
Skriv på Vallekilde
Nyd en uges skrivekursus i Vallekildes naturskønne omgivelser med masser af litteratur, tekstlæsninger, skriveøvelser og klassisk højskolestemning.
Du kan starte helt fra nul eller videreudvikle idéer og tekster, du allerede er begyndt på eller drømmer om at skrive.
Det vigtigste er, at du kan lide at skrive og gerne vil blive bedre, og at du har lyst til en uge med andre skriveglade mennesker på Vallekilde Højskole.
Dato
13.-19. juli 2025 – VENTELISTE
Program
Ugen igennem kan du nyde Vallekilde Højskoles historiske rammer og ferme køkken, og der vil være foredrag, fælles oplevelser og højskolesang gennem hele kurset.



Foredrag: Historien om Poul M Volther fortalt af hans søn Jakob Volther
Poul M. Volther var møbelarkitekt og overtog stillingen som tegnestueleder for FDB Møbler i 1950 efter Børge Mogensen i en alder af bare 27 år.
Han fortsætter her indtil 1955, hvor han forlader FDB’s Møbelkontor til fordel for en stilling som underviser på Kunsthåndværkerskolen. Poul M. Volther blev født i 1923 og døde i 2001. Han tilhørte en generation af arkitekter med rødder i det gode håndværk. Som eksponent for funktionalismen var han imod æstetisk smartness og modeluner – men elskede den enkle forarbejdning af fine materialer. I dette foredrag kan du høre Pouls søn Jakob Volther fortælle om den kendte møbelsnedkers liv. J46 stolen er estimeret til at have solgt over 1 million eksemplarer, og man kan derfor antaget, at stolen må have stået i næsten 200.000 danske hjem.
ÅRETS TEMA
Tema for dette års skrivekursus er venskab. Vi undersøger hvordan venskabet har levet og forvandlet sig i litteraturen gennem tiderne – fra antikkens idealer til nutidens flygtige og sammensatte relationer. Det gør vi for at hente inspiration og tage fælles afsæt i en relation, der sat over for familien og forelskelsen sjældent har båret fortællingen, men ofte alligevel er løbet med læserens hjerte.
Vi spørger med Aristoteles, om venskabet er en dyd – og med Elena Ferrante, hvad der sker, når et venskab truer med at opsluge én. Fra Montaignes essays til Toni Morrison og Tove Ditlevsen har venskabet været et spørgsmål, der måtte stilles. Hvad vil det egentlig sige at være venner? Og hvordan skriver man om det? Er venskab en sjælelig pagt, et nytteforhold, et tilfældigt følgeskab eller det hele på én gang?
“Der er intet, jeg sætter så højt i denne verden som et venskab der gør det muligt at være sig selv,” skrev Cicero. Men hvad vil det egentlig sige at være sig selv – og at blive set af en anden?
I dag har mange af os 1000 venner på sociale medier, der ikke er vores venner. Familiebåndene løsnes fortsat og kærlighedslivet bliver mindre og mindre monogamt. Men hvad med venskabet? Er det også under forandring eller er det netop det anker, vi kaster ud, når individualiseringen nærmer sig sit zenit? Hvilke genrer, former og ord kalder venskabet på i 2025?
UNDERVISNINGEN
Selve ugen er sat sammen som en kombination af øvelser, oplæg og feedback – med det fokus at give jer ny inspiration, konkret skrivevejledning og et fællesskab at læse og blive læst i. Tre gange i løbet af ugen mødes vi til gruppefeedback. Vi deler os op i to grupper, med en underviser i hver gruppe. I løbet af disse tre gange når alle kursister at fremlægge tekst, og der er sat en halv time af til hver person. Teksterne til gruppegennemgang printer du bare ud på dagen, så det behøver du ikke at tænke over på forhånd. I løbet af ugen har du mulighed for at deltage i en række skriveworkshops, der består af skriveøvelser og læsning af tekster, der forbinder sig til årets tema.
Tirsdag er der højtlæsningsaften for kursister på skriveholdet, hvor der bliver mulighed for at dele uddrag fra yndlingsværker. Tag gerne en bog med – den behøver ikke at have med årets tema at gøre.
Der vil også være fælles aftenarrangementer for alle tre kurser, som vi håber giver et godt højskolefællesskab og indbyrdes inspiration i løbet af ugen.
Priser
Indkvartering på deleværelse:
4.700 kr.
Indkvartering på eneværelse:
Privat bad kan tilkøbes for 600 kr. per deltager.
Prisen inkluderer alle måltider, the, kaffe og mellemmåltider.
Vallekilde Højskole har trådløst internet, biograf, gymnastiksal, pejsestue og musiklokaler til fri afbenyttelse og afslapning.

Undervisere

Hannah Lutz – kursusleder
Hannah Lutz er forfatter og fast skrivelærer på Vallekilde Højskole. Hannah skriver prosa, og indgår i en række forfatter- og kunstkollektiver. I 2016 debuterede hun med romanen Vildsvin, og sidste år udgav hun sin anden roman, Selma. Hannah har en kandidat i Litteraturvidenskab og Kønsstudier og har gået på Forfatterskolen i København. Oprindeligt kommer hun fra det sydlige Finland og nu bor hun i Knabstrup ved Holbæk.

Lean Pejtsersen – kursusleder
Lean Pejtersen er forfatter og dramatiker. Lean har tidligere undervist i litteratur på Rødding Højskole. Han debuterede i 2022 med bogen ”Her er der ingen, der græder om fredagen” – et skønlitterært kollageværk, der handler om arbejde. Lean oversætter desuden skønlitteratur fra spansk og portugisisk og skriver for dagbladet Politiken. Leanhar en kandidat i litteraturvidenskab og filosofi. Han er oprindeligt fra Ry i Søhøjlandet, men bor i dag i København.
At flytte på højskole er en stor beslutning. Stedet og de ansatte skal danne rammen for dit liv i op mod et halvt år. Så hvis du overvejer at tage på højskole i mindst 12 uger, vil vi gerne invitere dig på besøg i Vallekilde. Så kan du få en fornemmelse af, om du vil føle dig hjemme på Vallekilde Højskole. Vi betaler din transport (op til 500 kr.)
Et besøg tager en times tid, så vi kommer godt rundt om det hele. Vi viser dig rundt på højskolen, præsenterer dig for underviserne, og så kan du selvfølgelig få lov at stille alle de spørgsmål, du har på hjerte.
Vi anbefaler, at du vælger en af nedenstående datoer, hvor vi altid samler en lille gruppe, der så er sammen på besøg. Hvis det ikke kan lade sig gøre, så er du altid velkommen til at kontakte os – så skal vi nok finde en god mulighed for dig.
Har du spørgsmål er du mere end velkommen til at skrive til kursussekretær Gitte Karen Rosenqvist på gitte@vallekilde.dk eller ringe til os på 59656045.
Tilmelding til venteliste
Tak for din interesse i et ophold på Vallekilde Højskole. Udfyld nedenstående for at komme på vores venteliste. Vi kontakter dig, hvis der kommer en ledig plads.
Hvis du har spørgsmål, er du mere end velkommen til at skrive til Gitte Karen Rosenqvist på gitte@vallekilde eller ringe til os på 59 65 60 45.