fbpx
scroll-down-button scroll-up-button
scroll-down-button scroll-up-button
scroll-down-button scroll-up-button
scroll-down-button scroll-up-button
scroll-down-button scroll-up-button
scroll-down-button scroll-up-button
scroll-down-button scroll-up-button

Ofte stillede spørgsmål

På Vallekilde elsker vi gode spørgsmål. Denne side har vi derfor dedikeret til nogle af alle de mange spørgsmål, som vi gennem tiden har fået fra nysgerrige unge, som har overvejet at starte på højskole.

God læselyst.

 

(Du er meget velkommen til at skrive til Gitte på gitte@vallekilde.dk og stille dine egne gode spørgsmål.)

Dit nye hjem

Hvor langt er der til nærmeste by, og hvad kan jeg finde der?

Cirka 2 km fra højskolen ligger Hørve, hvor du finder en Spar og en Fakta samt en genbrugsbutik og et pizzeria. And that’s about it. En lille slentretur fra højskolen ligger desuden en hyggelig kaffe- og juicebar, som har åbent et par dage om ugen og serverer god kaffe og lækre, hjemmebagte kager. Hvis du er til det lidt større storbyeventyr, kan du tage til Holbæk med lokalbanen fra Hørve station. Det tager kun 18 minutter.

 

 

Er det ok at tage hjem i weekenderne?

Når det er weekend, må du gøre lige, hvad du vil. Det er helt ok at tage til din fætters housewarming eller bare hjem på mors sofa og flade ud.

 

Skal jeg skifte adresse, når jeg starter på højskole?

Det er ikke nødvendigt at skifte adresse, bare du husker dine venner og familie på at sende alle deres hyggelige breve og lækre pakker til højskolen i stedet for din hjemmeadresse.

 

 

Er der mulighed for at være fysisk aktiv på højskolen?

Det kan du tro! Vi har gymnastiksal, crossfitudstyr, yogamåtter og et beskedent, men funktionelt træningslokale (i daglig tale kaldet Bøfhuset). I området findes desuden en lang række velafprøvede løberuter, og hvis badning anses som en fysisk aktivitet, ligger stranden en cykeltur væk. 

Klik her og se en liste over alle vores faciliteter og muligheder.

 

Kan jeg få besøg på højskolen?

Højskolen er dit hjem, så dine gæster er selvfølgelig velkomne. De kan komme en hverdagseftermiddag eller -aften til en kop kaffe eller et godt måltid mad, eller i weekenden, hvor der både er plads til festende og overnattende gæster.

 

Må jeg selv bestemme, hvornår jeg går i seng?

Ja, det må du. Så længe du kan komme op om morgenen og være med til morgensamling kl. 8.45 – og i øvrigt være frisk og veloplagt til undervisningen og alt det andet.

 

Hvordan er transportmulighederne til højskolen?

Et par kilometer fra højskolen ligger Hørve station, hvorfra der er cirka en time med tog til København. Du kan enten cykle til Hørve eller hoppe på bussen oppe for enden af Højskolevej.

 

 

Hvem er de andre?

Hvor mange elever går der på højskolen?

Et typisk hold har mellem 110 og 140 elever.

 

Hvad er aldersgruppen for eleverne?

De fleste er mellem 18 og 26 år. Mange er i gang med deres første eller andet sabbatår, men flere er her også mellem uddannelser eller efter deres bachelor eller kandidat.

Man skal være fyldt 17,5 år for at starte, men der er ingen øvre aldersgrænse.

 

Hvordan er kønsfordelingen?

Den præcise fordeling svinger lidt fra årgang til årgang, men som oftest er her flest piger.

Hvor kommer eleverne fra?

Her er flest fra Sjælland, men også rigtig mange elever fra Fyn og Jylland. Nogle vælger en højskole tæt på deres hjemby; andre vælger med vilje en, der ligger langt væk. Typisk har vi også en enkelt bornholmer.

 

Hvorfor tager folk på højskole?

Der er mange gode grunde til at tage på højskole. Nogle vælger at starte på grund af det faglige, mens andre udelukkende kommer for at møde nye mennesker.

 

Jeg er ikke så socialt anlagt – er der også plads til mig?

Ja, på Vallekilde er der plads til alle. Du kommer til at skulle være på i undervisningen, men hvis du har brug en pause om aftenen, er du altid velkommen til at tage en slapper med Netflix på værelset eller gå en tur. Hvis du har særlige behov, kan du også anmode om at bo på eneværelse.

Værelser

Hvor mange bor man på et værelse?

På højskolen bor du med en, to eller tre roomies. Der er også mulighed for at bo på eneværelse. Du bor på værelse med personer af samme køn, men på gange med alle køn. Får du gæster på besøg, smider vi en ekstra madras på gulvet. 

 

 

Hvordan er værelserne møbleret?

På værelserne er der seng, skrivebord og stol, skab til tøj, håndvask (eller bad). Du skal selv gøre rent på værelset. Og du må pynte det, som du lyster, så tag gerne din yndlingsplakat med. Eller måske en lyskæde.

Er der fællesbade?

Nogle værelser har eget bad, og nogle deler bad med andre, men ikke på sådan en Roskilde Festival-agtig måde. Der er lås på døren.

Undervisning

Kan man skifte hovedfag?

Du kan godt skifte hovedfag, hvis du opdager, at du hellere vil noget andet. Det vigtigste er, at du bruger din tid på det, du helst vil lære. (Det kræver dog, at der er plads på det fag, du gerne vil skifte til.)

 

Er der undervisning på helligdage og i ferier?

Der er undervisning i folkeskoleferier som fx efterårs- og vinterferien. Helligdage er undervisningsfri på samme måde som i weekenderne, hvor du selv sørger for at finde på noget hyggeligt at lave sammen med de andre. 

 

Hvornår skal man vælge sine valgfag?

I din første uge på højskolen får du udleveret en folder, hvor du sætter hak ved de valgfag, som du gerne vil have. Du kan vælge tre forskellige ad gangen (tirsdag formiddag, tirsdag eftermiddag og hele fredag.) Der er typisk to-tre valgfagsrunder, så du kan prøve en del forskelligt i løbet af dit ophold.

 

Får jeg lektier for?

Som udgangspunkt nej. Vi arbejder hverken med lektier eller karakterer, men hvis du skal finpudse din podcast, interviewe borgmesteren i Holbæk eller lave en udstilling i København, kan vi ikke altid styre, at det ligger inden for undervisningstimerne.

Mad

Hvor ofte er der mad? Og hvad serverer køkkenet typisk?

Du får serveret lækker, økologisk mad tre gange om dagen. På morgenbordet er der brød, yoghurt, grød og masser af frugt. Både frokost og aftensmad består af en række klassiske og nyskabende salater samt flere varme retter med og uden kød. Derudover er der næsten altid frugt eller brød sat frem til den lille sult – også efter aftensmaden, hvor du samtidig kan lave kaffe og te. 

 

Kan køkkenet tage hensyn til mine allergier?

Køkkenet tager hensyn til alle allergier, hvis du f.eks. er laktoseintolerant, har glutenallergi eller ikke kan tåle peanuts.

 

Hvad hvis jeg er vegetar eller spiser halal?

Køkkenet serverer altid en vegetarisk mulighed og tager også hensyn til veganere. Hvis du godt kan lide kød, men gerne vil prøve mere af det grønne, kan du altid smage på vegetarretterne, da køkkenet altid laver, så der også er til dem, der har lyst til at prøve noget nyt. Hvis du spiser halal, kan køkkenet også håndtere det.

 

Skal jeg deltage i madlavningen?

På Vallekilde går vi op i, at du deltager i alle sider af højskolelivet. Et par gange i løbet af dit halve år har du derfor “køkkenfest”, hvor du sammen med et par venner hjælper til i køkkenet.

 

Må mine gæster spise med?

Hvis du har gæster på besøg hjemmefra, er de selvfølgelig mere end velkomne til at spise med.

 

Andet praktisk

Hvad skal man have med?

Se det sådan her: du skal have lidt af det hele med – til hverdag og fest, sport og hygge, land og by, sol og sjask. Vi sender en liste med praktiske informationer, inden du starter. Sørg dog i god tid for, du har et gyldigt pas til studieturen.

Tag også gerne lidt sjov udklædning med til temafesterne. Vi har en stor udklædningskasse, men man ved aldrig, hvornår man kan få brug for sin gamle batman-maske.

 

Du kan også læse denne pakkeliste, som nogle tidligere elever har sammensat.

 

Kan jeg tage min cykel med?

Ja, vi har et stort cykelstativ, så medbring hellere end gerne din gamle jernhest. Du bliver glad for at have den, når du skal i Fakta eller på stranden. Hvis du har egen bil, kan du også parkere ved højskolen. 

 

Kan man vaske tøj på højskolen?

Ja, det kan man. Vi har vaskerum med industrivaskemaskiner og tørretumblere. Du skal selv købe vaskepulver.

 

Hvornår skal jeg melde mig til?

For det meste bliver vores hovedfag udsolgt, så det er en god idé, hvis du melder dig til nogle måneder i forvejen.

 

 

Kan man godt tage sine forældre med den første dag?

Ja! De flestes forældre hjælper gerne med at slæbe overfyldte IKEA-net og dyner op ad trapperne. Mange bliver også hængende og får en kop kaffe og en rundvisning, inden de smutter.

Hvornår er det normalt at komme den første dag?

I efteråret 2018 var der en elev, der fik sin far til at køre rundt i området omkring Vallekilde i næsten en time, fordi hun var nervøs for at komme for tidligt den første dag. Det behøver du ikke. Bare kom på det tidspunkt, der står i den mail, vi sender til dig.

 

 

Hvor mange lommepenge kan man forvente at bruge?

Alle måltider og de fleste ture og materialer er inkluderet i ugeprisen, så i princippet behøver du stort set ikke have kreditkortet fremme, mens du går her. De fleste elever når dog at besøge Fakta i Hørve en del gange i løbet af opholdet for at købe fx snacks og øl, så det er godt at have sparet lidt lommepenge op.

Som udgangspunkt har de fleste elever sparet omkring 500-1500 kr. op per måned. Så har du til diverse løse udgifter under opholdet. Husk også at at have lidt ekstra på lommen til studieturen.

 

Hvordan foregår betalingen?

Efter din tilmelding er registreret, modtager du en regning for det samlede ophold. Betaler du hele opholdet inden den angivne dato, kan du trække 500 kr. fra beløbet. Hvis du ønsker det, opdeler vi gerne beløbet i rater, der betales månedsvist. I så fald frafalder rabatten på 500 kr.

play-button

Flere spørgsmål?

Var der spørgsmål, som du ikke fik svar på, er du mere end velkommen til at skrive til Gitte på gitte@vallekilde.dk.

 

Du kan også læse mere endnu mere om højskolelivet her eller se videoer fra værelser, hovedfag mm. på vores YouTube-kanal

 

play-button

Besøg os

Vi vil også meget gerne invitere dig ud og se højskolen. Her kan du møde de nuværende elever, dine kommende undervisere og få en fornemmelse af omgivelserne. Vi betaler din transport (op til 500 kr.)

Besøg os
Tilmeld dig