FARVEL TIL KRÆFTEN OG HØJSKOLEN

HVERDAG, NYHEDER

FORRETNINGSFØREREN TAKKER AF
Anne-Birthe Køppen skal sige farvel til Vallekilde Højskole, efter at have været forretningsfører gennem ni år. Men det er ikke det eneste, hun skal sige farvel til. Hun sætter også et punktum på et kræftforløb, der har præget hendes hverdag det seneste år.

Af Lasse Hjeresen Wraae, journalistik-elev E18

Vallekilde Højskoles gamle foredragssal summer en kold vinterdag i december. Efterårsholdet 2018 har taget hul på højskoleopholdets sidste uge, hvor eleverne på journalisthovedfagslinjen traditionen tro afvikler et stort journalistisk sceneshow. Denne gang under overskriften ‘Farvel’.

Lyset er dæmpet. På scenen står et lille bord med en rød dug omgivet af to stole til showets interviewindslag. I den ene stol sidder Anne-Birthe Køppen med korslagte ben og et lille smil. I den anden stol sidder jeg, klar til mit første live-interview nogensinde.
Mine noter med spørgsmål ligger klar på den røde dug. Mine håndflader er en lille smule fugtige.

Anne-Birthe, der bor 100 meter fra højskolen i Vallekilde, er iført det, man vel godt kan kalde hendes hverdagsdragt: stribet trøje, mørke jeans og et par flade, sorte sko. Praktisk, behageligt tøj. Dog bliver ​outfittet ​denne vinterdag ikke rundet af med det mønstrede tørklæde om issen, der ellers har været en fast hverdags​-accessory gennem flere måneder, og som eleverne fra efterårsholdet 2018 aldrig har set hende uden.
Men i dag ligger tørklædet hjemme i skuffen, og vi kan se det korte, hvide hår, der dækker forretningsførerens hoved.

Det er der en helt særlig grund til. For Anne-Birthe skal ikke alene sige farvel til Vallekilde Højskole efter ni år, hun skal også sige farvel til et længerevarende kræftforløb, der har præget hendes hverdag det sidste år.

Aktiv kræftpatient
Alt i mens hverdagen på højskolen i foråret 2018 gik sin egen til tider småspurtende gang, fik Anne-Birthe en besked, ingen ønsker at modtage. I marts 2018 fik hun konstateret brystkræft.
”Det stod jo ikke lige i min kalender,” siger hun nøgternt.

Kræft. Hvad gør man så? Det er der ingen, der har et entydigt svar på, men for Anne-Birthe handlede det om at være aktiv. Så meget som muligt. Det at holde sig igang var meget vigtigt for hende og var en af nøglerne til at komme igennem sygdomsforløbet.
Man kan ikke selv styre sin sygdom. Det kunne Anne-Birthe heller ikke, men for hende handlede det om ikke at give efter. At holde fast i det normale og det aktive. At komme hel og rask ud på den anden side. Og det er lykkedes.
Hun har været til sine sidste prøver på Rigshospitalet og kan nu kalde sig selv rask, siger hun fra stolen på scenen i den fyldte foredragssal, som bryder ud i en omsorgsfuld klapsalve.

En ualmindelig ​fighther
Anne-Birthe Køppen har haft en enorm betydning for Vallekilde Højskole. Særligt dengang de store bygninger kun husede 12 elever, og højskolen var ved at lukke.
”Hun er en ualmindelig ​fighter​,” f​ortæller forstander Torben Smidt Hansen, der husker samarbejdet med Anne-Birthe som ”fantastisk”, dengang situationen omkring højskolen var kaotisk. Katastrofal kunne man også skrive.

Det er ikke for meget at sige, at Anne-Birthe var medvirkende til at vende udviklingen, så Vallekilde Højskole ser ud som den gør i dag, hvor den tæller seks hovedfagslinjer, 21 valgfag, efterårshold på 85-100 elever, udsolgte forårshold flere år i træk og ikke mindst et overskud på bundlinjen.

“Det er fantastisk at se højskolen sådan, som den ser ud nu. Da vi havde et af de rigtig små hold, måtte vi holde morgensamling i Billedsalen, for det så simpelthen alt for elendigt ud at holde det i Foredragssalen,” fortæller hun med et lille grin.

I den fortælling står det ikke nogen steder skrevet, at det var nemt, der skulle et hårdt stykke arbejde til for, at eventyret fik en lykkelig slutning. Anne-Birthe var en af dem, der ikke ville give efter. En af dem, der knoklede for at redde højskolens liv.

“​Jeg sad her jo tit til langt ud på aftenen, for der var ikke råd til ekstra hjælp. Mange gange kom Anker (Anne-Birthes mand red.) og hentede mig ved 22.00-22.30 tiden, og så havde jeg været her siden kl. 7.30,” indleder hun med et stålsat blik og fortsætter:
“Men det har jo også været enormt spændende og givende.”

150 år var specielt
Den dag i dag har Vallekilde Højskole en særlig plads i Anne-Birthes hjerte. På scenen spørger jeg hende, om der er et særligt øjeblik, hun husker fra sine år på højskolen. Hun svarer uden den mindste tøven, som hun tit gør, når elever eller kolleger spørger hende om alt fra limstifter til budgetter.

”Vores 150 års jubilæum i 2015,” siger Anne-Birthe. ”Det vil jeg altid huske, det var noget helt specielt.” Hun trykker hænderne sammen, og man kan ane en bevægelse i stemmen. Ikke meget, men nok til, at dem der kender hende godt, kan høre, at 1. november 2015 var en helt særlig dag.

Interviewet er ved at være slut, og de andre journalistelever er ved at gøre klar til næste indslag.
Jeg stiller mit sidste spørgsmål.

Hvad er dit største ønske lige nu?
”At være sammen med min mand, og så har jeg en masse børnebørn, jeg skal være sammen med. Jeg tror, det er det, der skal ske for mig lige nu.”

Jeg takker Anne-Birthe for interviewet, og jeg ved, at Vallekilde Højskole takker hende for ni gode år.

Den 12. marts holder Vallekilde Højskole gensyns-reception for Anne Birthe Køppen, hvor samarbejdspartnere, naboer, elever, kolleger, bestyrelse og skolekreds kan sige farvel og på gensyn. Læs mere på Facebook.

HVERDAG, NYHEDER

EFTERÅRSHOLDET NÆSTEN UDSOLGT

Vi har få pladser på Podcast til efteråret, men alle andre hovedfag er nu fyldt op. Du kan skrive dig på venteliste eller tilmelde dig foråret 2021, hvor der stadig er pladser.

Læs mere

INFORMATION VEDR. CORONA

Her kan du læse om vores tiltag i forhold til corona-pandemien.

Læs mere

FARVEL TIL KRÆFTEN OG HØJSKOLEN

Efter ni år som forretningsfører siger Anne-Birthe Køppen farvel til Vallekilde Højskole. Lasse Hjeresen Wraae fra Journalistik E18 tegner et portræt.

Læs mere

PODCAST OPTAGET PÅ VALLEKILDE

Kvinderne bag den succesrige podcast om Harry Potter – Harry Pottcast – optog et afsnit live i Foredragssalen.

Læs mere

SE VORES VALGFAG

Bag din egen pizza, lær at spille tennis eller dyk ned i podcastens univers. Læs om alle vores valgfag.

Læs mere

HØJSKOLEMAD I SÆRKLASSE

På Vallekilde Højskole er vi stolte af vores køkken. Derfor kan du følge @vallekildemad på Instagram og få smagfulde opdateringer.

Læs mere

ELEV VINDER PODCASTKONKURRENCE

Alma Kjær Agergaard fra Journalist-linjen har vundet publikumsprisen til dette års P1 Shortdox. Det startede med en opgave i valgfaget Podcast.

Læs mere

VIDEO AF HVERDAGEN

Hvordan ser hverdagen ud på Vallekilde Højskole? Klik her og få et indblik i højskolelivet.

Læs mere

NY UNDERVISER PÅ JOURNALISTIK

Esben Christensen er ny underviser på Journalistik, hvor han skal undervise sammen med Rasmus Thirup Beck. Senest har Esben blandt andet arbejdet for Folkeskolen.dk

Læs mere

FOREDRAG MED KONGERÆKKEN

Med afsæt i de enkelte regenter genfortæller Hans Erik Havsteen og Anders Olling hele Danmarkshistorien i underholdende foredrag, der byder på gamle røverhistorier og ny viden.

Læs mere

HOLD JUL PÅ VALLEKILDE

Vallekilde Højskole slår igen i år dørene op for jul i skolens hyggelige omgivelser. Klik her og læs mere.

Læs mere

SYV FANTASTISKE STUDIEREJSER

Efter to ugers rejse til forskellige destinationer i hele verden er højskolens elever nu hjemme igen.

Læs mere

ROLLESPIL TIL KULTURAFTEN

Sværdkamp, skrig og krigsmaling. Eleverne havde tirsdag aften arrangeret rollespil på græsplænen.

Læs mere

KAGE PÅ TVÆRS AF LANDEGRÆNSER

Ungdommens Røde Kors gæster i disse uger Vallekilde Højskole. Tirsdag aften blev der lavet lagkager på tværs af højskoleelever og frivillige fra hele verden.

Læs mere

NIKOLAJ OG SOFIA BLEV GIFT

I weekenden stod den på fiktivt Vallekilde-bryllup, da de to forfatterelever Nikolaj og Sofia for sjov sagde ja til hinanden. Hele arrangementet var gennemført fra top til tå.

Læs mere