SKUESPILLERE TIL UNGE: KVAJ JER!

Ikke kategoriseret

FILMHOLD PÅ VALLEKILDE
En gigantisk projektør sender et hvidligt, kunstigt lys ind ad vinduet i Øvelseshuset. Kasser med kabler fylder terrassen, og indimellem skratter en stemme i et headset: ”Stille på settet. Klar til optagelse.”
I august 2015 havde Vallekilde Højskole i to uger besøg af et filmhold, der indspillede en række scener til filmen Klassefesten 3 i de 150 år gamle lokaler.

Af Pia Beltoft

Filmtrilogoens hovedroller udfyldes af tre af dansk films største mandlige skuespillere, Anders W. Berthelsen, Troels Lyby og Nikolaj Kopernikus. Over frokost i Hjørnestuen talte vi om, hvilket råd de ville give deres 20-årige jeg.

”Tag på højskole!” siger Troels Lyby og griner lidt af det temmelig oplagte svar.
”Jeg mener det faktisk, jeg vil godt forsvare ideen om at tage på højskole,” tilføjer han. ”Det er fantastisk at komme et sted hen, hvor der ikke er nogen konkrete krav om, at man skal levere et resultat. Et sted, hvor der er fokus på proces frem for resultat. Den ide synes jeg – med et fortærsket udtryk – er mere aktuel end nogensinde. At man kan få lov til at fokusere på processen, fordi alting ellers handler om resultater både på skolerne og i erhvervslivet. Jeg sagde faktisk til Anders (W. Berthelsen red.) forleden dag: Det kunne sgu være dejligt at tage på højskole. Jeg kan godt ærgre mig lidt over, jeg aldrig selv kom af sted.”

”I forlængelse af det Troels siger, med at alting skal være så målrettet, så kommer her en rigtig gammel kommentar fra en gammel mand,” siger Nikolaj Kopernikus, læner sig frem og lægger armene på den farveplettede bordplade.
”Jeg synes, at de ting, jeg har lært af gennem livet, er fejlene. Der er sådan en tendens til, at man ikke må fejle, at alting skal være så perfekt. Jeg vil gerne opfordre alle tyveårige til at gå ud og kvaje sig helt grotesk meget, for på en eller anden måde udvikler det ens sans for, hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer.”

Anders W. Berthelsen supplerer: ”Jeg er helt enig i, hvad Troels og Nikolaj siger, og så vil jeg tilføje, at man skal ud og få en masse oplevelser og få suget så meget til sig som overhovedet muligt. Man skal ikke være så bange for alt det der med, at alting skal være så rigtigt.”

Livsbekræftende at være blandt Vallekildes elever
De tre skuespillere er enige om, at det har været fedt at arbejde omgivet af 85 glade højskoleelever.
”Det har virkelig været hyggeligt og fantastisk og ikke mindst meget livsbekræftende med al den energi, der findes her på højskolen,” siger Anders W. Berthelsen.

Højskolelivet er da heller ikke helt fremmed for de tre skuespillere. Troels Lyby er vokset op lige ved siden af Ask Højskole, hvor hans far underviste og sad i bestyrelsen, og Nikolaj Kopernikus underviste som nyuddannet skuespiller en kort periode på Vallekilde Højskole.
Hans yndlingssted er stadig Øvelseshuset.
”Det er jo fantastisk, at man kan få lov at bruge det og slide det,” siger han.

Anders W. Berthelsens favoritsted på højskolen er blevet Billedsalen og Hjørnestuen.
”Og så har vi talt om, at vi er helt vilde med de her borde. De ligner nærmest et Jens Jørgen Thorsen maleri,” siger skuespilleren og peger på bordet, vi sidder ved, som er fyldt med farvestænk som en hilsen til dengang kunst og maleri fyldte mere på Vallekilde Højskole, end det gør i dag.

For tiden kan du se Vallekilde Højskole på det store lærred i biografer over hele landet.

Ikke kategoriseret

MADS BRÜGGER PÅ BESØG

For Mads Brügger er langskaftede ridestøvler et journalistisk værktøj. Han er kendt for sin gonzo-tilgang til journalistikken – og 26. oktober besøgte han Vallekilde.

Læs mere

KONCERT: BREMER/MCCOY

5. oktober spillede den nytænkende jazzduo Bremer/McCoy en fabelagtig koncert på Vallekilde Højskole.

Læs mere

FOREDRAG MED KASPAR COLLING

Forfatteren bag Den Danske Borgerkrig 2018-24, Kaspar Colling, gæstede Vallekilde.

Læs mere

JAKOB BRO TRIO GAV KONCERT

Vallekilde og gæster kunne nyde den fabelagtige jazzguitarist Jakob Bro og hans trio, som gav koncert på højskolen den 28. november 2016.

Læs mere

VALLEKILDEBAR PÅ DISTORTION

Vallekilde Højskole var med på Distortion i København, klar til at servicere de mange festivalgængere med vand og spil.

Læs mere

SUZANNE BRØGGER KOM FORBI

I samtale med Forfatter-elev Thomas Korsgaard fortalte Suzanne Brøgger 1. juni om sit arbejde, om friheden og ensomheden, skammen og døden.

Læs mere

ELEVER BAG NORDIC GAME JAM

Elever fra Event og Spiludvikling havde – bogstaveligt talt – en finger med i spillet, da verdens største game jam blev afholdt i København den 8. til 10. april 2016.

Læs mere

KRISTOFFER ERIKSEN PÅ BESØG

Hvordan kombinerer man satire med seriøs journalistik? Det fortalte morgenradiovært og satiriker Kristoffer Eriksen om 20. april 2016.

Læs mere

SPILFORSKER OM KUNSTEN AT TABE

Spilforsker Jesper Juul besøgte Vallekilde 15. januar og underviste eleverne på Spiludvikling. Han fortalte om, hvordan det kan være, at vi spiller spil, der er urimeligt svære og derfor meget svære at gennemføre.

Læs mere

JOURNALISTIK OG SPIL I EET

Fotojournalist Steven Achiam fortalte om den prisvindende interaktive dokumentar Deadline Athen på Vallekilde Højskole den 8. december 2015.

Læs mere

FOREDRAG OM SYRIEN

Vallekilde Højskole inviterede den 7. december til foredrag om et af verdens brændpunkter Syrien ved professor Jakob Skovgaard-Petersen.

Læs mere

ELEVER BAG FESTIVALOPLEVELSE

Vallekilde-elever stod bag både opbygning, afvikling og en del af indholdet på innovationsfestivalen Afsnit I i november 2015.

Læs mere

MEDIELEJR LANDEDE PÅ VALLEKILDE

Danmarks næste generation af journalister deltog sammen med Vallekildes elever i Medielejr 2015. Et flot program blev i kombination med fest og årets første sne til en helt særlig weekend.

Læs mere

SENESTE NYT FRA LIBANON

Lilleputnationen Libanon formår trods umulige odds at opretholde fred og orden midt i et overophedet Mellemøsten. Det fortalte journalist Asger Gørup Nielsen på Vallekilde en regnvåd novemberaften.

Læs mere

TRIERS GÅDERUM

Vallekildes grundlægger, Ernst Trier, har taget en skæbnesvanger beslutning. Han vil tage sit eget liv. Dramaet udspiller sig i et gåderum på Vallekilde Højskole.

Læs mere