VALGFAG

ET VÆLD AF MULIGHEDER
På Vallekilde kombinerer du selv dit højskoleforløb. Alle valgfag tager som hovedregel udgangspunkt i højskolens hovedfag, men du kan vælge frit fra alle hylder. Så du kan for eksempel lære at arbejde med Adobe eller lave mad i et valgfag, selv om dit hovedfag er Journalistik.
En del valgfag er værkstedsfag, og på Vallekilde har du mulighed for at arbejde videre i værkstederne døgnet rundt. Så det er alene dig, der sætter rammerne for, hvor langt du vil nå fagligt på dit ophold.
Der undervises i valgfag to dage om ugen, så du kan typisk have to-tre valgfag på en uge. Og du kan skifte valgfag flere gange i løbet af forløbet.

Her kan du se nogle af de faste valgfag vi tilbyder. Nederst har vi samlet en liste med nogle af de fag, som for det meste også kan vælges.

NOGET I OVNEN
Vi fyrer op for skolens pizzaovn og lave lækkerier over åben ild. Hvilken temperatur kræver det at lave den perfekte bund på pizzaen? Er det egentlig lækkert med banan på en pizza? Udekøkkenet skal ligeledes udbygges yderligere, og vi skal sammen finde ud af, hvad der mangler, for at rammerne omkring pizzaovnen fungerer: alt fra krydderurtekasser, mursten, mel og sprøde bunde – alt sammen i en varm stemning i det hyggeligste hjørne af haven.

HAANDARBEIDETS FREMME
Strik dit eget halstørklæde, sy en ny taske, brodér et unikt cover til din telefon eller lær at hækle – bare fordi det er hyggeligt. Her er valgfaget for dig, der har lyst til at sysle med håndarbejde og hygge dig imens.

TEGNING OG CROQUIS
Lær at tegne med billedkunstner Charlotte Krogh. Vi skal tegne croquis, altså efter nøgenmodel, og vi skal lære om komposition, skygger, lynskitser og meget mere. Erfaringen viser, at du hurtigt vil blive en teknisk bedre tegner. Faget er for alle – uanset tegneforudsætninger.

HUKOMMELSESPALADSET
Kunne du tænke dig at lære at huske alt? I dette valgfag lærer du mnemoteknikkens ædle kunst. Du lærer at skabe mentale huskeruter, lave skøre associationer og ikke mindst udnytte din hjernes fulde kapacitet. Vi skal nørde hovedstæder, præsident-rækker, pi, historiske årstal, navne og ikke mindst have det for vildt i vores hjerner.

PAP-POWER
Glem sprog. Glem tale. Det vigtigste er alt det, du ikke siger. Pap-power er måske det eneste fag i verden, der kombinerer adfærdspsykologi og undervisning i kropssprog med at spille en hulens masse brætspil. I Pap-power dykker vi ned i, hvad du udtrykker gennem din krop og din mimik – og vi kigger på, hvordan du bliver bedre til at aflæse andres kropsprog f.eks. i interview-situationer, på gaden eller under sociale sammenkomster. Lær at se, om andre er bange, nervøse, nysgerrige, afvisende eller interesserede, og lær også at styre dit eget kropssprog bedre.

AMERIKANSKE TV-SERIER
De amerikanske serier har i løbet af det seneste årti fået folk over hele kloden til at være klistret til skærmen. Man kalder det for tv-seriens tredje guldalder, og i faget ”amerikanske tv-serier” vil vi forsøge at finde ud af, hvad der gør dem så populære, og hvorfor vi holder så meget af dem. Historierne skal analyseres. Dramaturgien skal kortlægges, og virkemidlerne kigges efter. Undervisningen vil dele sig mellem visning, teori og analyse, og eleverne skal lave præsentationer af et givent serie-tema.

MASTERCHEF
Vi skal prøve at få kokkehuen til at sidde helt perfekt. Bliv god til at lave en vellykket bechamelsauce, find ud af, hvor nemt det er at lave en hjemmegjort mayonnaise, bliv fortrolig med hvilken kniv du skal bruge til hvad, og ikke mindst: find glæden ved at lave et rigtig lækkert måltid mad sammen med dine venner. Mens der dufter skønt i køkkenet, og vi øver os i at smage til, er der plads til at lære forskellige madlavningsteknikker, som er gode at have i sin ”værktøjskasse”. Måske sniger der sig også en lille konkurrence ind undervejs.
ANDRE VALGFAG
Udover vores faste valgfag har vi en bred vifte af fag, som også gerne kommer i spil:

Antropologi
Mæt på budget
Skattejagt
Litterær salon
Retorik
Sport
Live-radio
Adobe
Partyband
Klimakamp

VIDEO: NYT SPORTSVALGFAG

Finsk rundbold og andre gode idrætsklassikere bliver hevet frem fra gemmerne i vores nye valgfag: Greatest Idrætshits.

Læs mere

TIL KAMP MOD MADSPILD

På valgfaget Klimakamp har de sat et lille initiativ i gang, som skal mindske højskolens madspild.

Læs mere

VIDEO: SE MUSIKLOKALET

Hvordan ser musiklokalet ud? Klik her og se en lille video.

Læs mere

ØLBRYGNINGEN ER I GANG

Der er gang i værkstederne på højskolens mange valgfag. Nogle af eleverne er startet på at brygge deres egen øl.

Læs mere