ELEVER INTERVIEWER HAARDER

JOURNALISTIK, TILRETTELÆGGER

Haarder 746x300

HAARDER OG LEJLIGHEDSSANGENE
Lad være med at skrive lejlighedssange, hvis ikke du er god til det. Det råd kunne de tre Vallekilde-elever Asbjørn Hildebrandt Christensen, Nana Nordentoft og Kristoffer Kvalvik tage med hjem fra Christiansborg efter et interview med Bertel Haarder om hans store passion: lejlighedssange. De tre journalist-spirer var ellers sikre på, at interviewaftalen den 27. maj kl. 15.00 blev aflyst, for om formiddagen kunne de på storskærmen i Vallekildes foredragssal se Helle Thorning udskrive folketingsvalg. Men Haarder aflyste ikke.

“At være på Borgen er i sig selv en kæmpe oplevelse, men når det ovenikøbet sker på dagen, hvor valget bliver udskrevet, så bliver man ekstra spændt,” fortæller Asbjørn Hildebrandt Christensen om turen til Christiansborg. “Der var en fed stemning derinde, og en masse prominente folk rendte rundt og lavede aftaler på kryds og tværs. Det var virkelig sjovt at opleve – og så er Bertel Haarder jo en hyggelig fyr med en masse livserfaring og en masse anekdoter at fortælle. Jeg har stor respekt for, at han valgte at deltage i vores projekt på den hektiske dag,” siger Asbjørn Hildebrandt Christensen.

Bertel Haarders interesse for lejlighedssange startede i barndomshjemmet på Rønshoved Højskole, hvor de hjemmedigtede sange ikke var velset. Hvad skulle man med dem, når nu man havde højskolesangbogen? Men Haarder begyndte alligevel at digte nye tekster til velkendte melodier, og igennem tiden har han skrevet over 300 lejlighedssange. Han gav vallekillingerne en række gode råd til andre, der kaster sig ud i genren.

Bertel Haarders gode råd om lejlighedssange:
– Man skal være selvkritisk. Hvis du ikke er god til det, så lad være.
– Det er ikke nok, at en sang rimer. En sjov sang, der ikke rimer, er bedre end en kedelig sang, der rimer.
– Lejlighedssange skal gerne slutte med en pointe, og derfor kan det være godt at skrive bagfra.
– Der skal være noget sjovt, pudsigt eller underfundigt i hvert vers.
– Hvis du kun har fire gode vers, så hold dig til dem.
– Kill your darlings.
– Vælg en melodi, andre også kender.
– Søg inspiration hos andre der skriver eller på internettet.
– Hvis der er akkompagnement, så husk at aftale tonelejet. (“Der er ikke noget værre, end hvis tonen er sat alt for højt eller alt for lavt.”)

JOURNALISTIK, TILRETTELÆGGER

PANIKDAG BLEV TIL PRAKTIKDAG

Rigtig mange gamle vallekillinger har fået deres drømmepraktik på den såkaldte Panikdag, hvor journalist- og mediestuderende skal finde praktikplads.

Læs mere

TILRETTELÆGGERE TIL ZULU AWARDS

Til årets Zulu Awards var tilrettelæggerne med bag kulisserne til showet. Mie Tast, som til daglig underviser på tilrettelægger-linjen, har været redaktionschef på showet og viste rundt.

Læs mere

HØJSKOLENS GREENSCREEN-STUDIE

På højskolen har vi et greenscreen-studie, som vores tilrettelæggere bruger til en masse forskellige ting. Blandt andet på valgfaget Live-tv.

Læs mere

ELEVER UDGIVER I VICE

Efter journalisternes studierejse til Iran har Lise, Ida og Emma fået udgivet en artikel i webmagasinet Vice.

Læs mere

ELEVER UDGIVER I BERLINGSKE

Journalisteleverne Signe Stoumann Fosgrau og Sara Hodzic har fået en af deres historier solgt til Berlingske. Den handler om at være jomfru i tyverne, og hvorfor det kan være et tabu.

Læs mere

TILRETTELÆGGERE LAVER QUIZSHOW

Tilrettelægger-eleverne har netop afsluttet deres hovedfag. En af grupperne havde lavet en “Kend din elev”-quiz for lærerne.

Læs mere

DOKUMENTARIST: “SPRING UD I DET!”

Hvilke udfordringer er der ved at lave dokumentarfilm? Dokumentarfilmsinstruktør Emil Langballe gæstede Vallekilde med et foredrag om sit liv som filmskaber.

Læs mere

SAMARBEJDE PÅ TVÆRS AF LINJER

Journalist- og tilrettelægger-eleverne har de seneste uger arbejdet sammen på tværs af hovedfag. De skulle finde en sjov historie i lokalområdet og lave deres eget nyhedsindslag.

Læs mere

ELEVER STOPPER MADSPILD

Elever fra Tilrettelægger-holdet inviterede hele byen til skraldemiddag lavet af overskudsfødevarer for at sætte fokus på madspild.

Læs mere

MADS BRÜGGER PÅ BESØG

For Mads Brügger er langskaftede ridestøvler et journalistisk værktøj. Han er kendt for sin gonzo-tilgang til journalistikken – og 26. oktober besøgte han Vallekilde.

Læs mere

FOTOKUNST OM RUMVÆSNER

Vallekilde kom i nærkontakt med en virkelighed befolket af rumvæsner, da de tre fotografer bag fotobogen Phenomena om USAs UFO-miljø besøgte højskolen.

Læs mere

ESBEN BJERRE PÅ VALLEKILDE

Radio- og tv-vært Esben Bjerre besøgte Vallekilde Højskole, for at fortælle om sin karriere fra journalistpraktikant til kendis og stilikon med egen slipsekollektion.

Læs mere

KRISTOFFER ERIKSEN PÅ BESØG

Hvordan kombinerer man satire med seriøs journalistik? Det fortalte morgenradiovært og satiriker Kristoffer Eriksen om 20. april 2016.

Læs mere

DR3-REDAKTØR PÅ BESØG

En tv-kanal, der ikke laver tv. Øøh… Vallekilde havde besøg af redaktør Lasse From fra DR3, der fortalte at arbejde med sociale medier i en ny medie-virkelighed, hvor de traditionelle tv-kanaler ikke nødvendigvis er seernes favorit.

Læs mere

FILMINSTRUKTØR PÅ BESØG

Filminstruktør Annette K. Olesen gæstede Vallekilde den 5. april og fortalte om sit arbejde med bl.a. tv-serierne Borgen og Bankerot.

Læs mere