OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL

HVAD ER EN HØJSKOLE?
Vi starter lige med det grundlæggende: en højskole er en kostskole, hvor du bor og har undervisning indenfor de fag og emner, der interesserer dig. Der er intet pensum og ingen eksamener, og det kræver ingen bestemte forudsætninger at gå på højskole.
Udover selvfølgelig en god portion nysgerrighed og lysten til at være en del af et fællesskab.

HVORDAN OG HVORLEDES?

Her har vi samlet en række spørgsmål, som tidligere elever har grublet over, inden de startede. Du er meget velkommen til at ringe til højskolen og stille flere spørgsmål.

Hvor mange elever går der på skolen?
Et typisk hold har mellem 100 og 125 elever.

Hvad er aldersgruppen for højskoleelever på Vallekilde Højskole?
De fleste elever er mellem 19 og 26 år. Mange er i gang med deres første eller andet sabbatår, men flere er her også mellem uddannelser eller efter deres bachelor eller kandidat.
Man skal være fyldt 17,5 år for at starte, men der er ingen øvre aldersgrænse.

Hvornår skal jeg melde mig til?
For det meste bliver vores hovedfag udsolgt, så det er en god idé, hvis du melder dig til nogle måneder i forvejen.

Hvor kommer eleverne fra?
Vi er flest fra Sjælland, men også rigtig mange elever fra Fyn og Jylland. Nogle vælger en højskole tæt på deres hjemby; andre vælger med vilje en, der ligger langt væk. Typisk har vi også en enkelt bornholmer.

PENGE

Hvad koster det?
Den samlede pris for efterårsholdet er 38.050 kr – forudsat at du følger hele kurset og tager med på studietur.
Dette dækker 19 ugers ophold, studieturens grundpris, al kost og logi samt materialer. Medregnet er ikke det eventuelle tillæg til studieturen.

Den samlede pris for forårsholdet er 47.275 kroner – forudsat at du følger hele kurset og tager med på studietur.
Dette dækker 25 ugers ophold, studieturens grundpris, al kost og logi samt materialer. Medregnet er ikke det eventuelle tillæg til studieturen.

Hvor mange lommepenge kan man forvente at bruge?
Alle måltider og de fleste ture og materialer er inkluderet i ugeprisen, så i princippet behøver du stort set ikke have kreditkortet fremme, mens du går her. De fleste elever når dog at besøge Fakta i Hørve en del gange i løbet af opholdet for at købe fx snacks og øl, så det er godt at have sparet lidt lommepenge op.
Som udgangspunkt har de fleste elever sparet omkring 500-1500 kr. op per måned. Så har du til diverse løse udgifter under opholdet. Husk også at at have lidt ekstra på lommen til studieturen.

VÆRELSER

Hvor mange bor man på et værelse?
På højskolen bor du med en, to eller tre roomies. Der er også mulighed for at bo på eneværelse. Du bor på værelse med personer af samme køn, men på gange med alle køn. Får du gæster på besøg, smider vi en ekstra madras på gulvet.

Er det muligt at skifte værelse?
Som regel er der mulighed for at skifte værelse, enten sammen med andre eller til et eneværelse. (Men start med at købe et par ørepropper, hvis din roomie snorker lidt for højt.)

Hvordan er værelserne møbleret?
På værelserne er der seng, skrivebord og stol, skab til tøj, håndvask (eller bad). Du skal selv gøre rent på værelset. Og du må pynte det, som du lyster, så tag gerne din yndlingsplakat med. Eller måske en lyskæde.

Er der fællesbade?
Nogle værelser har eget bad, og nogle deler bad med andre, men ikke på sådan en Roskilde Festival-agtig måde. Der er lås på døren.

UNDERVISNING

Kan man skifte hovedfag?
Du kan typisk godt skifte hovedfag, hvis du opdager, at du hellere vil noget andet. Det vigtigste er, at du bruger din tid på det, du helst vil lære.
(Det kræver dog, at der er plads på det fag, du gerne vil skifte til.)

Er der undervisning på helligdage og i ferier?
Der er undervisning i folkeskoleferier som fx efterårs- og vinterferien. Helligdage er undervisningsfri på samme måde som i weekenderne, hvor du selv sørger for at finde på noget hyggeligt at lave. Det er heldigvis aldrig kedeligt at være her, for der er altid nogen at spille et spil Bezzerwizzer med.

MAD

Kan køkkenet tage hensyn til mine allergier?
Køkkenet tager hensyn til alle allergier, hvis du f.eks. er laktoseintolerant, har glutenallergi eller ikke kan tåle peanuts.

Hvad hvis jeg er vegetar?
Køkkenet serverer altid en vegetarisk mulighed og kan også tage hensyn til veganere. Hvis du godt kan lide kød, men gerne vil prøve mere af det grønne, kan du altid smage på vegetarretterne, da køkkenet altid laver, så der også er til dem, der har lyst til at prøve noget nyt.

Her kan du læse mere om vores køkken og se billeder af maden.

DIT NYE HJEM

Kan jeg få besøg på højskolen?
Højskolen er dit hjem, så dine gæster er selvfølgelig velkomne. De kan komme en hverdagseftermiddag- eller aften til en kop kaffe eller et godt måltid mad, eller i weekenden, hvor der både er plads til festende og overnattende gæster.

Må man selv bestemme, hvornår man går i seng?
Det er ikke en efterskole, så ja, det må man. Så længe man kan komme op om morgenen og være med til morgensamling kl. 8.45 – og i øvrigt være frisk og veloplagt til undervisningen og alt det andet.

Skal jeg skifte adresse, når jeg starter på højskole?
Det er ikke nødvendigt at skifte adresse, bare du husker dine venner og familie på at sende alle deres hyggelige breve og lækre pakker til højskolen i stedet for din hjemmeadresse.

Hvor langt er der til nærmeste by, og hvad kan jeg finde der?
Cirka 2 km fra højskolen ligger Hørve, hvor du finder en Spar og en Fakta samt en genbrugsbutik og et pizzeria. And that’s about it.
I Vallekilde for enden af Højskolevej ligger der desuden en hyggelig kaffe- og juicebar, som har åbent et par dage om ugen og serverer god kaffe og lækre, hjemmebagte kager. Hvis du er til det lidt større storbyeventyr, kan du tage til Holbæk med lokalbanen fra Hørve station. Det tager kun 18 minutter.

ANDET PRAKTISK

Hvad skal man have med?
Se det sådan her: du skal have lidt af det hele med – til hverdag og fest, sport og hygge, land og by, sol og sjask. Vi sender en liste med praktiske informationer, inden du starter. Sørg dog i god tid for, du har et gyldigt pas til studieturen.
En flok tidligere elever har lavet denne pakkeliste til højskole, som måske kan hjælpe dig med at fylde kufferten.

Kan man vaske tøj på højskolen?
Ja, det kan man. Vi har vaskerum med industrivaskemaskiner og tørretumblere. Du skal selv købe vaskepulver.

Hvornår er det normalt at komme den første dag?
I efteråret 2015 var der en elev, der fik sin far til at køre rundt i området omkring Vallekilde i næsten en time, fordi hun var nervøs for at komme for tidligt den første dag. Det behøver du ikke. Bare kom på det tidspunkt, der står i den mail, vi sender til dig.

UGESKEMA
Her kan du se en ugeoversigt, der viser hverdagen på Vallekilde Højskole. Oveni kommer selvfølgelig de improviserede arrangementer, foredrag, filmaftner, hyggelige indfald, spontane sportsudfoldelser og ture ud af huset.

<

EN DAG PÅ VALLEKILDE
På vores YouTube-kanal kan du komme med på sidelinjen i Vallekilde Højskoles hverdag. I denne video kan du møde Jonathan og Alma fra forårsholdet 2018.
BESØG OS


Hvis du overvejer at tage på højskole, vil vi gerne invitere dig på besøg i Vallekilde, så du kan se, om det er noget for dig. Vi betaler din transport og giver en god frokost.
Klik her for at arrangere dit besøg.
TILMELDING
Klik her for at tilmelde dig forårs- eller efterårsholdet.