FREMTIDENS SAMFUND (UGE 30)


21. JULI – 27. JULI 2019

FREMTIDENS SAMFUND – I SAMARBEJDE MED GODE PENGE

Hvordan får vi en stabil økonomi? Hvad skal vi leve af, når robotterne overtager? Hvordan får vi råd til den grønne omstilling? Hvad skal økonomien, hvis den ikke skal vækste? Hvordan fordeler vi samfundets goder nogenlunde retfærdigt?

I årevis har vi vidst, at fremtiden byder på uundgåelige udfordringer: klimakrise, finanskriser, stigende ulighed og et arbejdsmarked, der skaber prekaritet og pseudoarbejde på samme tid.

Samfundet kommer til at forandre sig, men hvordan sørger vi for, at det bliver til det bedre for de fleste? Det kan virke uoverkommeligt, men fremtiden er for vigtig til at overlade til tørre økonomer, populistiske politikere og træge embedsmænd.

Derfor inviterer Gode Penge og Borgerlønsbevægelsen BIEN Danmark på en uges sommerhøjskole om fremtidens samfund for almindelige mennesker (-uanset om du er økonom, tømrer, arbejdsløs eller almindelig på din helt egen måde).

I løbet af en uge med oplæg, inspiration, fordybelse og debat lærer du økonomien og arbejdsmarkedets problemer bedre at kende. Sideløbende hører du bud på løsninger til fremtidens samfund. Det er ikke småting, vi giver os i kast med, men vi lover, at du tager lidt klogere, håbefuld og inspireret hjem.

Samtidig får du hele højskole-oplevelsen med morgensang, fællesspisning, højskolesangaften og bålhygge i Vallekilde Højskoles naturskønne omgivelser. Du får mulighed for at snakke med Gode Penge og BIEN Danmarks eksperter over eftermiddagskaffen og møde nye spændende mennesker til fyraftensøl.

Bliv informeret, indigneret og inspireret på sommerhøjskole med Gode Penge og Borgerlønsbevægelsen BIEN.

PROGRAM
Her kan du se programmet for ugen. Bemærk venligst at ændringer kan forekomme.
OPLÆGSHOLDERE

SOFIE BRINK NIELSEN

BSc i socialvidenskab og journalistik fra Roskilde Universitet. Foreningskoordinator og sekretariatsleder i Gode Penge på deltid. Sofie kommunikerer, koordinerer og orkestrerer foreningens arbejde – fra folkemøde til medlemskontingenter. Sofie lærte Gode Penge at kende for fire år siden, da hun ville skrive en artikel om foreningen. Lysten til at forstå og kommunikere bankers pengeskabelse har hængt fast siden da.

Sofie var også kursusleder på Gode Penges sommerhøjskole sidste år og vil igen i år være den schweizerkniv, der får det hele til at spille.

IB RAVN
Lektor ved DPU på Aarhus Universitet og medstifter af og bestyrelsesmedlem i Gode Penge. Ib har skrevet en halv snes bøger om videnskab, samfund og facilitering. Seneste skud på stammen er ”Et pengesystem for alle” (2018), som er skrevet sammen med tre kolleger fra Gode Penge. Han interesserer sig særligt for historiske, begrebsmæssige og pædagogiske aspekter af penge- og bankvæsen og har skrevet kronikker og artikler herom.

På højskolen vil Ib fortælle om mekanikken i mysteriet: Hvordan skaber banker penge, og hvorfor ved befolkning og politikere ikke det og laver systemet om med det vuns?

JONAS JENSEN
Jonas er cand.scient.pol og skrev speciale om pengeskabelse. Han har tidligere været ansat i Udenrigsministeriet, hvor han bl.a. arbejdede med den asiatiske udviklingsbank. Nu er han ansat i foreningen Gode Penge som undervisningsansvarlig. Han er medforfatter til bogen ”Et Pengesystem for alle” og holder oplæg landet rundt for unge som gamle.

Jonas brænder for formidling på alle planer. På højskolen kommer det bl.a. til udtryk i spilleworkshops, hvor du selv får lov til at være en bank og andre kreative læringsformer.

RASMUS HOUGAARD NIELSEN
Cand.polit, økonomisk konsulent i Bagmandspolitiet (SØIK) og formand i Gode Penge. Rasmus står for foreningens økonomiske rygdækning og holder foredrag og skriver artikler om de mange problemer ved bankernes pengeskabelse. Han har en fast klumme i Berlingske og laver podcasten “Hvordan går det med pengene?” sammen med Ole Bjerg.

HELLE WISBECH

Formand for BIEN Danmark. Med et udgangspunkt som billedvæver har Helle Wisbech været leder af en kunstskole, ungdomsskoleleder, friskoleleder og daglig leder af en kunstbygning. Nu er hun formand for BIEN Danmark og arbejder som handicaphjælper og er omsorgsperson for en gammel firelænget gård.

På højskolen vil Helle få os til at gentænke arbejde ved at se tilbage i tiden og frem. For hvad er egentlig vores motivation for arbejde? Hvem arbejder for hvem og for hvad? Hvornår er vi holdt op med at tænke, at det ville være idealet at være (løn)arbejdsfri?

ERIK CHRISTENSEN

Uddannet cand.scient.pol. Tidligere lektor i samfundsfag på Aalborg Universitet, hvor han underviste i politisk filosofi. Erik har været med til at starte borgerlønsbevægelsen BIEN Danmark i 2000 og har bl.a. skrevet bogen “Borgerløn. Fortællinger om en politisk idé” om basisindkomst.

Han har en bred samfundspolitisk profil og har bl.a. skrevet bøgerne “Nye værdier i politik og samfund. Paradigmeskift og kulturbrydninger” og “Grøn vækst eller bæredygtig udvikling”.

På højskolen skal Erik føre os sikkert igennem fortællingen om borgerløn og forklare, hvorfor basisindkomst kan appellere på tværs af de politiske partier.

PRISER

Normalpris på deleværelse: 4.050 kr.
Indkvartering på deleværelse med privat bad: 4.575 kr.

Indkvartering på eneværelse: 4.575 kr.
Indkvartering på eneværelse med privat bad: 5.100 kr.

Først-til-mølle-rabat for de første 10 studerende:
Studerende på deleværelse: 2.550 kr.
Studerende på eneværelse: 3.075 kr.

Studerende på deleværelse med privat bad: 3.075 kr.
Studerende eneværelse med privat bad: 3.600 kr.

Efter de første 10 tilmeldte studerende lægges 1.000 kr. oveni prisen for studerende.

Prisen inkluderer alle måltider, the, kaffe og mellemmåltider. Vallekilde Højskole har trådløst internet, sauna, biograf, gymnastiksal, pejsestue og musiklokaler til fri afbenyttelse og afslapning. Linned er inkluderet.

TILMELDING
Tilmeld dig kurset her.

DIT NAVN

DIN E-MAIL

DIT TELEFONNUMMER

DIN ADRESSE

DIT POSTNUMMER

DIN BY

DIT CPR-NUMMER

INDKVARTERING

EVENTUELLE SPØRGSMÅL


For spørgsmål om programmet kontakt Gode Penge på sofie@godepenge.dk.
For spørgsmål om indkvartering kontakt højskolen på vallekilde@vallekilde.dk eller telefon 5965 6045.

14. NOVEMBER – VINCENT F. HENDRICKS

Bliv klogere på alt fra demokrati, fake news, ekkokamre og identitetspolitik, når vi slår dørene op til en aften i selskab med filosofiprofessor Vincent F. Hendricks.

Læs mere

TÆT PÅ UDSOLGT

Forårets hold er tæt på at være udsolgt. Lige nu har vi kun enkelte pladser på Spiludvikling.
Tilmeld dig eller skriv dig på venteliste her. Husk, at du allerede nu kan tilmelde dig til efteråret 2020.

Læs mere

CLEAN OUT LOUD 2019

Roskilde Festival og dermed Clean Out Loud er overstået, og de 130 elever fra Vallekilde Højskole, der har designet, opbygget og drevet området, takker af for i år.

Læs mere

3. JANUAR – HOLDSTART FORÅR

Forårsholdet starter fredag den 3. august. Klik her for at tilmelde dig.

Læs mere

KOM PÅ BESØG

Hvis du overvejer at tage på højskole, vil vi gerne invitere dig på besøg til en rundvisning og en snak.
Vi betaler din transport (op til 500 kr.) og giver en god frokost.

Læs mere

NYT HOVEDFAG: PODCAST

Vi har fået et nyt hovedfag: Podcast. Faget er for alle, der har lyst til at fortælle gode historier med lyd.

Læs mere

FOREDRAG OM KØN, SEX OG MAGT

Med udgangspunkt i bestselleren En fandens mand fortalte Anders Haahr Rasmussen sin egen historie om at være hvid, heteroseksuel mand i en feministisk tidsalder.

Læs mere

BRUG FOR ET BREAK?

Studerer du på en videregående uddannelse? Og har du brug for et break? Tag et pitstop på Vallekilde til efteråret.

Læs mere

SE HØJSKOLEN

På Vallekilde Højskole kommer du til at bo i smukke omgivelser. Klik her og se billeder af haven, værelserne, foredragssalen og meget mere.

Læs mere

HVAD ER CLEAN OUT LOUD?

Clean Out Loud kombinerer hvert år fest med bæredygtighed på Roskilde Festival.

Læs mere

FØLG MED PÅ INSTAGRAM

Følg med i højskolens daglige liv på Instagram, hvor du får et indblik i elevernes og din (måske) kommende hverdag. Find os på @vallekildehojskole.

Læs mere

VIDEO: EN DAG PÅ VALLEKILDE

Hvordan er livet på en højskole? Se denne video, og hør hvad Jonathan og Alma laver på en typisk dag.

Læs mere

REJS UD I VERDEN MED VALLEKILDE

Alle vores hovedfag tager på studieture til spændende destinationer. Læs mere om forårets rejser her.

Læs mere

SE VORES VALGFAG

Bag din egen pizza, lær at spille tennis eller dyk ned i podcastens univers. Læs om alle vores valgfag.

Læs mere

HØJSKOLEMAD I SÆRKLASSE

På Vallekilde Højskole er vi stolte af vores køkken. Derfor kan du følge @vallekildemad på Instagram og få smagfulde opdateringer.

Læs mere

VIDEO AF HVERDAGEN

Hvordan ser hverdagen ud på Vallekilde Højskole? Klik her og få et indblik i højskolelivet.

Læs mere

5. DECEMBER – DEN NYE STIL LIVE

Tag med på et vildt ridt gennem dansk raphistorie, når Pelle Peter Jensen gæster Vallekilde Højskole med Den Nye Stil Live Show.

Læs mere

JONAS EIKA HOLDT FOREDRAG

Forfatter Jonas Eika læste op og fortalte om sin seneste udgivelse, Efter solen.

Læs mere

AT BLIVE VEN MED SIG SELV

Journalistik-elev Alina Yasmin Manniche Jensen beskriver i denne modige klumme om højskoleliv, hvordan det føles at bliver ven med sig selv.

Læs mere

SOM EN KO PÅ EN GRÆSMARK

“Højskole er muligheden for, at alle os staldkøer kan nyde livet,” skriver Journalistik-elev Silas Moody Jakobsen i denne klumme om højskoleliv.

Læs mere

FARVEL TIL MASKEN PÅ VALLEKILDE

Isabella Canto Nielsen fra Journalistik skrev i foråret 2019 en fin klumme om højskolekærlighed, om at tage masken af og om at føle sig elsket, når man føler sig grim.

Læs mere

KOM MED RØST PÅ ROSKILDE

Talerskolen Røst skal på Roskilde Festival, og du kan komme med, hvis du vil være med til at formidle årets line-up gennem musiktaler.

Læs mere

DOBBELT CAVLING-VINDER PÅ BESØG

Kan journalistik gøre en forskel? Det spørgsmål besvarede den dobbelte Cavling-vinder journalist Anders-Peter Mathiasen, da han besøgte Vallekilde Højskole 20. marts.

Læs mere

FARVEL TIL KRÆFTEN OG HØJSKOLEN

Efter ni år som forretningsfører siger Anne-Birthe Køppen farvel til Vallekilde Højskole. Lasse Hjeresen Wraae fra Journalistik E18 tegner et portræt.

Læs mere

ELEVER HOLDT BYTTEMARKED

Valgfaget Klimakampen inviterede til byttemarked i Øvelseshuset 31. marts.

Læs mere