LITT TALK – LITTERATURFESTIVAL

2.-3. FEBRUAR 2019

Efter seks fantastiske litteraturfestivaler er det en fast tradition, at Vallekilde Højskole inviterer til Litt Talk den første weekend i februar.
I 2019 gentager vi succesen med en række kendte forfattere. Du kan naturligvis også få serveret nyheder fra Litt Talk direkte i dit Facebook-feed.

BILLETTER
Billetsalget er åbent ovre på Billetto.
Klik her for at komme videre til billetsalg.
PROGRAM 2019
Litt Talk 2019 byder på en række spændende navne fra det danske litterære landskab. Flere navne offentliggøres løbende.

HANNAH LUTZ
Hannah Lutz er opvokset i Ekenäs i Finland som del af det finlands-svenske mindretal, men er nu bosat i Danmark. Hun har gået på Forfatterskolen i København og debuterede med romanen Vildsvin i 2016. Det er en lille sindrig bog om mennesker og vildsvin i de sydsvenske skove, skrevet i en fintmærkende lavmælt prosa med en mørk understrøm.

Hannah Lutz er inspireret af den franske feminist og filosof Gayatri Spivak og hendes påstand om, at vi for at løse verdens udfordringer har brug for langsommelige handlinger. Lutz mener, at litteratur er andet end umiddelbare reaktioner og kritik. I litteraturen er det muligt at behandle sproget mere omsorgsfuldt og ansvarsbevidst.

LINE KNUTZON

Line Knutzon er en af Danmarks væsentligste nulevende dramatikere – og en af de sjoveste. Hun fik sit gennembrud med Splinten i hjertet i 1991 og er bl.a. kendt for sine stykker om Måvens og Peder og for sin særegne absurd-groteske humor. Hun er netop blevet ansat som husdramatiker på Betty Nansen Teatret i København.
Samtidig har hun de senere år flirtet kraftigt med bogen som medie, bl.a. i den netop genoptrykte Frit Flet, som blev til i samarbejde med Naja Marie Aidt og Mette Moestrup.

I forlængelse heraf udgav hun i 2017 Camille Clouds Brevkasse, en bog fuld af ikke særligt indfølende svar fra virksomhedslederen, terapeuten og entrepreneuren Camille Cloud. De ofte hjerteskærende breve kommer fra helt almindelige danskere som f.eks. en gris, en nisse, en pige på to år og en dansk rocksanger, der underskriver sig som “anonym kendt”.

Camilla Clouds mottoer er “Stram op!” og “Det skulle du have tænkt på før du blev født.”
Her kan du se Line Knutzon introducere bogen.

KAMILLA JØRGENSEN
Kamilla Jørgensen er oversætter og billedkunstner og har de senere år gjort sig bemærket med en række meget originale visuelle fortolkninger af litterære værker. Det kan være Salmebogens 791 sange håndrullet som cigaretter eller Inger Christensens sonetkrans, Sommerfugledalen, sat på nåle ord for ord.

Til Litt Talk 2019 skaber hun en helt ny udstilling med titlen Flora og fauna i danske digte. Hun tager udgangspunkt i den danske biolog C. Raunkiær (1860-1938) som i perioder led af svær depression og derfor ikke var i stand til at arbejde i felten. I stedet gav han sig til at botanisere i dansk poesi, og det kom der tre værker ud af: Planterne i den religiøse digtning, Hjemstavnsfloraen hos Hedens Sangere Blicher og Aakjær og Mælkebøtten i dansk poesi.

I udstillingen præsenteres en optælling af både dyr og planter i lidt over 3000 danske digte fra middelalderen til i dag foretaget ved hjælp af Raunkiærs metode. Kortlægningen illustrereres ved hjælp af grafer, kunstobjekter, ready mades, eksempler på digte osv. Kamilla Jørgensen holder også en litt talk på festivalen, hvor hun fortæller om sit arbejde.

KIM FUPZ AAKESON
Kim Fupz Aakeson er en af Danmarks mest produktive forfattere. Siden debuten i 1984 med børnebogen Hvem vover at vække guderne? har han udgivet op mod 100 bøger til børn, unge og voksne. Vi kender ham for Vitello-bøgerne, men også for TV-serien Bankerot og for et væld af filmmanuskripter, f.eks. Den eneste ene og Små ulykker.

Genremæssigt spænder han vidt, fra tegneserie over roman, novelle, film, TV-serie til drama og radiodrama, og et gennemgående træk er, at han har et godt øre for replikker og et godt øje til det uforløste, det akavede.
Selv har han sagt: ”Jeg oplever virkelig meget ukommunikation, at det virkelig er rigtig svært at nå hinanden, forstå hinanden, at der er mange scener mellem mennesker, hvor vi hver især prøver at komme til med vores eget og overhører det den anden byder ind med, og i den fiktive verden elsker jeg den slags, det usagte, det uforløste, der hvor man tænker på alt det, der ikke er der.”

Kim Fupz Aakeson har modtaget en lang række priser, f.eks Gyldendals Store Børnebogspris, en Robert for Bedste Manuskript og en Æres Bodil. Han er oprindelig uddannet manuskriptforfatter fra Den Danske Filmskole.

MORTEN PAPE
Morten Pape er en af dansk litteraturs hårdtslående stemmer. I 2015 debuterede han med den selvbiografiske roman Planen og strøg direkte ind på bestsellerlisterne. Her tre år efter ligger han der igen, denne gang med romanen Guds bedste børn, der ligesom debuten udspiller sig på Amager.

Det er historien om et ungt etnisk avisbud, der får smadret kraniet med en kølle da to unge danskere beslutter sig for, at han “glor for meget”. Romanen tager udgangspunkt i en virkelig begivenhed, og i et interview har Morten Pape fortalt: “Det særlige for mig var, at en af de unge danskere, som senere endte med at blive kendt skyldig i medvirken til drab, var én, jeg havde haft en livslang relation til. Han var vokset i blokken lige over for mig. Han var min lillebrors gode ven, og på et tidspunkt var min far kæreste med hans mor, så han var faktisk min stedbror en overgang.“

STINE PILGAARD
Stine Pilgaard er uddannet fra Forfatterskolen og Københavns Universitet. Allerede med debutromanen Min mor siger (2012) slog hun stort igennem. Bogen blev solgt til udgivelse i Norge og Island, blev nomineret til DR Romanprisen, og Pilgaard fik debutantprisen Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat.

I hendes anden roman Lejlighedssange (2015) siger fortælleren: ”Jeg går gennem verden med popcorn og cola, det offentlige rum er min biograf”. Som få i ny dansk litteratur har Stine Pilgaard et skarpt og kærligt blik på det menneskelige – og på det skæve.
Det er tydeligt, at hun har en forkærlighed for situationer, hvor karaktererne slipper tøjlerne, hæmningerne og er helt uden filter.
Om Lejlighedssange skrev Politikens anmelder: “Stine Pilgaard har et udpræget parodisk talent, så man klukler, når hun spidder sine personer og punkterer familieharmonien.”

MICH VRAA
Mich Vraa er uddannet journalist, men debuterede som forfatter allerede i 1982 med romanen Papegøjejagt.
I mange år var han ansat på Ekstra Bladet samtidig med at han skrev, men i 1995 sagde han op og har siden levet af at oversætte – bl.a. forfattere som Jonathan Franzen, John Williams og Dan Brown.

I 2016 fik han et stort gennembrud med romanen Haabet, der udspiller sig på De Dansk-Vestindiske Øer. Det er en rå og uforsødet beretning om dengang Danmark skabte fundamentet for sin velstand ved at lade slaverne arbejde i de vestindiske sukkerplantager.

Og efterfølgende har Vraa skrevet to bøger mere med udgangspunkt i samme historiske stof: Peters kærlighed og Faith.
Selv siger han: ”I historiebøgerne har der enten stået ingenting eller blot, at vi var de første, der ophævede slavehandlen. At vi var foregangsmænd. Vi lærte ikke i skolen, at vi har kostet 300.000 sorte mennesker livet.”
I 2014 modtag Mich Vraa Dansk Oversætterforbunds Ærespris, og Haabet blev indstillet til DR Romanprisen 2017 og Politikens Litteraturpris.

SARAH ENGELL
Sarah Engell er en af de stærkeste stemmer inden for den realistiske ungdomsroman lige nu. Hun er især kendt for sin evne til at ramme de mest aktuelle emner og beskrive dem på en måde, som unge læsere kan spejle sig i. Hun debuterede i 2009 med ungdomsromanen Hvis bare …, og siden har hun skrevet en hel stribe bøger for både unge og voksne og blandt andet fået stor ros for sin bestseller 21 måder at dø, som en anmelder kaldte for “årtiets bedste ungdomsroman”.

Selv har hun sagt: “Min ambition som forfatter er at skrive uden fordømmelse, censur og moralisering. At lægge min moderrolle, min voksenbekymring og alle mine gode råd langt væk og i stedet forsøge at komme så tæt på de unges virkelighed som muligt og gengive den lige så rå, barsk og uudholdelig den kan forekomme.”
Sarah Engells seneste udgivelse er den grafiske roman Fuglemanden.

ANDREAS PEDERSEN
Andreas Pedersen er en ny og væsentlig stemme i dansk litteratur. Han debuterede med Fryden i 2016, og ud over meget fine anmeldelser modtog han både Blixen-prisen for Årets Talent og Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat. Fryden har ingen genrebetegnelse, men bevæger sig frit mellem poesi og prosa, og en anmelder foreslog “notater i flok” som er et citat fra bogen, og det sammenfatter det fint, men forklarer ikke magien, den fryd som man som læser hensættes i.

“Man går mod skønheden./ Der bliver tændt lys ud til vejen, og biler kører forbi./En valmue bæres I hånden.” Andreas Pedersens stemme vrænger ikke af noget eller nogen, men er en suveræn og blid gestus som selv definerer rummet og peger fremad mod nye former.

KAREN FASTRUP
Karen Fastrup debuterede med Brønden i 2000 og har siden skrevet fem romaner – senest Hungerhjerte der har givet hende et veritabelt gennembrud. Det er en autofiktiv roman om angst, kærlighed, sex og terapi.

Karen er netop vendt hjem fra et længere ophold i Tanzania, da hun forelsker sig i musikeren Jan. De flytter hurtigt sammen, men lige så umærkeligt forsvinder lyset omkring hende. Romanen følger Karens sammenbrud og indlæggelse i efteråret 2015 vekslende med glimt fra en barndom i 70’erne. Hungerhjerte er en modig og rå bog, som sætter fokus på diagnosen borderline og på det der er en forfatters værste mareridt: at miste sin sprogsans.
Bogen er nomineret til DRs Romanprisen 2019.

STEVEN ZULTANSKI

Steven Zultanski er en af de mest markante yngre amerikansk digtere lige nu. Han er nok mest kendt for trilogien Agony (2012), Bribery (2014) og Honestly (2018), hvor han udforsker grænserne for bekendelsen som genre. I Bribery tilstår han f.eks. en lang række uopklarede forbrydelser i New York City, nogle af dem ret makabre.

Digteren Kenneth Goldsmith fremhæver Steven Zultanski som et eksempel på post-internet poesi, dvs. en slags poesi som ikke direkte skilter med, at den henter inspiration fra nettet.

Selv har Zultanski udtalt: “Jeg kan godt lide, at så mange digtere lige nu eksperimenterer med essayet og de mere fortællende former. Det virker som om, vi er på vej ind i en fase, hvor grænserne mellem genrerne bliver respekteret mindre, og hvor forfattere bevæger sig frit i mellem poesi og fiktion og teori og personligt essay og dokumentar og andre genrer. Det er noget af det mest spændende, der sker i litteraturen, synes jeg: interessen for mange forskellige genrer, vægringen mod at tage digtets form for givet og kontamineringen af stilarterne.”
Steven Zultanski er dansk gift og bor nu i København.

SE ELLER GENSE

Vil du se eller gense nogle af de inspirerende og personlige talks fra de foregående år, så klik dig hen på vores Litt Talk kanal. Hør blandt andre Hanne-Vibeke Holst, Søren Ulrik Thomsen, Ida Jessen og Maria Helleberg fortælle om alt lige fra skriveblokering, inspiration og skrivekløe til skrivegreb, fifs og forlagsafslag.Vi live-streamede hele Litt Talk 2018. Det kan du se her.

STEMNING FRA 2018
Herunder kan du se en stemningsvideo fra Litt Talk 2018.

MEDIEOMTALE
Medieomtale af Litt Talk 2017
Nordvestnyt: Kendte forfatter-navne på festival

Medieomtale af Litt Talk 2014
Poltiken: Læren fra Vallekilde: Skriv for helvede
TV-indslag fra TV2Øst: Litteraturglade mødes
NordvestNyt: De sorte dimsers hyldest
Anette Øster fra Rosinante&Co: Med litteraturen i centrum – en weekend på højskole

Medieomtale af Litt Talk 2013
Politiken: Nye bogdrømme kan begynde her
Det Ny Odsherred: Fuldt hus til litteraturfestival
DR.dk: En weekend i litteraturens tegn
DR.dk: Inspirerende litteratur-weekend på Vallekilde HøjskoleMedieomtale af Litt Talk 2012
DR.dk: Reportage fra Litt Talk på Vallekilde Højskole
NordvestNyt: Danmarks mest frygtede mand i Vallekilde

LITT TALKS SAMARBEJDSPARTNERE

TAK TIL 

DESIGN UDSTILLER PÅ TEKNISK MUSEUM

Design & Maker-elever fortolker FN’s verdensmål i udstilling på Danmarks Tekniske Museum.

Læs mere

BOOST AF SPILTALENTER

Sidste weekend i november havde vi premiere på det nye initiativ Spiltalent, der vil øge interessen for digital spiludvikling blandt unge.

Læs mere

CLEAN OUT LOUD VINDER PRIS

Clean Out Loud vinder Højskolepædagogisk Pris 2018.

Læs mere

3. JANUAR – HOLDSTART FORÅR

Forårsholdet starter søndag den 3 . januar 2019. Der er venteliste på Journalistik, men vi har stadig pladser på andre fag.

Læs mere

8. JANUAR – ABDEL AZIZ MAHMOUD

‘Tal ordenligt eller luk røven’. Sådan lyder titlen på Abdel Aziz Mahmouds foredrag, som handler om shitstorms, sociale medier og digital dannelse.

Læs mere

2.-3. FEBRUAR – LITT TALK

Vallekildes egen litteraturfestival, Litt Talk, løber af stablen til februar.

Læs mere

FORÅRET ER FYLDT OP

Forårsholdet 2019 er nu fyldt helt op, men vi har pladser til efteråret på alle fag.

Læs mere

FOREDRAG MED FRIES BEFORE GUYS

Vi havde besøg af den populære podcast-duo, som hver uge vender vrangen på sig selv for tusindevis af lyttere. Læs mere her.

Læs mere

VENTELISTE PÅ JOURNALISTIK

Forårets journalisthold er fyldt op, men du kan dog stadig tilmelde dig det kortere forløb Journalistdrømme eller Efterårsholdet. Læs mere her.

Læs mere

SE HØJSKOLEN

På Vallekilde Højskole kommer du til at bo i smukke omgivelser. Klik her og se billeder af haven, værelserne, foredragssalen og meget mere.

Læs mere

FØLG MED PÅ INSTAGRAM

Følg med i højskolens daglige liv på Instagram, hvor du får et indblik i elevernes og din (måske) kommende hverdag. Find os på @vallekildehojskole.

Læs mere

VIDEO: EN DAG PÅ VALLEKILDE

Hvordan er livet på en højskole? Se denne video, og hør hvad Jonathan og Alma laver på en typisk dag.

Læs mere

REJS UD I VERDEN MED VALLEKILDE

Alle vores hovedfag tager på studieture til spændende destinationer. Læs mere om forårets rejser her.

Læs mere

SE VORES VALGFAG

Bag din egen pizza, lær at spille tennis eller dyk ned i podcastens univers. Læs om alle vores valgfag.

Læs mere

HØJSKOLEMAD I SÆRKLASSE

På Vallekilde Højskole er vi stolte af vores køkken. Derfor kan du følge @vallekildemad på Instagram og få smagfulde opdateringer.

Læs mere

VIDEO AF HVERDAGEN

Hvordan ser hverdagen ud på Vallekilde Højskole? Klik her og få et indblik i højskolelivet.

Læs mere

SPIL UDEN STRØM

Spiludviklingslærer Thomas Vigild er medarrangør af det gratis seminar Spil uden strøm på Aalborg Universitet i København 10. januar 2019.

Læs mere

JONAS EIKA LÆSTE OP

Forfatter Jonas Eika gav en oplæsning og fortalte om sin seneste udgivelse, Efter solen.

Læs mere

DOXBIO PÅ VALLEKILDE

Vallekilde inviterede til visning af den prisvindende dokumentarfilm The Raft den 8. november.

Læs mere

KÆRLIGHEDSEKSPERT PÅ BESØG

Ekspert i kærlighed og psykolog Asger Neumann gæstede Vallekilde Højskole med et foredrag om kærlighedens væsen.

Læs mere

LEA KORSGAARD HOLDT FOREDRAG

Lea Korsgaard, chefredaktør på Zetland, holdt foredrag om tidens opmærksomhedskrise for højskolens elever og gæster.

Læs mere