JOURNALISTDRØMME 2019

VEJEN TIL OPTAGELSESPRØVEN

Journalistdrømme har i mange år leveret elever til journalistuddannelserne i Aarhus, Odense og Roskilde.

På Journalistdrømme tester vi dit niveau og gør dig tryg med de opgavetyper, du vil møde til optagelsesprøverne. Vi terper paratviden og kommaregler og øver de journalistiske genrer. Derudover får vi besøg af uddannede journalister og journaliststuderende, der fortæller om deres indgang til faget og deler ud af tips og tricks. Oplæg og gæsteundervisere kan også være med til at give dig inspiration til, at du selv finder ud af, hvad du vil med journalistikken som fag. Det er nemlig vigtigt at have styr på, inden du eventuelt skal til optagelsessamtale.

FORÅR 2019 (17/3 – 27/4)
Journalistdrømme Forår er intensiv forberedelse til optagelsesprøverne. I løbet af seks uger klæder vi dig journalistisk på og sikrer dig et godt grundlag for at deltage i optagelsesprøverne. Scroll ned for at tilmelde dig. Forårsholdet er automatisk med.
DE BEDSTE RESULTATER

Vi oplever de bedste resultater hos de elever, der deltager i et af vores lange højskoleophold. Forberedelse til optagelsesprøverne følger automatisk med i både forårs– og efterårsholdet på journalistik. Samtidig når vores elever på de lange ophold at samle erfaring fra flere genrer inden for journalistik og medieformer. Ugeprisen er lavere på de lange ophold. Priser og tilmelding længere nede på denne side.

OM JOURNALISTDRØMME

Journalistdrømme har siden foråret 2006 været navnet på Vallekilde Højskoles intensive forberedelseskurser til optagelsesprøverne. På Journalistdrømme træner vi målrettet de færdigheder, du har brug for ved prøverne. Du bor og arbejder på højskolen. Under vejledning af erfarne journalister bliver du bevidst om, hvordan du klarer prøverne.

Du bliver testet i alle prøvernes discipliner, så du kan være i topform på dagen. Du arbejder intensivt med journalistik, og du skal både give og modtage konstruktiv feedback. Indstil dig på stramme deadlines og hårdt arbejde. Du kommer til at lære af dine egne og andres fejl og succeser, når vi zoomer ind på dine og de andre elevers tekster og journalistiske arbejde.

Undervejs kommer du også til at have valgfag, som kan forbedre gavne dig journalistisk. Det kan fx være valgfagene ’Verdens bedste journalistik’, ’Podcast’, ’Live-TV eller et helt valgfag, hvor der udelukkende er fokus på kommaer og retstavning.

Du skal ikke regne med at holde fri om aftenen, men vi skal samtidig have det sjovt, når vi terper paratviden og kommaregler. Du bliver en del af en højskolehverdag på en af landets ældste højskoler i smukke, historiske og fredede bygninger.

Højskolen råder over et antal computere, men vi anbefaler stærkt, at du medbringer din egen computer.

NB: Vi opfordrer alle elever til at søge optag på begge uddannelser med optagelsesprøve og RUC via kvote 2-ansøgning – også selvom du kun er interesseret i et af studierne eller fx slet ikke har lyst til at flytte til Aarhus. Det er god træning. Og hvis du er uheldig det ene sted, har du stadig muligheden for ikke at gå og vente et helt år på næste chance.

DU LÆRER AT:
Vinkle skarpt
Prioritere et stort materiale
Arbejde under pres
Tage de rigtige notater
Sætte kommaer
Håndtere sproget
Skrive konkret og levende
Mestre aktuel paratviden
Undre dig
Improvisere
Udvikle journalistiske ideer
Bruge din første idé
Læse billeder
Motivere din interesse for journalistik
PROGRAM FORÅR 2019

Uge 1 DEN JOURNALISTISKE VÆRKTØJSKASSE
Du lærer at vinkle skarpt, analysere, citere og referere. Vi udfordrer dine evner til at få idéer og researche. Vi kommer omkring grundstenene inden for journalistik og medier. Du bliver fortrolig med nyhedskriterier og basale berettermodeller. Du bliver også udfordret på din evne til at håndtere sproget, og så skærper vi selvfølgelig din nyhedsnæse.

Uge 2-6 TEORI OG ØVELSER
Vi kommer omkring alle optagelsesprøvernes skriftlige discipliner (kronik, klumme etc.) og lærer dig at skrive professionelt. Vi får styr på kommaerne, retstavning og den journalistisk tekst. Samtidig bliver du undervist i samfundsvidenskab, historie og almen viden. Og sammen opsætter vi huskeregler og laver spil om paratviden. For det er nemmere at lære og optage viden, når man har det sjovt.

Inden prøverne i Odense, Aarhus og København (TVM) skal vi have alt det praktiske på plads. Du skal lære at tilrettelægge din tid, så du ikke misser en deadline. Du skal kunne afkode en opgaveformulering, så du ikke dumper på en fejlfortolkning.

UNDERVISERE
rasmus-thirup_746

RASMUS THIRUP BECK
rasmusbeck@vallekilde.dk
Uddannet fra Aarhus Universitet og RUC i henholdsvis antropologi og journalistik. Tidligere reporter på Politiken og redaktør for RUC’s campusmedie RUSK. Mangeårig freelancer med en lang række kunder i hele norden, samt enkelte i resten af Europa. Har desuden vundet Årets Pressefoto for bedste multimedieproduktion med sitet facetheclimate.org om klimaforandringer, som han var en af stifterne bag. For nylig har han været radiovært på P1-programmet “Sidste mand slukker lyset”, som også handler om klimaforandringer.
En tidligere elev beskriver Rasmus’ undervisningsstil sådan her: “Han rammer den helt rigtige balance mellem at være mobbende storebror og omsorgsfuld far”.

ESBEN CHRISTENSEN
esben@vallekilde.dk
Uddannet journalist fra DMJX i 2010. Esbens undervisning er dialogisk – selvom lærerne kommer med faget og kender journalistikken indefra, er eleverne i høj grad selv med til at sætte deres præg på undervisningen. Inden Esben kom til Vallekilde Højskole har han været journalist på fagbladet Folkeskolen, hvor han har skrevet meget om skole og uddannelse. Han fandt for eksempel ud af, at elevernes oplevelse af skoledagens længde blev mørklagt.
På Folkeskolen.dk var Esben praktikantvejleder og stod for at ansætte og uddanne journalistpraktikanter. Han har haft studerende fra alle tre (gode!) journalistuddannelser og har derfor et ret klart billede af, hvad man skal kunne på det stadie i journalistuddannelsen. Derudover har han været reporter på Ekstra Bladet, og så spillede han teater, dengang han selv gik på højskole.

TORBEN_S_HANSEN_BW

TORBEN SMIDT HANSEN
Uddannet journalist og tidligere redaktionschef for DR Dokumentar og redaktør for Ungdomsredaktionen i DR. I dag er han forstander på højskolen og gæsteunderviser i ideudvikling.
ØVRIGE UNDERVISERE
Vi får også besøg af journalister fra dagblade, TV og radio samt nuværende studerende ved SDU og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, der sørger for, at du bliver motiveret, inspireret og fokuseret inden optagelsesprøverne. Sidste år fik vi blandt andre besøg af Esben Bjerre fra Monte Carlo og DR3, tilrettelægger og redaktionschef Sisse Lund Harder, rets- og terrorkorrespondent på TV-AVISEN Claus Buhr, graverjournalist på TV 2 Jonatan Placing, lokalredaktør og prisvinder Martin König, politisk reporter på Ekstra Bladet Sophie Bremer, politisk reporter hos DR Mette Mayli Albæk og mange flere.
DATOER OG PRISER

Journalistdrømme Forår 2019 (6 uger): 12.000 kr. (ugepris: 2.000 kr.)
Søndag den 17. marts – lørdag den 27. april 2019
BEMÆRK: Højskolens journalistiske forårshold er automatisk med på hele Journalistdrømmeforløbet. Her er ugeprisen lavere alt efter længden af dit ophold.

Prisen inkluderer alle måltider, the, kaffe og mellemmåltider.

Indkvartering er som udgangspunkt på deleværelse. Der kan ansøges om eneværelse.

Som kursist indgår du i højskolens oprydnings- og rengøringsrutiner på fællesområder og dit eget værelse.

BESØG OS


Hvis du overvejer at tage på højskole, vil vi gerne invitere dig på besøg i Vallekilde, så du kan se, om det er noget for dig. Vi betaler din transport og giver en god frokost.
Klik her for at arrangere dit besøg.
TILMELDING

DIT NAVN

DIN E-MAIL

DIT TELEFONNUMMER

DIN ADRESSE

DIT POSTNUMMER

DIN BY

DIT CPR-NUMMER

KURSUS

HVOR SØGER DU IND?

EVENTUELLE SPØRGSMÅL

HVORDAN HAR DU HØRT OM VALLEKILDE?


Kontakt os meget gerne på
vallekilde@vallekilde.dk eller telefon 5965 6045, hvis du har spørgsmål