LITT TALK – LITTERATURFESTIVAL

LITTERATURFESTIVAL PÅ VALLEKILDE

Endnu engang slår Vallekilde Højskole dørene op for litteraturfestivalen Litt Talk. En to-dages litteraturfestival, der altid ligger den første weekend i februar, spækket med talks, foredrag, oplæsninger og meget mere.
I 2020 kan du glæde dig til at opleve Jonas Eika, Eva Tind, Alberte Winding, Birgithe Kosovic, Peter Laugesen og mange flere.

TAG MED PÅ LITT TALK 2020
Klik her for at købe din billet til Litt Talk 2020. Vi glæder os til at se dig.
SPECIALBILLETTER
Er du medlem af en læsekreds, eller bor du i Odsherred Kommune, har du mulighed for at få rabat via vores forskellige tilbud. Klik her og se vores specialbilletter.
PROGRAMMET FOR 2020
Du kan som altid forvente dig talks fra aktuelle danske forfattere, god mad, højskolestemning og andre aktiviter – lige fra bogbingo til kunstinstallationer.
Klik her for at læse/downloade årets program.

ALBERTE WINDING
Alberte Winding er både sanger, skuespiller og forfatter. Som forfatter står hun bl.a. bag børnebogsserien om Betty (sammen med illustrator Rasmus Bregnhøi) og ungdomsromanen Barbara Tristan Møllers hemmelige dagbog. For voksne har hun skrevet romanen Tisvilde Strand, og i 2018 udkom hendes erindringer fra barndommen, Kastevind. Om dem skrev Weekendavisen: ”Kastevind er skrevet så livskraftigt, at al den kærlighed, som også er der midt i kaosset, bliver mærkbar.” Bogen blev nomineret til Læsernes Bogpris 2019.

PETER LAUGESEN
Peter Laugesen er en levende legende i dansk litteratur. Han har mere end 50 bøger bag sig, og som en naturlig del af sit vildtvoksende poetiske virke har han også skrevet dramatik og oversat digtere som Charles Olson, Gunnar Björling og Gertrude Stein. Han har optrådt med jazz & poetry i en række forskellige konstellationer og over årene modtaget et væld af priser, bl.a. Kritikerprisen og Det Danske Akademis Store Pris. For sin forrige digtsamling, Traveling, fra 2017, fik han Blixen-prisen for Årets Skønlitterære Udgivelse. I efteråret 2019 er han aktuel med samlingen Aftenblade.

BMS
“BMS er poesiens svar på Spice Girls”, skrev Politiken om digterkollektivet BMS og gav dem 5 hjerter. ”Gu er vi ej,” svarede de så i et interview på Radio24syv. BMS står for ”blod, måne, søndag” og består af Dorte Limkilde, Fine Gråbøl, Mette Kierstein og Ronja Johansen. De startede samarbejdet i 2016 og debuterede i 2019 med digtsamlingen Knoglemarv lavendel. Her man kan finde linjer så fine som: ”Hvorfor var det så/ensomt at gå hjem/med det ansigt/vi kunne ønske os/at være flere om et ansigt.”
»Vi var enige om, at det var både kedeligt og ensomt at sidde alene med det, man skriver,« har de fortalt. BMS har arbejdet med ritualet som optakt til deres fælles skrifter som en måde »at påkalde en stemme, en kollektivitet og en kraft, der overskrider det individuelle, på«. I 2019 blev de nomineret til Blixenprisen for Årets Litterære Talent.

MALENE SØLVSTEN
Malene Sølvsten er forfatter til fantasy-trilogien Ravnenes hvisken, men egentlig lå det ikke i kortene, at hun skulle være forfatter. Hun var langt inde i projektet, før familien ved et tilfælde opdagede, at hun arbejdede på en fantasytrilogi om nordiske guder i Nordjylland, hvor hun selv kommer fra. Malene Sølvsten har prøvet så forskellige ting som en jordemoderuddannelse, billedkunst og job i Finansministeriet, og nu kan hun også skrive forfatter på cv’et. Det første bind af Ravnenes hvisken blev i 2016 nomineret til Læsernes Bogpris, og i 2017 vandt bogen Orla-prisen for Bedste Indlevelse. Desuden modtog Malene Sølvsten Edvard P. Prisen i 2018 og var nomineret til Politikens Litteraturpris og Læsernes Bogpris for den sidste bog i trilogien.

JONAS EIKA
Jonas Eika er en komet i dansk litteratur. Han fik sit store gennembrud i 2018 med novellesamlingen Efter Solen som indbragte ham en hel stribe priser heriblandt Nordisk Råds Litteraturpris. Han er uddannet fra Forfatterskolen og er inspireret af forfattere som William S. Burroughs og Roberto Bolaño, men er umiskendeligt sin egen, et sted mellem realisme, surrealisme og scifi. Man kunne også sige, at han er diskret apokalyptisk. Samtidig advokerer han for en litteratur, der er politisk og aktivistisk, hvilket hans takketale ved modtagelsen af Nordisk Råds Litteraturpris også afspejler. Han debuterede med romanen Lageret Huset Marie, som modtog Munch Christensens Debutantpris i 2016.

BIRGITHE KOSOVIC
Birgithe Kosovic er en forfatter, der uforfærdet kaster sig over de mest dramatiske – og komplekse – historier. Hendes gennembrud var Det dobbelte land (2010), der handler om krigen på Balkan baseret på autentiske begivenheder i hendes egen slægtshistorie, og for den modtog hun både DR Romanprisen, Weekendavisens Litteraturpris og Danske Banks Litteraturpris. Derefter slog hun ned på en af de mest ømtålelige epoker i Danmarkshistorien, nemlig samarbejdspolitikken. I Den inderste fare, en romanbiografi i to bind og på over tusind sider, tegner hun et intimt portræt af en af Danmarkshistoriens mest omdiskuterede skikkelser: politikeren Erik Scavenius. Og for det to-bindsværk modtog hun Politikens Litteraturpris 2019.

GLENN CHRISTIAN
Glenn Christian, f. 1976 er uddannet fra Forfatterskolen og har siden debuten i 2008 udgivet mere end ti digtsamlinger og hybrider, heriblandt Fabriksnoter, Hydra! og Gran Canaria, del 1 og 2. Hans sprog udmærker sig ved sin optagethed af det grusomme, det voldsomme og det frastødende, men også ved sin underspillede præcision og sine overraskende, næsten kødelige billeddannelser og ikke mindst ved sin sorte og spraglede humor. Tue Andersen Nexø skrev i sin anmeldelse af Mudret sol fra 2013: “Glenn Christian skriver ikke smukke digte og heller ikke lette digte, men han skriver stærkt, rent og med en intens sans for kroppens ubehag. En af årets bedste digtsamlinger.”

PERNILLE ABD-EL DAYEM
Pernille Abd-El Dayem er uddannet fra Forfatterskolen i 2012. Hun debuterede med Inden for revet i 2015 og læste samme år op på Litt Talk. Nu fem år efter er hun tilbage med en talk, og i mellemtiden er romanen June udkommet, en bog som blev et klart anmeldergennembrud. Information skrev: ”Med sin ømhed og præcision giver June nye billeder af, hvad frihed, fortabelse og integritet kan være. Det er ikke nogen lille bedrift.” Da hun blev tildelt Michael Strunge-prisen for samme bog, sagde Tue Andersen Nexø: ”June indfanger […] hvordan både de mest fnuglette og de tungeste øjeblikke har noget uudgrundeligt over sig, og hvordan stemningerne flyder mellem os uden for vores kontrol.” Pernille Abd-El Dayem blev i 2019 tildelt Blixenprisen for Årets Litterære Talent.

MORTEN SØNDERGAARD
Morten Søndergaard har mere end 15 digtsamlinger bag sig, heriblandt Bier dør sovende, Vinci, senere og Et skridt i den rigtige retning. Men han laver også lydkunst, billedkunst og oversættelser. Et af hans kendteste værker er Ordapoteket, der består af ti forskellige medicinæsker, der hver især repræsenterer de ti ordklasser. I 2019 udgav han sammen med sønnen Sophus Helle oversættelsen af det oldgamle babylonske epos Gilgamesh og senere på året bogen Journal 2019 samtidig med at udstillingen Sproghospitalet åbnede på Sorø Kunstmuseum. Søndergaard har modtaget en hel række priser og har været indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris to gange. På Litt Talk optræder han både med en talk og med udstillingen Skriften på væggen.

EVA TIND
”Eva Tind er en på én gang vild, diskret og enestående forfatter,” skrev Weekendavisens anmelder i forbindelse med udgivelsen af Ophav, Tinds seneste roman. Eva Tind er uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole og arbejder også som billedkunstner og filmskaber. Hun debuterede i 2009 med bogen Do. Hun har senere udgivet Rosenvej (2012), som var hendes første roman og Astas skygge (2016), som er et personligt portræt af Asta Nielsen. Eva Tind blev tildelt Klaus Rifbjergs Debutantpris for Lyrik i 2010, og Ophav er indstillet til DR Romanprisen 2020.

KRISTINA STOLTZ
Kristina Stoltz er en forfatter, der hele tiden fornyer sig selv. Æsel (2011) er en politisk engageret flygtningeroman, Et kød (2012) er grænsesøgende erotiske noveller, og Som om (2016) er en slags autofiktion. Og Stoltz’ seneste bog, Cahun (2019), er igen noget helt andet: en flerstemmig og vild roman om den franske surrealist, modstandskæmper og queer Claude Cahun. Bogen er skrevet på en blanding af research og fri fabuleren, og Berlingske kaldte den i sin anmeldelse for ”et mesterværk”. Jyllands-Posten skrev bl.a., at Kristina Stoltz er ”en af vores allermest interessante og alsidigt talentfulde forfattere”.
DEBUTANTER

DUNCAN WIESE
Duncan Wiese debuterede efteråret 2019 med digtsamlingen Tityrus. Duncan Wiese genoptager den klassiske genre pastoralen, inspireret af Vergil, der levede og skrev før vor tidsregning, og fortolker den på ny. Tityrus er en ung hyrde i det 21. århundredes København. Han lever mellem sine hyrdedrømme og storbyens virkelighed. Her findes dagpengekontorer, gedeflokke og ADHD-diagnoser side om side. Kristeligt Dagblads anmelder skrev: ”Wiese skriver behersket, visse steder nærmest lavmælt, og med en elegant lethed i tonen (…) Overbevisende og stilsikker. Wiese træder ind på den litterære scene med en på samme gang traditionsbevidst og særegen stemme.”

JENS KÆMPE
”Man glemmer sine pligter, pisser forvirret på sine sko og tager hjem,” står der i Jens Kæmpes debutdigtsamling, Kunstens regler. Bogens unge digterjeg er en gammeldags skønhedssøgende flanør, der laver ingenting og skriver digte her og der, først i København og siden i Paris. Som der står et sted: ”Jeg har spist mine oliven, dette vægelsind.” Og: ”ingenting jeg skal/ ingen jeg har lyst til at se”. Da Kunstens regler udkom i foråret 2019, kvitterede Informations anmelder med at kalde den en ”pisseskøn debut”. Jens Kæmpe (f. 1993) har gået på Skrivekunstskolen i Aarhus og på Forfatterskolen i København.

MUSIK – LISE WESTZYNTHIUS+BJØRN RASMUSSEN
I september 2018 udgav Lise Westzynthius sit femte soloalbum, Ja, og Bjørn Rasmussen udgav romanen Jeg er gråhvid. Begge udgivelser fik fremragende anmeldelser. Westzynthius og Rasmussen har arbejdet ind over hinandens værker og afholdt derfor releasen sammen. Nu optræder de på Litt Talk, og med sig har de musikerne Ebbe Frej (guitar/ klaver) og Nils Gröndahl (sav/violin). De vil optræde med en organisk vekslen mellem oplæsning og sange, samt en crossover af disse. Westzynthius og Rasmussen arbejder med temaer som tro, krop og kærlighed – og det halv-akustiske setup og de intense kropslige tekster lægger op til en anderledes, intim koncertoplevelse.

SE ELLER GENSE

Husk, at du kan se alle talks fra tidligere år på vores YouTube-kanal. Se blandt andre Hanne-Vibeke Holst, Søren Ulrik Thomsen, Line Knutzon, Ida Jessen og Morten Pape fortælle om alt lige fra skriveblokering, inspiration og skrivekløe til skrivegreb, fifs og forlagsafslag.

VÆRTER

MARTIN GLAZ SERUP
Martin Glaz Serup er digter, børnebogsforfatter, redaktør, blogger og litterat. Han har senest udgivet digtsamlingen Endnu er dagen ikke spildt i 2019, og året før kom essaysamlingen Læsesteder. Han har undervist en lang række steder, bl.a. Skrivekunst på Syddansk Universitet og Forfatterskolen for Børnelitteratur.

GITTE KAREN ROSENQVIST
First lady, underviser og elevansvarlig på Vallekilde Højskole siden efteråret 2010. Gitte er uddannet bibliotekar og glæden ved litteratur udmønter sig på højskolen bl.a. gennem valgfaget Litterær salon og som konferencier på Litt Talk.
MEDIEOMTALE
Medieomtale af Litt Talk 2019
TV Øst: Bogelskere på weekend
Nordvestnyt: Kom tæt på kendte forfatteres skriveproces.
Nordvestnyt: Små sorte vidner om livet.Medieomtale af Litt Talk 2017
Nordvestnyt: Kendte forfatter-navne på festivalMedieomtale af Litt Talk 2014
Poltiken: Læren fra Vallekilde: Skriv for helvede
TV-indslag fra TV2Øst: Litteraturglade mødes
NordvestNyt: De sorte dimsers hyldest
Anette Øster fra Rosinante&Co: Med litteraturen i centrum – en weekend på højskoleMedieomtale af Litt Talk 2013
Politiken: Nye bogdrømme kan begynde her
Det Ny Odsherred: Fuldt hus til litteraturfestival
DR.dk: En weekend i litteraturens tegn
DR.dk: Inspirerende litteratur-weekend på Vallekilde Højskole

Medieomtale af Litt Talk 2012
DR.dk: Reportage fra Litt Talk på Vallekilde Højskole
NordvestNyt: Danmarks mest frygtede mand i Vallekilde

LITT TALKS SAMARBEJDSPARTNERE

TAK TIL 

3. JANUAR – HOLDSTART FORÅR 2021

Forårsholdet starter den 3. januar 2021. Her kan du læse mere om foråret på Vallekilde Højskole.

Læs mere

FORÅRET 2021 ER NÆSTEN UDSOLGT

Det er gået stærkt med tilmeldingerne i år, så næsten alle vores linjer på forårsholdet 2021 er nu udsolgt. Du kan skrive dig på venteliste eller tilmelde dig Spiludvikling, hvor vi stadigvæk har pladser.

Læs mere

INFORMATION VEDR. CORONA

Her kan du læse om vores tiltag i forhold til corona-pandemien.

Læs mere

KOM PÅ BESØG

Hvis du overvejer at tage på højskole, vil vi gerne invitere dig på besøg til en rundvisning og en snak.
Vi betaler din transport (op til 500 kr.) og giver en god frokost.

Læs mere

BRUG FOR ET BREAK?

Studerer du på en videregående uddannelse? Og har du brug for et break? Tag et pitstop på Vallekilde til efteråret.

Læs mere

SE HØJSKOLEN

På Vallekilde Højskole kommer du til at bo i smukke omgivelser. Klik her og se billeder af haven, værelserne, foredragssalen og meget mere.

Læs mere

HVAD ER CLEAN OUT LOUD?

Clean Out Loud kombinerer hvert år fest med bæredygtighed på Roskilde Festival.

Læs mere

FØLG MED PÅ INSTAGRAM

Følg med i højskolens daglige liv på Instagram, hvor du får et indblik i elevernes og din (måske) kommende hverdag. Find os på @vallekildehojskole.

Læs mere

VIDEO: EN DAG PÅ VALLEKILDE

Hvordan er livet på en højskole? Se denne video, og hør hvad Jonathan og Alma laver på en typisk dag.

Læs mere

SE VORES VALGFAG

Bag din egen pizza, lær at spille tennis eller dyk ned i podcastens univers. Læs om alle vores valgfag.

Læs mere

HØJSKOLEMAD I SÆRKLASSE

På Vallekilde Højskole er vi stolte af vores køkken. Derfor kan du følge @vallekildemad på Instagram og få smagfulde opdateringer.

Læs mere

VIDEO AF HVERDAGEN

Hvordan ser hverdagen ud på Vallekilde Højskole? Klik her og få et indblik i højskolelivet.

Læs mere

1. AUGUST – HOLDSTART EFTERÅR 2021

Vores næste efterårshold starter den 1. august 2021.

Læs mere

FOREDRAG MED VINCENT F. HENDRICKS

Vi blev klogere på alt fra demokrati, fake news, ekkokamre til identitetspolitik, da vi 14. november 2019 slog dørene op til en hæsblæsende aften i selskab med filosofiprofessor Vincent F. Hendricks.

Læs mere

DEN NYE STIL LIVE

Pelle Peter Jencel tog os med på et vildt ridt gennem dansk raphistorie, da han gæstede Vallekilde Højskole med Den Nye Stil Live. Med sig havde han Hennedub, som står bag cirka alle de hits, du hører i din radio.

Læs mere

JONAS EIKA HOLDT FOREDRAG

Forfatter Jonas Eika læste op og fortalte om sin seneste udgivelse, Efter solen.

Læs mere

AT BLIVE VEN MED SIG SELV

Journalistik-elev Alina Yasmin Manniche Jensen beskriver i denne modige klumme om højskoleliv, hvordan det føles at bliver ven med sig selv.

Læs mere

SOM EN KO PÅ EN GRÆSMARK

“Højskole er muligheden for, at alle os staldkøer kan nyde livet,” skriver Journalistik-elev Silas Moody Jakobsen i denne klumme om højskoleliv.

Læs mere

FARVEL TIL MASKEN PÅ VALLEKILDE

Isabella Canto Nielsen fra Journalistik skrev i foråret 2019 en fin klumme om højskolekærlighed, om at tage masken af og om at føle sig elsket, når man føler sig grim.

Læs mere

DOBBELT CAVLING-VINDER PÅ BESØG

Kan journalistik gøre en forskel? Det spørgsmål besvarede den dobbelte Cavling-vinder journalist Anders-Peter Mathiasen, da han besøgte Vallekilde Højskole 20. marts.

Læs mere

FARVEL TIL KRÆFTEN OG HØJSKOLEN

Efter ni år som forretningsfører siger Anne-Birthe Køppen farvel til Vallekilde Højskole. Lasse Hjeresen Wraae fra Journalistik E18 tegner et portræt.

Læs mere

ELEVER HOLDT BYTTEMARKED

Valgfaget Klimakampen inviterede til byttemarked i Øvelseshuset 31. marts.

Læs mere

FOREDRAG OM KØN, SEX OG MAGT

Med udgangspunkt i bestselleren En fandens mand fortalte Anders Haahr Rasmussen sin egen historie om at være hvid, heteroseksuel mand i en feministisk tidsalder.

Læs mere