fbpx
scroll-down-button scroll-up-button
scroll-down-button scroll-up-button
scroll-down-button scroll-up-button
scroll-down-button scroll-up-button
scroll-down-button scroll-up-button
scroll-down-button scroll-up-button
scroll-down-button scroll-up-button

Ofte stillede spørgsmål

På Vallekilde elsker vi gode spørgsmål. Denne side har vi derfor dedikeret til nogle af alle de mange spørgsmål, som vi gennem tiden har fået fra nysgerrige unge, som har overvejet at starte på højskole.

God læselyst.

 

(Du er meget velkommen til at skrive til kursussekretær Gitte på gitte@vallekilde.dk og stille dine egne gode spørgsmål.)

Dit nye hjem

Hvad ligger der i området omkring højskolen?

Cirka 2 km fra højskolen ligger Hørve, hvor du finder en Coop 365, en genbrugsbutik, et par frisørsaloner og et pizzeria.
En lille slentretur fra højskolen ligger desuden en hyggelig lille café, som har åbent et par dage om ugen og serverer god kaffe, friskpresset juice og lækre, hjemmebagte kager.
Den nærmeste større by er Holbæk, som du kan komme til med lokalbanen fra Hørve station. Det tager kun 18 minutter.

 

Hvordan er transportmulighederne til højskolen?

Et par kilometer fra højskolen ligger Hørve station, hvorfra der er cirka en time med tog til København. Du kan enten cykle til Hørve eller hoppe på bussen oppe for enden af Højskolevej.

 

Er det ok at tage hjem i weekenderne?

Ja, det er det. Men du skal være tilbage på højskolen igen, så du er klar til, at en ny uge starter mandag morgen kl. 8.45.

 

Skal jeg skifte adresse, når jeg starter på højskole?

Det er ikke nødvendigt at skifte adresse, bare du husker dine venner og familie på at sende alle deres hyggelige breve og lækre pakker til højskolen i stedet for din hjemmeadresse.

Er der mulighed for at være fysisk aktiv på højskolen?

Det kan du tro. Vi har gymnastiksal, crossfitudstyr, yogamåtter og et beskedent, men funktionelt træningslokale (i daglig tale kaldet Bøfhuset). Derudover er der ikke langt til Vallekilde-Hørve Fritidscenter, hvor du finder det lokale fitness-center og byens padel- og tennisbaner. 

I området findes desuden en lang række velafprøvede løberuter, og hvis badning anses som en fysisk aktivitet, ligger stranden kun en cykeltur væk. 

Klik her og se en liste over alle vores faciliteter og muligheder.

 

Kan jeg få besøg på højskolen?

Højskolen er dit hjem, så dine gæster er selvfølgelig velkomne. De kan komme en hverdagseftermiddag eller -aften til en kop kaffe eller et godt måltid mad. Der vil også være weekender i løbet af opholdet, hvor der er plads til et begrænset antal overnattende gæster.

 

Må jeg selv bestemme, hvornår jeg går i seng?

Ja, det må du. Så længe du kan komme op om morgenen og være med til morgensamling kl. 8.45 – og i øvrigt være frisk og veloplagt til undervisningen og alt det andet.

 

 

 

 

Eleverne på Vallekilde

Hvor mange elever går der på højskolen?

Et typisk hold har mellem 110 og 140 elever.

 

Hvor gamle er eleverne typisk?

De fleste er mellem 18 og 28 år. Mange er i gang med deres første eller andet sabbatår, men flere er her også mellem uddannelser eller efter deres bachelor eller kandidat. Nogle er her på pitstop-ordning, hvis de trænger til et break undervejs i deres uddannelse.

Man skal være fyldt 17,5 år for at starte på højskole, men der er ingen øvre aldersgrænse.

 

Hvordan er kønsfordelingen?

Den præcise fordeling svinger lidt fra årgang til årgang, men som oftest er her flest piger.

Hvor kommer eleverne fra?

Her er ofte flest fra Sjælland, men også rigtig mange elever fra Fyn og Jylland. Nogle vælger en højskole tæt på deres hjemby; andre vælger med vilje en, der ligger langt væk. Typisk har vi også et par elever fra Sverige og Norge.

 

Jeg kan godt blive overvældet af at være sammen med mange mennesker – er der også plads til mig?

Ja, på Vallekilde gør vi alt, hvad vi kan for at skabe plads til alle. Du skal selvfølgelig deltage i undervisningen og de andre obligatoriske aktiviteter, men derudover kan du altid tage en slapper på værelset eller gå en tur. Hvis du har særlige behov, kan du også anmode om at bo på eneværelse.

Værelser

Hvor mange bor man på et værelse?

På højskolen bor du med en, to eller tre roomies. Der er også mulighed for at bo på eneværelse.

 

Hvilket køn bor jeg med?

Ved tilmelding kan du vælge, om du ønsker at bo på værelse med personer af samme køn.
På gangen vil du bo sammen med alle køn.

 

 

Er der fællesbade?

Nogle værelser har eget bad, og nogle deler bad med andre, men ikke på sådan en Roskilde Festival-agtig måde. Der er lås på døren.

 

Hvordan er værelserne møbleret?

På alle værelser er der seng, skrivebord og stol, skab til tøj og håndvask eller badeværelse. Værelserne varierer i størrelse, men forvent ikke en balsal, så pak hellere lidt, men godt end hele din garderobe.
Du skal selv gøre rent på værelset. Og du må pynte det, som du lyster, så tag gerne en fin plakat, en plante eller en lyskæde med.

Undervisning

Hvilket sprog bliver der undervist på?
Al undervisning, morgensamlinger, foredrag og andre aktiviteter foregår på dansk.

 

Kan man skifte hovedfag?

I nogle tilfælde kan det godt lade sig gøre at skifte til et andet hovedfag, men det kræver godkendelse fra lærerne og viceforstanderen.

 

Er der undervisning på helligdage og i ferier?

Der er undervisning i folkeskoleferier som fx efterårs- og vinterferien. Helligdage er undervisningsfri på samme måde som i weekenderne, hvor eleverne selv tager initiativ til at skabe nogle gode aktiviteter med og for hinanden. 

 

Hvornår skal man vælge sine valgfag?

I din første uge på højskolen får du udleveret en folder, hvor du vælger de valgfag, som du gerne vil have. Du skal vælge en første, en anden og en tredje prioritet, og vi gør os umage med, at så mange som muligt får deres ønsker opfyldt.

 

Hvor mange valgfag har man?
Du har tre forskellige valgfag ad gangen (tirsdag formiddag, tirsdag eftermiddag og hele fredag.) Der er typisk to-tre valgfagsrunder, så du kan prøve en del forskelligt i løbet af dit ophold.

 

Får jeg lektier for?

Som udgangspunkt nej. Vi arbejder hverken med lektier eller karakterer, men hvis du skal finpudse din podcast, interviewe borgmesteren i Holbæk eller lave en udstilling i København, kan vi ikke altid styre, at det ligger inden for undervisningstimerne.

Maden

Hvornår spiser man? 

Du får serveret lækker, varieret mad tre gange om dagen i hverdagen.
Morgenmad kl. 8.00, frokost kl. 12.30 og aftensmad kl. 18.00.
Derudover er der næsten altid frugt eller brød sat frem til den lille sult – også efter aftensmaden. Du kan hente en kop kaffe eller te i løbet af dagen i Spisesalen. 

 

Hvad serverer køkkenet typisk?

Vores køkken prioriterer økologi og bæredygtighed højt, og derfor serverer de masser af grønt, kornprodukter og bælgfrugter.
På morgenbordet er der brød, yoghurt, grød og masser af frugt.
Til frokost og aftensmad vil du møde både klassiske og nyskabende salater samt en eller flere varme retter eller en dag med hjemmebagt rugbrød med lækkert pålæg.
Er du nysgerrig, kan du følge vores køkken på Instagram – @vallekildemad

 

Kan køkkenet tage hensyn til mine allergier?

Køkkenet tager hensyn til alle allergier, hvis du f.eks. er laktoseintolerant, har glutenallergi eller ikke kan tåle peanuts.

 

Hvad hvis jeg er vegetar, veganer eller spiser halal?

Køkkenet serverer altid mindst én vegetarisk mulighed. Hvis du spiser fx vegansk eller halal eller har en allergi, kan køkkenet også tage højde for det.

 

Skal jeg deltage i madlavningen?

På Vallekilde går vi op i, at du deltager i alle sider af højskolelivet. Et par gange i løbet af dit ophold har du derfor “køkkenfest”, hvor du sammen med et par andre elever hjælper til i køkkenet.

 

Må mine gæster spise med?

Hvis du har gæster på besøg hjemmefra, er de selvfølgelig mere end velkomne til at spise med. Det koster et mindre beløb, som betales på dagen.

 

Andet praktisk

Hvad skal man have med?

Se det sådan her: du skal have lidt af det hele med – til hverdag og fest, sport og hygge, land og by, sol og sjask. Vi sender en liste med praktiske informationer, inden du starter. Sørg dog i god tid for, du har et gyldigt pas til studieturen.

Højskolelivet byder på mange sjove momenter, og man ved aldrig, hvornår man kan få brug for en god udklædning til en musikvideo, et quizshow eller en gakket julekalender. Vi har en stor udklædningskasse, men hvis du har en genial hat eller en fed batman-maske, så overvej at tage den med.

 

Du kan også læse denne pakkeliste, som nogle tidligere elever har sammensat.

 

Kan jeg tage min cykel med?

Ja, vi har et stort cykelstativ, så medbring hellere end gerne din gamle jernhest. Du bliver glad for at have den, når du skal i Coop 365 eller på stranden. Hvis du har egen bil, kan du også parkere ved højskolen. 

 

Kan man vaske tøj på højskolen?

Ja, det kan man. Vi har vaskerum med industrivaskemaskiner og tørretumblere. 

 

Hvornår skal jeg melde mig til?

For det meste bliver vores hovedfag udsolgt, så det er en god idé, hvis du melder dig til nogle måneder i forvejen.

 

 

Kan man godt tage sine forældre med den første dag?

Ja! De flestes forældre hjælper gerne med at bære tasker og dyner op ad trapperne. Mange bliver også hængende og får en kop kaffe og en rundvisning, inden de smutter.

Hvornår er det normalt at komme den første dag?

Engang var der en elev på et efterårshold, der fik sin far til at køre rundt i området omkring Vallekilde i næsten en time, fordi hun var nervøs for at komme for tidligt den første dag. Det behøver du ikke. Bare kom på det tidspunkt, der står i den mail, vi sender til dig.

 

 

Hvor mange lommepenge kan man forvente at bruge?

Alle måltider og de fleste ture og materialer er inkluderet i ugeprisen, så i princippet behøver du stort set ikke have Dankortet fremme, mens du går her. De fleste elever når dog at besøge Coop 365 i Hørve en del gange i løbet af opholdet for at købe fx snacks, så det er godt at have sparet lidt lommepenge op.

Som udgangspunkt har de fleste elever sparet omkring 500-1500 kr. op per måned. Så har du til diverse løse udgifter under opholdet. Husk også at at have lidt ekstra på lommen til studieturen.

 

Hvordan foregår betalingen?

Efter din tilmelding er registreret, modtager du en regning for det samlede ophold. Betaler du hele opholdet inden den angivne dato, kan du trække 500 kr. fra beløbet. Hvis du ønsker det, opdeler vi gerne beløbet i rater, der betales månedsvist. I så fald frafalder rabatten på 500 kr.

play-button

Flere spørgsmål?

Var der spørgsmål, som du ikke fik svar på, er du mere end velkommen til at skrive til kursussekretær Gitte på gitte@vallekilde.dk.

 

Du kan også læse endnu mere om højskolelivet her eller følge med på Instagram og TikTok – @vallekildehojskole.
vores YouTube-kanal kan du se videoer fra hovedfag, værelser og meget mere.

 

play-button

Besøg os

Vi vil også meget gerne invitere dig ud og se højskolen. Her kan du møde de nuværende elever, dine kommende undervisere og få en fornemmelse af omgivelserne. Vi betaler din transport (op til 500 kr.)

Besøg os
Tilmeld dig