fbpx
scroll-down-button scroll-up-button
scroll-down-button scroll-up-button
scroll-down-button scroll-up-button
scroll-down-button scroll-up-button
scroll-down-button scroll-up-button
scroll-down-button scroll-up-button
scroll-down-button scroll-up-button
scroll-down-button scroll-up-button
scroll-down-button scroll-up-button

Livet på Vallekilde

Livet på Vallekilde Højskole er alt fra langsomme morgener med kaffe og rustne stemmer til intense slutspurter i hovedfagsprojekterne. Det er boldspil og afslapning i haven, og det er dybe snakke foran pejsen.

 

Det er fællessange og gåture, dansefester og brætspil. Det er den daglige rengøring og den drabelige bordtenniskamp, og det er et sammensurium af små og store øjeblikke skabt af fællesskab, kreativitet og nysgerrighed.

 

Livet på Vallekilde rummer kort sagt alt, hvad du overhovedet kan forestille dig. Og mere til. For når over 100 nysgerrige mennesker deler hjem, kan du være sikker på, at ingen dag bliver helt, som du forventer.

Ugens gang

Dagen begynder i Spisesalen med surdejsboller, müsli, frisk frugt, og hvad vores køkken ellers forkæler os med.

 

Kl. 8.45 er der morgensamling, hvor vi hører et oplæg fra en ansat eller elev. Morgensamlingen bruger vi også til dagens vigtigste beskeder og selvfølgelig en sang eller to fra Højskolesangbogen.

 

I en typisk uge har vi hovedfag mandag, onsdag og torsdag og valgfag tirsdag og fredag. Alle skoledage slutter kl. 15.30 – bortset fra torsdag, hvor der om aftenen er foredrag, fællessang eller andre fælles oplevelser.

 

Resten af ugens eftermiddags- og aftenaktiviteter er båret primært af elevernes egne initiativer.

Klik her og se et eksempel på en typisk uge.

Weekender

I weekenderne er der ikke undervisning, men lørdag og søndag er en stor del af livet på højskolen. Her vil der være sjove ture ud af huset, fester, quizaftener, bålhygge og turneringer i alt fra Dungeons & Dragons til Bezzerwizzer. Eleverne og lærerne skiftes til at arrangere weekenderne.
Du må altid tage hjem lørdag og søndag, så længe du er tilbage senest mandag til morgensamling.
Der vil også være weekender i løbet af opholdet med færre ting på programmet, hvor det vil give god mening at tage hjem, så du kan tage en puster uden at gå glip af alt det fede.

Forpligtende fællesskab

Når over 100 mennesker synger sammen, sker der noget magisk. Og sådan er det også med resten af højskolelivet. Jo flere stemmer, desto bedre. Fodboldturneringen bliver først rigtig sjov, når der både er nogen til at score mål og til at heppe. Og hækle-workshoppen får både liv af de rutinerede, men også af dem, der aldrig har hørt om en stangmaske, men gerne vil lære det.

 

Som elev er du ikke blot passager på skibet – du er en del af besætningen. Udover at møde op til den daglige undervisning og de obligatoriske aktiviteter forventer vi altså, at du giver noget af dig selv og din tid til fællesskabet. Uanset om det så er at gå forrest med at arrangere sjove aktiviteter, eller om det er ved at støtte op og deltage i dem, andre sætter i søen.

De små fællesskaber i det store

Tre af ugens dage bruger du med dit hovedfag, og de to andre dage er du sammen med dine forskellige valgfag, som skifter i løbet af opholdet. Derudover kommer du til at bruge rigtig meget tid med din klan. Det er en gruppe på 10-15 personer, som du bor tæt med, men også spiser frokost og arrangerer weekender, kulturaftener og andet med. Hver torsdag morgen mødes I med jeres klanlærer, drikker kaffe og taler om stort og småt. 

 

Plads til alle

Vi arbejder aktivt for at skabe en hverdag, hvor der er plads til forskelligheder og respekt for alle. Med samtalecaféer, workshops og foredrag udvider vi hinandens horisonter og beder alle tage aktiv del i vores samværspolitik.
Grundlaget for den er, at vi ikke accepterer racisme, sexisme, homofobi, mobning eller anden krænkende eller diskriminerende adfærd.
Klik her og læs resten af vores samværspolitik, som giver et godt indblik i, hvordan vi ser et sundt fællesskab.

Dit nye hjem

Vallekilde er ikke blot en skole – det er et hjem. I de historiske bygninger skal vi bo, grine, læse, synge og spise sammen, og derfor er det vigtigt, at du føler dig hjemme. Tag derfor gerne en plante, et par hjemmesko eller en lyskæde med, som kan gøre dit/jeres værelse til et rart sted at være. Få også inspiration fra denne pakkeliste, som tidligere elever har lavet.

 

Værelserne på højskolen er lidt som eleverne: vidt forskellige. Fordelt på seks gange bor du sammen med en, to eller tre andre. Hvis du har særlige behov, er der også mulighed for at få et eneværelse. Alle gange har bad og toilet, nogle værelser er med eget bad og toilet. 

 

I disse videoer kan du se et par eksempler på typiske værelser.

 

Eleverne på Vallekilde er typisk mellem 18 og 30 år – hovedparten i starten af 20’erne. Mange har gået på gymnasiet, men vi har også flere elever, som ikke har en ungdomsuddannelse. Nogle er lige kommet hjem fra rejser, og andre holder pause fra deres studie. Undervisningssproget er dansk, men vi har ofte også elever, som er vokset op uden for Danmarks grænser. 

Byen Vallekilde

Landsbyen Vallekilde ligger på det vestlige Sjælland. I byen finder du alt fra særpræget arkitektur til kælne katte til flotte udsigter og ikke mindst en kaffejuice-bar med mange lækkerier på menukortet. Der er seks kilometer til stranden og to kilometer til den lokale Coop 365, sportshal, tennis- og padelbane, frisør, togstation og genbrugsbutik. Her er højt til himlen og masser af marker omkring med rig mulighed for frisk luft og store tanker. 

 

På selve højskolen har du adgang til gymnastiksal (landets ældste!), makerspace, æblelund, pizzaovn, biograf, shelterplads, bålplads, træværksted, yogamåtter, radiostudie, musiklokale og meget andet. Klik her og se en samlet liste over alle vores faciliteter. 

 

Du flytter altså ind i et gammelt, unikt og sprudlende hus i en hyggelig by, hvor du også vil møde et stærkt nabofællesskab. Mange af lærerne bor lige ved siden af og kommer ofte og spiser aftensmad med deres børn på højskolen.

 

Højskolen er et socialt samlingssted, hvor skæve idéer hurtigt kan få ben at gå på, hvor der er plads til store armbevægelser og røverhistorier, men også en masse krinkelkroge til at finde ro og fordybelse.

Kom ud og besøg os

Én ting er alle de fine ord, du kan læse her på siden. Noget helt andet er at mærke det på egen krop. Derfor vil vi gerne invitere ud for at mærke den summende stemning af livet på Vallekilde.

 

Et besøg varer et par timer, og her vil du møde nogle af de ansatte og blive vist rundt af elever, som går her nu. Vi betaler din transport (op til 500 kr.).

 

Hverdagsliv på Instagram

På vores Instagram (@vallekildehojskole) har du rig mulighed for at følge med i hverdagslivet. Hver uge overtager en ny elev vores story og svarer på spørgsmål fra følgerne. Du kan også følge med på TikTok – @vallekildehojskole

 

Flere spørgsmål?

Vil du vide mere om hverdagslivet, eller har du nogen spørgsmål, er du mere end velkommen til at skrive til kursussekretær Gitte på gitte@vallekilde.dk

Du kan også læse vores ‘Ofte stillede spørgsmål‘, hvor vi har svar på det meste.

play-button
play-button
Besøg os
Tilmeld dig