nøjes med at tage imod ti kg kartofler, da to ton var lige i overkanten.)

Hvad sagde folk i byen til det?
“De var meget begejstrede, og vi oplevede, at de blev overraskede over at se, hvad deres madrester kunne bruges til. De lagde også vægt på, at de synes, det var fedt, at det var en gruppe unge mennesker, som havde fokus på problemet.
Der var en gruppe unge drenge fra Vallekilde, som efter middagen aftalte, at de skulle skiftes til at lave middag med rodfrugter til hinanden – folk blev inspirerede!
Der var også et par lokale, der for første gang i mange år fik ryddet op i deres køkkenskabe – win win.”

Hvad ville I opnå med projektet?
“Vi ville gerne inspirere folk til at have mere fokus på problemet og vise dem, hvor nemt det er at bruge det mad, som de alligevel ville have smidt ud eller ikke ville få brugt.”

Skraldemiddag_menu_F17_746x400

SKRALDEMENU
Med hjælp fra højskolens madøre nummer et, Mette Thy, havde eleverne sammensat en flot menu af de madvarer, de havde indsamlet. en rest spegepølse endte som smagsgiver i en chili con kylling, og lakseresten blev brugt i en velsmagende fiskesymfoni med rygeostcreme.

Skraldemiddag_3_F17_746x400

LIDT SØDT TIL SIDST
Eleverne havde fået doneret en større mængde rugbrød, som de endte med at lave lækre rugbrødslagkager af som et sødt punktum på middagen.
ELEVER, TILRETTELÆGGER

ELEVER DONERER 10.000 KR. TIL CARE

I weekenden holdt skolens undervisningsassistenter stor auktion, hvor der blev solgt alt fra en hjemmestrikket karklud til en guldfisk. Overskuddet på 10.000 kr. går til CARE Danmark.

Læs mere

ELEVER UDGIVER I VICE

Efter journalisternes studierejse til Iran har Lise, Ida og Emma fået udgivet en artikel i webmagasinet Vice.

Læs mere

KAGE PÅ TVÆRS AF LANDEGRÆNSER

Ungdommens Røde Kors gæster i disse uger Vallekilde Højskole. Tirsdag aften blev der lavet lagkager på tværs af højskoleelever og frivillige fra hele verden.

Læs mere

TILRETTELÆGGERE LAVER QUIZSHOW

Tilrettelægger-eleverne har netop afsluttet deres hovedfag. En af grupperne havde lavet en “Kend din elev”-quiz for lærerne.

Læs mere

TIDLIGERE ELEV VINDER KRAVLING-PRIS

Johanne Ramskov Erichsen vandt i weekenden en Kravling-pris for sin dækning af asyl- og flygtninge-området i Information.

Læs mere

DOKUMENTARIST: “SPRING UD I DET!”

Hvilke udfordringer er der ved at lave dokumentarfilm? Dokumentarfilmsinstruktør Emil Langballe gæstede Vallekilde med et foredrag om sit liv som filmskaber.

Læs mere

SAMARBEJDE PÅ TVÆRS AF LINJER

Journalist- og tilrettelægger-eleverne har de seneste uger arbejdet sammen på tværs af hovedfag. De skulle finde en sjov historie i lokalområdet og lave deres eget nyhedsindslag.

Læs mere

BIOGRAF UNDER ÅBEN HIMMMEL

Årets første Open Air-biograf løb af stablen med puder, madrasser og Twin Peaks-premiere.

Læs mere

ELEV INTERVIEWEDE UFFE ELBÆK

Alternativets stifter, Uffe Elbæk, gæstede Vallekilde, hvor han blev interviewet af Journalistik-elev Maya Tekeli om sin vejen fra Kaospiloterne til Christianborg.

Læs mere

NY ELEVFORENINGSBESTYRELSE

Til gammel elev-weekend den 5.-7. maj blev der valgt nye kræfter ind i elevforeningens bestyrelse.

Læs mere

ELEV HOLDT 1. MAJ-TALE PÅ P1

På arbejdernes internationale kampdag 2017 kunne man høre en ganske særlig tale i P1: Vallekilde-elev Amie Arense Bah holdt 1. maj-tale.

Læs mere

ELEVER STOPPER MADSPILD

Elever fra Tilrettelægger-holdet inviterede hele byen til skraldemiddag lavet af overskudsfødevarer for at sætte fokus på madspild.

Læs mere

UNGE OG PRÆSTATIONSSAMFUNDET

Hvad gør det ved unge at vokse op i et præstationssamfund, hvor en femtedel af befolkningen rammes af depression? Det gjorde lektor Anders Petersen os meget klogere på, da han lagde vejen forbi.

Læs mere

UD I RUMMET MED ANDREAS MOGENSEN

10. marts rejste vi langt ud i rummet, da vi havde besøg af den danske astronaut, Andreas Mogensen.

Læs mere

VALLEKILDE BAG TALERSKOLE FOR UNGE

Vallekilde Højskole står bag projektet Røst – en ny talerskole for unge på landets højskoler.

Læs mere