FARVEL TIL MASKEN PÅ VALLEKILDE

ELEVER, JOURNALISTIK

HØJSKOLELIV
Isabella Canto Nielsen har på det her billede gået på Vallekilde Højskole i cirka 24 timer. Det er taget i starten af januar, da hun sammen med 129 andre unge lige var startet på højskole.

Midtvejs i højskoleforåret skrev hun en klumme om, hvad tre måneders højskole har gjort ved hende.
Teksten blev til under et klumme-forløb på Journalistik med dygtige Sarah Skarum fra Politiken.
Læs med her – om højskolekærlighed, om at tage masken af og om at føle sig elsket, når man føler sig grim.

TAG MIG, SOM JEG ER

Vallekilde Højskole er det første sted, hvor jeg kan være mig selv – ikke bare noget af tiden, men 100 procent af tiden. I folkeskolen, på gymnasiet og på arbejde kunne jeg tage hjem, når jeg havde fri og tage min maske af.
Men højskolen er mit hjem. Det ville være for hårdt at være en anden, når man aldrig er alene. Masken ville krakelere på et tidspunkt alligevel.

Det er en absurd følelse, at folk holder af mig, også når jeg har fortalt den samme ting 50 gange, dramatiserer alt, er ked af det, skriver en forfærdelig opgave, laver en dårlig joke, er opmærksomhedskrævende, eller griner alt, alt for højt.
Når jeg får komplimenter for den jeg er, og ikke den jeg prøver at være. Når jeg råber ”lort” til mit skab, fordi jeg ikke kan lukke skuffen, og mine rumboer langsomt trækker mig væk for at give mig et fælleskram. De ved jo godt, at det ikke er skuffen, der frustrerer mig.

Eller når jeg er stille i bilen på vej hjem til højskolen fra Kalundborg, hvor mine fire rumboer og jeg har besøgt min farmor. De kan med det samme mærke, at der er noget galt. Celine, som kører sin Audi, må næsten råbe for at overdøve Kim Larsens ”Papirsklip”, om jeg er okay, fordi jeg ikke har plapret løs i over 10 minutter. Når jeg så forklarer, at det er fordi, jeg ikke vil irritere dem med min snakken, så griner de bare og siger: ”Men Isabella, vi elsker jo at høre alle dine historier.”

De andre elever, der altid sørger for at give kram, spørge om jeg vil med på tur, se film eller reality-show, spille et spil eller bare hygge, forstår ikke, at jeg har en 12-årig pige indeni, som endelig føler sig set, hørt og holdt af. Det er vildt, at jeg kun har kendt de her mennesker i tre måneder. De har gjort det mere trygt for mig at være mig selv end mennesker, jeg har kendt i årevis.

Jeg ved, at jeg selv har rykket mig meget på mit 1½ sabbatår. Det fuldstændig altopslugende pleaser-gen, der så gerne ville have, at alle skulle kunne lide mig, og mente at det var vigtigere, at andre var glade, end at jeg selv var, er næsten ikke eksisterende nu.
Nu handler det også om mine behov. Det er okay, at det ikke er alle 150 elever, som holder af mig, men det betyder ekstra meget, at dem der gør, holder af mig for den, jeg er.

Kærlighed fra andre mennesker betyder bare mere, når den er rettet mod dit autentiske jeg end dit polerede jeg. Når du føler dig grim, sur og dum, har du ligeså meget ret til kærlighed, som når du føler dig smuk, glad og klog.
Den del af dig, som du føler, ikke er værd at elske, er den, som har mest brug for kærlighed. Og kærlighed er der nok af på Vallekilde Højskole.

Har du selv lyst til at prøve kræfter med journalistikken, kan du læse mere om faget ved at klikke dig videre til vores forårshold eller vores efterårshold.

ELEVER, JOURNALISTIK

KOM PÅ BESØG

Hvis du overvejer at tage på højskole, vil vi gerne invitere dig på besøg til en rundvisning og en snak.
Vi betaler din transport (op til 500 kr.) og giver en god frokost.

Læs mere

AT BLIVE VEN MED SIG SELV

Journalistik-elev Alina Yasmin Manniche Jensen beskriver i denne modige klumme om højskoleliv, hvordan det føles at bliver ven med sig selv.

Læs mere

SOM EN KO PÅ EN GRÆSMARK

“Højskole er muligheden for, at alle os staldkøer kan nyde livet,” skriver Journalistik-elev Silas Moody Jakobsen i denne klumme om højskoleliv.

Læs mere

FARVEL TIL MASKEN PÅ VALLEKILDE

Isabella Canto Nielsen fra Journalistik skrev i foråret 2019 en fin klumme om højskolekærlighed, om at tage masken af og om at føle sig elsket, når man føler sig grim.

Læs mere

DOBBELT CAVLING-VINDER PÅ BESØG

Kan journalistik gøre en forskel? Det spørgsmål besvarede den dobbelte Cavling-vinder journalist Anders-Peter Mathiasen, da han besøgte Vallekilde Højskole 20. marts.

Læs mere

ELEVER HOLDT BYTTEMARKED

Valgfaget Klimakampen inviterede til byttemarked i Øvelseshuset 31. marts.

Læs mere

KLIMA PÅ DAGSORDENEN

Vi blev klædt på til det kommende folketingsvalg, da en række politikere gæstede Vallekilde til en debat om tidens største spørgsmål: klimaet.

Læs mere

VINTERJAZZ MED JAKOB BRO

Den danske jazz-guitarist Jakob Bro besøgte Vallekilde Højskole 11. februar 2019 med nyt materiale i form af albummet Bay of Rainbows.

Læs mere

FØLG MED PÅ INSTAGRAM

Følg med i højskolens daglige liv på Instagram, hvor du får et indblik i elevernes og din (måske) kommende hverdag. Find os på @vallekildehojskole.

Læs mere

VIDEO: EN DAG PÅ VALLEKILDE

Hvordan er livet på en højskole? Se denne video, og hør hvad Jonathan og Alma laver på en typisk dag.

Læs mere

PANIKDAG BLEV TIL PRAKTIKDAG

Rigtig mange gamle vallekillinger har fået deres drømmepraktik på den såkaldte Panikdag, hvor journalist- og mediestuderende skal finde praktikplads.

Læs mere

EVENT & LEDERSKAB PÅ SKOLEBESØG

Event & Lederskab var tidligere på foråret på studietur i Jordan. Nu tager de rundt på folkeskoler med IBIS-projektet Læseraketten og fortæller om deres oplevelser.

Læs mere

ELEV VINDER PODCASTKONKURRENCE

Alma Kjær Agergaard fra Journalist-linjen har vundet publikumsprisen til dette års P1 Shortdox. Det startede med en opgave i valgfaget Podcast.

Læs mere

VIDEO AF HVERDAGEN

Hvordan ser hverdagen ud på Vallekilde Højskole? Klik her og få et indblik i højskolelivet.

Læs mere

TIL KAMP MOD MADSPILD

På valgfaget Klimakamp har de sat et lille initiativ i gang, som skal mindske højskolens madspild.

Læs mere