ALLE TIDERS HISTORIE

ATH_2013
ALLE TIDERS HISTORIE
9.-15. juni 2013

BESKRIVELSE
En uge i Vallekilde Højskoles historiske omgivelser med suveræne formidlere, der fortæller, hvordan de bruger vores historie til at forstå den tid, vi lever i. Mød blandt andre forfatteren Maria Helleberg, filminstruktør Søren Kragh-Jacobsen, historiker og chefredaktør Bo Lidegaard, skuespiller og teaterleder Simon Vagn Jensen, tidligere dokumentarchef Stefan Samsøe-Petersen, historiker, journalist og forfatter Tom Buk-Swienty, og den legendariske chef for DR Drama Ingolf Gabold. De fortæller om deres overvejelser, når de ud fra hver deres profession har givet historiske personer og begivenheder nyt liv, og de giver deres bud på, hvorfor historierne giver mening i dag. Få hele ugen serveret med DR2 værten Liv Thomsen som kursusleder. Hun har produceret nogle af de mest anerkendte historiske serier på DR2.
”Alle tiders historie” udfordrer også deltagernes evner til selv at gøre historien levende med en udstilling. Kom med til en uge i historiens tegn, hvor vi undersøger, hvordan vi gør fortiden til et redskab til at forstå, hvem vi er, og hvor vi er på vej hen.

FOREDRAG

SØREN KRAGH-JACOBSEN
Fortiden foran kameraet – i samtale med Liv Thomsen.
I historisk sammenhæng er Søren Kragh-Jacobsen mest kendt for filmen ”Drengene fra Skt. Petri” om den første organiserede modstandsgruppe i Danmark under besættelsen. ”Øen i Fuglegaden” har også 2. verdenskrig som scene, og filmen vandt flere internationale priser. De to film er langt fra den eneste gang, hvor Søren Kragh-Jacobsen har brugt fortiden som drivkraft. I denne samtale med Liv Thomsen fortæller han om historiens betydning for de film, han har lavet, for ham selv som person og om det projekt, han har arbejdet med i flere år om at genskabe komponisten Chopins sidste dage som film.

MH

MARIA HELLEBERG
Historiens vilde og milde kvinder
Maria Helleberg har mere end 30 romaner bag sig og siden debutromanen ”Seersken” fra 1986 har hun markeret sig som en af Danmarks dygtigste forfattere, når det handler om at gøre historien nærværende. Der er kvinder og kongelige i centrum af mange af hendes fortællinger og hun er blevet omtalt i aviser som den historiske romans dronning. Hendes forfatterskab byder på langt mere end det, og hendes vej til at blive en af Danmarks mest læste forfattere er mangfoldig og underholdende. Hør hende fortælle om den ”ultimative konsekvens” hun synes fortiden rummer, og hvorfor vores historie er en fantastisk platform til at ruske op i nutiden.

TBS

TOM BUK-SWIENTY
Danmarks år nul
Med den eminente gennemgang af nederlaget i den 2. Slesvigske Krig i 1864 har Tom Buk-Swienty markeret sig som en af de mest læste historikere i Danmark. Han har med ”Slagtebænk Dybbøl” og ”Dommedag Als” fortalt historien om en af verdenshistoriens mest brutale krigshandlinger på en måde, der samtidig har skabt forside artikler i det 21. århundrede. Historien om Kong Christian d. 9., der ville sælge Danmark til tyskerne, kom på forsiden af Politiken og ”Slagtebænk Dybbøl” og ”Dommedag Als” er blevet udgangspunktet for DR´s beslutning om at satse på 1864 som det næste store historiske TV drama i 2014. Hør Tom Buk-Swienty fortælle om det, der driver ham langt ned i arkiverne for at komme op med nyheder om Danmark, danskerne og vores selvforståelse.

INGOLF GABOLD
1864 som TV Drama i 2014
I forhandlingerne om medieforliget i 2010 fik DR 100 mio. kroner til en historisk dramaserie. Det blev til en interessant diskussion om hvilken periode, der skulle sættes fokus på og Ingolf Gabold var ikke i tvivl. Han kæmpede for Tom Buk-Swienty´s gennemgang af 1864 og det ledte til en længere politisk diskussion i DR´s direktion og bestyrelse. Det endte med en bemærkelsesværdig alliance mellem Ingolf Gabold og Dansk Folkeparti, som indtil da havde gjort alt, hvad de kunne for at beskrive Ingolf Gabold som en rød lejesvend. Hør Gabolds historie om, hvad der rent faktisk skete i korridorerne, og hvorfor han så 1864 som det oplagte valg.

BO LIDEGAARD
En ny fortælling om Danmark
Der er en grund til, at Bo Lidegaard er en af de mest brugte fortællere, når der bliver lavet TV om store historiske personligheder eller begivenheder. Han er engageret, han er vidende, og han har en evne til at fortælle om komplicerede historiske forløb, så de står lysende klart. Det beviste han med bogen ”En fortælling om Danmark i det 20. århundrede”, som udkom i 2011. Den er blevet kaldt en ny Danmarks Krønike, hvor Bo Lidegaard trækker tråde tilbage til 1800 tallet for at give et billede af den nation, vi er i dag. Hør ham fortælle, hvordan han finder frem til de linjer i historien, der giver mening, og hvordan han skaber sig det overblik, der gør ham til en af Danmarks dygtigste formidlere af historisk stof.
SIMON VAGN JENSEN
Historien på scenen
Både som skuespiller og som teaterleder har Simon Vagn Jensen arbejdet med historisk stof. Han søger altid det autentiske og finder kreative veje til at genskabe øjeblikke og følelser fra fortiden uden at skabe store klassiske udstyrsstykker.
Her fortæller Simon Vagn Jensen om at skabe historiske begivenheder på scenen og om, hvordan man som skuespiller bruger historien som et vigtigt redskab til at skabe det ”nu”, der får spillet til at leve på en teaterscene. Han fortæller også om de valg han traf, da han sammen med museumsinspektør Jesper Knudsen genskabte historien om kunstnerfamilien Swanes nære og problematiske forhold til digteren og forfatteren Valdemar Rørdam, der boede hos familien Swane, da han i 1941 udgav et digt, der roste Hitlers kamp mod Bolsjevismen.
STEFAN SAMSØE-PETERSEN
Fra Dannevirke til Camp Dannevang
Som dokumentarchef har Stefan Samsøe-Petersen haft historiestoffet i DR under sine vinger i en årrække. Det har passet godt til hans personlige engagement i historie. Her fortæller han om Danmark som krigsførende nation. Et emne, der har optaget ham længe. Historien om det danske nederlag i krigen 1864 er fortalt igen og igen, hvilket den også skal. Det er en del af bearbejdningen af et meget gammelt nationalt traume. Men perspektivet, efterspillet og læren af 1864 er ikke rigtig blevet fortalt. Slet ikke i lyset af, at Danmark nu 150 år efter igen er en krigsførende nation og har hægtet sig på sin egen lange krigshistorie. Hvordan gik det til? Stefan Samsøe-Petersen fortæller om en lille nation, der gennem 150 år ganske mange gange bogstaveligt talt balancerede på en knivsæg uhyre tæt på katastrofen.

KURSUSLEDERE

TORBEN SMIDT HANSEN
Forstander på Vallekilde Højskole. Var indtil 2010 kanalchef for P2. Etablerede Ungdomsredaktionen i DR på tværs af medieplatforme og er tidligere redaktionschef i DR Dokumentar, chef for DR Kultur og chefredaktør for kultur på tværs af medier.

LIV THOMSEN
Lige nu arbejder hun på en serie om Søren Kierkegaard til P1 og en film om Niels Bohr, men hun er kendt for nogle af de mest sete historieprogrammer på DR2. Med ”Digtere, divaer og dogmebrødre” satte Liv Thomsen nye standarder for, hvordan DR kan bruge sit omfattende arkiv kreativt. Siden dengang er det blevet til serier om 1800 tallet, renæssancen og dronninger gennem tiden. Liv Thomsen har skrevet flere bøger, og hun er også gået helt nye veje med udviklingen af digitale historiske applikationer til Kulturstyrelsen. Liv Thomsen kan ikke lade være med at fortælle historier om historien, og hun gør det på alle tilgængelige platforme. I løbet af ugen vil hun vise eksempler på, hvad der inspirerer hende, og hun vil holde oplæg om den måde, hun bruger medier på kryds og tværs til at gøre historien nærværende i dag.
ØVRIGE AKTIVITETER
Deltagerne bliver under kyndig vejledning af forfatter, illustrator og grafisk designer Tea Bendix udfordret til selv at prøve kræfter med at formidle historien. Vi laver i fællesskab ”Alle tiders udstilling” om alle de fantastiske historier området omkring Vallekilde Højskole rummer. Her er alt fra det storslåede Lammefjords projekt til historien om, hvorfor højskolens grundlægger, Ernst Trier, gravede sin kone op fra kirkegården i Vallekilde Kirke og lavede sit eget private familie gravsted. Tæt på højskolen ligger skaberen af Nordisk Film Ole Olsen begravet, og naturen i Vallekilde er spækket med gravhøje, der har deres helt egen historie.
Derudover giver højskolens kreative køkkenchef, Mette Thy, sin personlige fortolkning af mad fra forskellige historiske perioder.
PROGRAM OG SKEMA
Program og ugeskema kan downloades her.
PRISER
Grundpris for seng på deleværelse: 4.050 kr.

Prisen inkluderer alle måltider, the, kaffe og mellemmåltider. Vallekilde Højskole har gratis, trådløst internet, sauna, biograf, gymnastiksal, pejsestue og musiklokaler til fri afbenyttelse og afslapning.

Luksustillæg
Ønskes indlogering på enkeltværelse eller privat badeværelse, koster det 525 kr. per uge. Begge dele bliver således 1.050 kr. ekstra per uge.

TILMELDING
Tilmeld dig her eller kontakt os på vallekilde@vallekilde.dk eller telefon 5965 6045.

DIT NAVN

DIN E-MAIL

DIT TELEFONNUMMER

DIN ADRESSE

DIT POSTNUMMER

DIN BY

DIT CPR-NUMMER

INDKVARTERING

EVENTUELLE SPØRGSMÅL