SOM EN KO PÅ EN GRÆSMARK

ELEVER, JOURNALISTIK

HØJSKOLELIV
I foråret 2019 skrev Journalistik-elev Silas Moody Jakobsen under holdets klummeforløb med Politikens Sarah Skarum en tekst, der handler om at føle sig som en ko i en stald – en stor stald fuld af forventninger.
“Højskole er muligheden for, at alle os staldkøer kan nyde livet,” skriver Silas blandt andet.
Læs med her.
SOM EN KO PÅ EN GRÆSMARK
Solen skinner. Det føles som om, at det er første gang, den har gjort det i en evighed. Foråret er ankommet. Jeg spejder ud over den lange græsmark og kigger derefter ned på mine sko. Jeg tager det ene snørebånd i højre og det andet i venstre hånd. Jeg krydser dem, laver to løkker, som jeg binder en knude med på samme måde, som mine forældre engang har lært mig at gøre det.

Solen varmer mine bare ben, mens jeg tager de første skridt på det grønne græs. De første bevægelser er lidt usikre, som om jeg tvivler på, om mine ben mon kan holde efter en lang vinter. Det gibber i hele min krop, som om noget prøver at komme ud.
Langsomt sætter jeg benene løs. Først højre, så venstre. Højre, venstre. Højre. Venstre. Højre. Venstre. Jeg sætter i spurt. Jagter en bold. Sparker til den. Løber efter den. Jeg tænker ikke på noget. Overhovedet. Kun hvor mine ben skal føre mig hen næste gang. De små muskler i mine kinder river og trækker i mine læber, opad. De har sat sig fast der. I et smil.
Jeg laver gadedrengehop. Meget mærkeligt. Jeg mener, hvem gør lige det.

Det føles som om, at jeg har båret rundt på en kæmpe skal, som nu eksploderer i tusinde stykker. Der er ingen normer. Ingen deadlines. Ingen dårlig samvittighed eller tvivl om, hvad fremtiden bringer. Det er bare mig, en bold og en græsplæne. Det er som at få løftet låget.

Hvorfor fortæller jeg egentlig den her historie, der mest af alt lyder som en historie om en ko, der bliver sluppet fri på marken. Ja, det skal jeg forklare.
For i verden udenfor højskolen føler jeg mig ofte som en ko i en stald. En stor stald, fyldt med forventninger om, hvad der er det normale, og hvordan man skal være for at være “rigtig”. Hvordan man skal sidde rigtigt, spise pænt, helst ikke tale for meget om sig selv og være seriøs. Husk at være seriøs.

Et eller andet sted tror jeg, at vi alle sammen er staldkøer, der bare venter på at blive sluppet løs. Det er vel derfor, vi alle sammen skal drikke os fulde for at kunne være i nogen form for socialt samvær – for at vi kan blive sluppet løs.

Højskole er ikke en stald. Højskole er en græsplæne den første forårsdag. Højskole er muligheden for, at alle os staldkøer kan nyde livet. Eller lad mig give et andet billede: højskole er som Fernet Branca, der fjerner alle bekymringer, uden at give tømmermænd.

Eller måske kommer tømmermændene, når det hele er slut om et par måneder. Hvem véd, og hvem tænker på det nu. Jeg tror heller ikke, køerne tænker på, at det på et tidspunkt bliver efterår. At de på et tidspunkt skal tilbage i stalden igen.

Har du selv lyst til at prøve kræfter med journalistikken, kan du læse mere om faget ved at klikke dig videre til vores forårshold eller vores efterårshold.

ELEVER, JOURNALISTIK

KOM PÅ BESØG

Hvis du overvejer at tage på højskole, vil vi gerne invitere dig på besøg til en rundvisning og en snak.
Vi betaler din transport (op til 500 kr.) og giver en god frokost.

Læs mere

AT BLIVE VEN MED SIG SELV

Journalistik-elev Alina Yasmin Manniche Jensen beskriver i denne modige klumme om højskoleliv, hvordan det føles at bliver ven med sig selv.

Læs mere

SOM EN KO PÅ EN GRÆSMARK

“Højskole er muligheden for, at alle os staldkøer kan nyde livet,” skriver Journalistik-elev Silas Moody Jakobsen i denne klumme om højskoleliv.

Læs mere

FARVEL TIL MASKEN PÅ VALLEKILDE

Isabella Canto Nielsen fra Journalistik skrev i foråret 2019 en fin klumme om højskolekærlighed, om at tage masken af og om at føle sig elsket, når man føler sig grim.

Læs mere

DOBBELT CAVLING-VINDER PÅ BESØG

Kan journalistik gøre en forskel? Det spørgsmål besvarede den dobbelte Cavling-vinder journalist Anders-Peter Mathiasen, da han besøgte Vallekilde Højskole 20. marts.

Læs mere

ELEVER HOLDT BYTTEMARKED

Valgfaget Klimakampen inviterede til byttemarked i Øvelseshuset 31. marts.

Læs mere

KLIMA PÅ DAGSORDENEN

Vi blev klædt på til det kommende folketingsvalg, da en række politikere gæstede Vallekilde til en debat om tidens største spørgsmål: klimaet.

Læs mere

VINTERJAZZ MED JAKOB BRO

Den danske jazz-guitarist Jakob Bro besøgte Vallekilde Højskole 11. februar 2019 med nyt materiale i form af albummet Bay of Rainbows.

Læs mere

FØLG MED PÅ INSTAGRAM

Følg med i højskolens daglige liv på Instagram, hvor du får et indblik i elevernes og din (måske) kommende hverdag. Find os på @vallekildehojskole.

Læs mere

VIDEO: EN DAG PÅ VALLEKILDE

Hvordan er livet på en højskole? Se denne video, og hør hvad Jonathan og Alma laver på en typisk dag.

Læs mere

PANIKDAG BLEV TIL PRAKTIKDAG

Rigtig mange gamle vallekillinger har fået deres drømmepraktik på den såkaldte Panikdag, hvor journalist- og mediestuderende skal finde praktikplads.

Læs mere

EVENT & LEDERSKAB PÅ SKOLEBESØG

Event & Lederskab var tidligere på foråret på studietur i Jordan. Nu tager de rundt på folkeskoler med IBIS-projektet Læseraketten og fortæller om deres oplevelser.

Læs mere

ELEV VINDER PODCASTKONKURRENCE

Alma Kjær Agergaard fra Journalist-linjen har vundet publikumsprisen til dette års P1 Shortdox. Det startede med en opgave i valgfaget Podcast.

Læs mere

VIDEO AF HVERDAGEN

Hvordan ser hverdagen ud på Vallekilde Højskole? Klik her og få et indblik i højskolelivet.

Læs mere

TIL KAMP MOD MADSPILD

På valgfaget Klimakamp har de sat et lille initiativ i gang, som skal mindske højskolens madspild.

Læs mere